POLITIC RECENTE

Răscoala între zúgzwang şi gambit: de la revolta clasei pierdante la tăcerea clasei abandonate

Autor: Vasile Ernu

După proteste lumea s-a mişcat spre crîşme la căldură. Erau mulţi. Am discutat dar mai ales am ascultat.

Lumea este pe bună dreptate nemulţumită. Dar îşi exprimă şi articulează destul de greu nemulţumirile. Precaritatea, „flexibilitatea muncii” teribil de stresantă, nesiguranţa sau lipsa locului de muncă, împrumuturile, şcoala, copiii, sănătatea îi macină rău. Mai ales sub presiunea socială imensă a lui „ca afară”. O întreagă clasă socială e la limita depresiei sociale şi exploziei nervoase.

Şi cum lumea e furioasă, ajunge repede la judecăţi morale: băieţii răi de la putere trebuie înlocuiţi cu băieţii buni. Doar că în politică nu merge cu judecăţile de morală. Politica e despre putere şi negociere, despre organizare şi acţiune, nu despre morală. Cîmpului politic îi este străină morala. Puterea se cîştigă: avem alternativă?

Un prieten bun pe la miez de noapte mi-a spus: am de ales să fiu corect şi dacă aleg asta sînt pierdut. Dar mai am de ales să fiu corupt: dar şi aşa sînt pierdut. Înţelegi? Da, înţeleg. Acesta e sentimentul general: sîntem ceva mai sătui dar un teribil sentiment de pierdere totală ne frămîntă. Simţim asta profund.
Sîntem într-o situaţie teribilă de zúgzwang politic în raport cu puterea pe care din neputinţă o identificăm patologic cu: „Ciuma roşie”. Dar politicul nu e un fenomen natural, o boală, căreia să-i atribuim un vaccin. Iar ura nu ne ajută la nimic.

Acum e ca la şah cînd ai zúgzwang: avem la dispoziție numai mutări dezavantajoase, care conduc la pierderi materiale sau poziționale. Mai toate păturile sociale sînt în această poziţie. Dar nu toate.

Discuţiile centrale sînt pe corupţie. Sincer să fiu eu nu mă tem atît de mult de cei care fură. Cam asta se înţelege la noi prin corupţie. Destul de restrictiv. De ce? Pentru că pe termen mediu şi lung am şanse să-i depistez, să lupt împotriva acestui fenomen care la noi e iarăşi unul moral. Corupţia e în primul rînd un fenomen economic. Eu mă tem cel mai mult de nivelul superior al coprupţiei: hoţia în lege. Cum se face?
Deloc complicat: se fac legi care transformă hoţia în mecanimse de acumulare legale de profituri uriaşe, de control al resurselor şi de monopoluri.

Să vă dau două exemple recente: „Amnistia fiscala care îi vizează pe vînzătorii de imobile pe persoană fizică” (apărut deja în Monitorul Oficial) sau propunerea „Scăderea taxelelor pentru maşini mari şi scumpe şi creşterea taxelor pentru cele mici şi mai ieftine” (proiect de lege).

Ştiţi cine au votat şi susţinut aceste legi şi proiecte? TOŢI: PSD&PNL&USR&PMP. Da, da, şi speranţa USR.

Şi astea sînt mărunţişuri căci vin: taxe preferenţiate, legi speciale cu dedicaţie făcute la comandă, scutiri, salarii, pensii, impozite speciale. Totul se bazează pe o redistribuţie în sus, nu în jos: munca impozitată la greu, capitalul scutit şi întreţinut la greu. Adică baza şi săracii plătesc la greu profiturile imense ale celor puţini. Şi pînă şi aceste profituri taxtate minim cum nu mai vezi nicăieri în UE fug afară prin diverse scheme fără a lăsa urme pe aici. Aceste lucruri puţin deranjează: hoţia „gulerelor albe”, „hoţia legală” e tolerată.

Clasa politică românească în totalitatea ei s-a raliat cu interesele acestor grupuri mici dar puternice şi vocale. S-a subordonat şi a pus la lucru statul în interesul acestora. Pentru ei contează doar Regele şi Regina. Pionii sînt carne de tun. Pe pion nu-l mai reprezintă nimeni. Însă orice jucător responsabil ştie că pe o tablă de şah pionul este o piesă importantă.

Toate acestea duc la blocarea oricărei forme de redistribuţie, duce la monopolul unei clase sociale mici asupra resurselor, veniturilor şi profiturilor. Ce avem: lipsa redistribuţiei, creşterea sărăciei şi mai ales a inegalităţilor. Avem o Românie aşezată şi structurată pe caste iar asta în definitiv duce la război civil în diverse forme.

Ce am văzut aseară este protestul unor oameni nemulţumiţi. A unor oameni care simt că au pierdut şi nu ştiu cum să se repoziţioneze. Ei vor să cîştige şi e dreptul lor să dorească asta. Însă în marea lor parte nu sînt oameni flămînzi. În stradă avem clasa socială care simte că a pierdut şi vrea să fie şi ea la masa celor care împart profiturile şi resursele. E dreptul ei să dorească şi să lupte pentru asta.

Însă mai există o pătură socială în România. Poate cea mai numeroasă. Ea nu e pătura celor care au pierdut ci este pătura socială abandonată şi nereprezentată de nimeni. Ei se simt abandonaţi şi flămînzi. Iar cei flămînzi şi abandonaţi cînd se vor trezi, credeţi-mă că nu vor mima Răscoala ci chiar o vor face.

În şah mai există o tehnică faimoasă numită gambit: la începutul unei partide de şah sacrifici un pion sau o altă piesă pentru a obtine un avantaj în atac. Sînt optimist: jocul abia începe iar „pionii” sînt mulţi. Şi tot mai flămînzi…

 

Imagine de fundal: http://abcnews.go.com/International/wireStory/romanians-protest-corruption-law-passed-parliament-52485019

Despre autor

Vasile Ernu

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. A ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
A publicat: Născut în URSS, Ultimii eretici ai Imperiului, Intelighenţia rusă azi, Sectanţii-Mică trilogie a marginalilor, Intelighenţia basarabeană azi, Bandiţii – Mică trilogie a marginalilor.
Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

8 Comentarii

 • Comentariu via Victoria Stoiciu:

  Cine protestează ? Câteva date despre portretul protestatarului hard-core:
  – Tineri, cu vârsta între 25 și 44 de ani
  – Majoritatea protestatarilor au studii superioare (78%) si job-uri în companii private
  – Principalele probleme cu care se confruntă România, în viziunea lor, sunt corupția și legile justiției.
  – 39% dintre protestatari nu au luat parte la alt protest decât cel din februarie 2017, împotriva OUG 13.
  – Doar 16% dintre respondenți au participat la protestele pt Roșia Montana.
  – 62% se declară de dreapta, 30 % de centru și 8% de stânga.

  Eu nu cred că oamenilor ăștia le merge din ce în ce mai bine, chiar dacă au locuri de muncă. Contractele pe perioadă determinată, angajarea prin agenți temporari de muncă, orele suplimentare neplătite, ca să nu mai zic de transferul contribuțiilor și de noua formulă de impozitare a veniturilor independente îi lovesc și pe ei. Sigur, sunt mai bine decât cei vreo 50% de români care nu au nici măcar „privilegiul” de a fi exploatați prin muncă.
  Și totuși, sunt de dreapta și principala lor problemă sunt legile justiției. Te doare mintea! Propaganda comunistă era mic copil pe lângă spălarea pe creier a Hotnews-ului și Digi.

  si legatura la studiul sociologic al profilului protestatarilor:
  http://cesip.ro/wp-content/uploads/2018/01/Protestatarul-din-2017_rezultate-cercetare-1.pdf

 • De acord cu multe din observațiile dumneavoastră. Totuși, cred că ”nemulțumiții” sunt mult mai diverși, ca și percepția lor asupra corupției. Da, în stradă se strigă împotriva corupților care au dat tunuri monumentale – care tunuri, din câte vedem, sunt foarte greu de încadrat juridic drept ”furt”. Asta pentru că ”hoția în lege” – pe care eu o înțeleg nu doar ca elaborare, ci și ca aplicare/ interpretare a legii în favoarea… favorizaților – este o preocupare foarte veche a minorității de la vârf (personal am constatat multe situații d-astea și pe vremea comuniștilor).
  Ca să revin: cunosc multă lume nemulțumită de corupția care introduce în sectorul bugetar neamurile, amantele sau diversele alte ”obligații” ale câte unui… nici nu se știe cui: sefuleț sau șef mai mare, de pe la vreo instituție importantă. De la învățământ la sănătate, la protecția copilului și administrația financiară am cunoscut mulți angajați onești, scandalizați de această ”selecție profesională”. Pentru că, inutil s-o mai spun, cei mai mulți din protejații ăștia nu sunt buni de nimic – fie că nu au pregătire, fie că se consideră mai presus de rutina serviciului în care au fost plantați. În locul lor muncesc, desigur, fraierii care n-au nicio ”protecție”. Am auzit nenumărate astfel de povești de la medici, profesori, inspectori de la fisc, etc. Oamenii ăștia corecți, chiar dacă intuiesc sau cunosc diversele relați oculte din jurul lor, au puține mijloace să le atace. Eu, în 20 de ani la învățământ, am văzut doar două cazuri în care niște matrapazlâcuri grosolane au putut fi demontate, cu legea în mână. De către cine? De către o contabilă, respectiv o secretară, care au putut să dovedească neregulile din actele câte unui protejat.
  În concluzie: ne revoltăm împotriva corupției din motive diverse și nu toți o definim în același fel. Personal consider că este tot furt încasarea unui salariu nemeritat sau, pentru că tot s-a făcut atâta vorbire despre plagiat, încasarea celor 15% la salariu pentru doctorat. Eu pentru asta protestez. Nu mă încadrez în profilul tipic al protestatarului, dar tot împotriva corupției strig. Și nu doar în stradă…

 • Mi se pare extrem de etnocentric, unionist, occidentocentric, partinitor, cringy si awkward sa apara pe Platzforma.md foarte multe articole privind vecinul nostru de la vest si aproape nimic despre vecinul nostru de la est, nord si sud.
  Au nu e coruptia un subiect si mai mare in Ucraina decat in Romania?!
  Au nu avem o istorie recenta comuna (cu mentalitatile, provocarile si tranzitia aferenta)?

  Ar fi mult de scris in categoria #rezist, dar propun sa fie invitati si autori din Ucraina. Sa rezistam prin constructivitate!

 • Tu scrii? ca noi publicam doar ce putem face sau ce pot face prietenii nostri,
  nu avem buget de traducere asa ca traducem cu fortele noastre ce putem…am tradus din Ilia Budraitskis (despre Rusia). si despre Ucraina vom traduce.
  alte pretentii?

 • Vitalie,
  Stop discriminarii! Asta este mesajul meu (cu care vad ca esti de acord)

  Dar in general ce are un site civic din RM cu Romania ( care numai ca exemplu pozitiv nu e tratata ca nici nu prea este pentru ce, dar de chestii negative nici noi nu ducem lipsa)? Eu vad subiectul Romania total pe langa apa Nistrului si paralel cu Cafeneaua Guguta.

  Da, Ernu nu e in RM si nu are despre ce scrie legat de RM. Dar asta e problema Ernului! Au nu e asa?!

 • nu stiu ce inseamna site civic…stiu insa ce inseamna oameni care vorbesc ca sa se afle in treaba.
  ce are cu Ro? avem multi camarazi acolo care scriu lucruri faine si a caror munca o credem relevanta.

 • Vitalie, macar nu o scalda… Tu poti justifica si ca Arabia Saudita merita sa detina presedintia Consiliului Drepturilor Omului al ONU, iar Polonia-nu.

Lasa un comentariu