Apel de participare: Atelier de Teatru Politic cu David Schwartz [RO] data limită: 24 iunie 2018
Centrul de proiecte culturale Azart lansează un apel deschis pentru tineri interesați și dispuși să participe la atelierul de Teatru Politic, coordonat de regizorul David Schwartz [RO].
Atelierul se adresează atât artiștilor cu diferite profiluri de activitate (dramaturgi, regizori, artiști vizuali, actori, ș.a.m.d.) cât și persoanelor care vin din alte domenii de activitate, interesate de teatru politic.
Astăzi, un teatru actual și relevant, un teatru care discută deschis problemele atât unui individ, cât și a întregei societăți, se poate numi teatrul politic. Aproape orice piesă, chiar și cea mai clasică, montată într-un context potrivit, poate căpăta un impact social și politic. În cadrul atelierului cu David Schwartz, participanții, cu ajutorul unor exerciții practice, vor descoperi istoriile personale din care vor învăța să dezvolte posibile scenarii de teatru politic și social. Atelierul se bazează pe documentare, analizare, discuții, exerciții de teatru documentar, vizionarea filmelor/teatrului filmat și lecturarea pieselor.
Curator: Inna CebotariPerioada atelierului: 3 – 9 iulie 2018, 11:00-17:00, Chișinău
Persoanele interesate sunt rugate să completeze formularul de participare până la data de 24 iunie 2018Informații suplimentare: +37376032494// cpcazart@gmail.com
David Schwartz s-a născut pe 7 august 1985 în Bucureşti. A absolvit facultatea de Regie de teatru (2007) şi masterul de Regia spectacolului contemporan (2009) în cadrul UNATC Bucureşti. Timp de 3 ani a studiat şi Istoria Artelor la Universitatea Națională de Arte din București. În 2016 a obținut titlul de doctor în teria teatrului și artelor spectacolului la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, cu teza intitulată „Teatrul perdanților tranziției post-socialiste. Perspective etice și politice”.Este coiniţiator al platformei de teatru independent tangaProject, preşedinte al asociaţiei O2G-Ofensiva Generozităţii. Începând din anul 2016, este coinițiator și coordonator artistic al Macaz – teatru coop, spațiu destinat producției și susținerii proiectelor de teatru politic. Începând din anul 2017, coordonează la Teatrul Evreiesc de Stat din București, împreună cu Andreea Vălean, programul de teatru social-politic Tikkun Olam.Din 2013 este coordonator, autor de articole şi interviuri, redactor şi corector la publicaţia trimestrială Gazeta de Artă Politică (www.artapolitica.ro ). În septembrie 2015 a coordonat împreună cu Mihaela Michailov, Ionuț Sociu, Marius Bogdan Tudor, editarea volumului Artă politică contemporană. Perspective critice, care reunește texte apărute în GAP în 2013-2014. În 2016 a coordonat programul Gazeta de Artă Politică 2.0 – Platformă Critică de Artă Contemporană. În 2017, coordonează împreună cu Mihaela Michailov volumul Teatru Politic 2009-2017 (editat de Asociația ADO și Editura TACT).
Acest atelier face parte din proiectul Școala de Dramaturgie Contemporană – serie de ateliere de scriere dramatică- susținut de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a Republicii Moldova, Centrul Cultural German Akzente, Primăria orașului Cimișlia,
Parteneri: Compania Teatrală Sava Cebotari, Casa de Cultură Cimișlia, Centrul de Informare Legală Apriori din Tiraspol
Parteneri Media: Diez, Locals, PLATZFORMA