AFIS CULTURAL RECENTE

FIFD CRONOGRAF la cea de-a XIV ediție – Art & Life

Cu mai puțin de două săptămâni rămase până la eveniment, Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF anunță desfășurarea celei de-a XIV-a ediție a celui mai mare festival de film din țară. FIFD CRONOGRAF 2017 va debuta pe 25 mai și timp de șapte zile va aduce o selecție de filme documentare diverse și fascinante în diverse locații din Chișinău.

Conceptul festivalului din acest an, sub genericul Art & Life, reflectă eterna îmbrățișare dintre artă și viață. Căci anume aceste două dimensiuni se regăsesc cu brio în filmele proiectate în ediția curentă, susține Leontina Vatamanu, directoarea artistică și selectoarea FIFD CRONOGRAF. „Viața își regăsește prin artă – poezia și profunzimea, iar arta se inspiră din viață și încearcă să o cuprindă în toată complexitatea ei. Documentarele de la cea de-a XIV- a ediție a FIFD CRONOGRAF oferă lecții de viață în formule artistice inedite”.

Anul acesta în competiție la cele patru secțiuni: Secțiunea Principală, Secțiunea cadRO, Secțiunea Producții Locale și Secțiunea Un LIKE pentru Documentar vor participa 51 de filme din aproape 30 de țări. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de peste 700 de aplicații din 82 de țări ale lumii, iar 15 înscrieri au venit din Republica Moldova. Drame sociale și personale, filme care abordează savuros subiecte tabu, experiențe sau povești ale oamenilor, deveniți eroi ai împrejurărilor,  se regăsesc în selecția de filme din acest an. FIFD CRONOGRAF va aduce pe ecranele din oraș documentare care au concurat la Oscar, Cannes, IDFA, Sarajevo, Berlinale, etc. Programul festivalului este disponibil aici și mai jos. 

Invitați ai festivalului anul acesta:

50 de oaspeți ai festivalului 

În total, în competiție și în afara competiției, vor fi proiectate 76 de filme. 

Secțiunea CadRO, care include o selecție de filme documentare despre români și comunitățile de români de pe tot mapamondul,  celebrează anul acesta un deceniu de la lansare. În anul aniversar, la proiecțiile cadRO aveți ocazia să descoperiți spiritualitatea românească în 12 producții documentare din România, Brazilia și Olanda.

La Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR, destinată adolescenților și tinerilor, intrarea este gratuită. În sala de cinema sunt așteptați tinerii cinefili cu un program de documentare pe gustul lor. Juriul de la această secțiune va fi format din adolescenți de la diverse licee din republică. Proiecțiile se vor derula pe 25 și 30 mai.

În acest an FIFD CRONOGRAF va inaugura un eveniment nou, CRONOGRAF and Music, o simbioză dintre film și muzică oferită publicului sub cerul liber. Timp de patru seri, CRONOGRAF and Music va instala o scenă și un ecran pe strada pietonală, unde vor  fi proiectate filme cu și despre muzică, urmate de întâlniri cu autorii lor și cu evoluția live a formațiilor tinere din țară.  Proiectul se va alătura evenimentelor marca FIFD CRONOGRAF devenite deja  tradiționale: CRONOGRAF Junior, proiecții de film la Apartamentul Deschis, CRONOGRAF la Muzeu, masterclassuri, mese rotunde cu tematică cinematografică.

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH TV Studio. În ediția din 2016, festivalul a atras mai mult de 4000 de cinefili din Moldova și mai mult de 30 de invitați din străinătate.

FIFD CRONOGRAF 2017- ART&LIFE Poster

 

Secțiunea Principală a FIFD CRONOGRAF 2017: 21 de filme excepționale

În acest an, 16 documentare de lung metraj și 5 documentare de scurt metraj, de pe trei continente ale lumii, au fost selectate la Secțiunea Principală, best of-ul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, ediţia a XIV-a.

 

 

Câteva filme din programul Secţiunii Principale vor aborda relații de familie ajunse în dificultate. Bezness as Usual/Bezness, ca de obicei, un film despre explorarea rădăcinilor, este pe valul festivalurilor și a fost selectat la Toronto Film Festival și Locarno Film Festival. Dead Ears/Urechi moarte este o meditație asupra relației tată-fiu, iar în A Marriage Story/O istorie conjugală, regizoarea cehă, Helena Třeštíková, a urmărit timp de 35 de ani volatilitatea unei relații de familie. Helena Třeštíková a câștigat în 2008 marele trofeu la FIFD CRONOGRAF pentru filmul Marcela.

 

CRONOGRAF 2017 aduce și două documentare-portret: Wim îl are în prim-plan pe coregraful recunoscut internațional, Wim Vandekeybus, și Belle de Nuit/Frumoasa nopții pe scriitoarea curtezană Grisélidis Réal. Iar două documentare își îndreaptă obiectivul spre destinul femeii din diverse colțuri ale lumii, A Bastard Child/Un bastard și Ama-San.

 

Despre marginalizare și complexitatea integrării sociale povestesc 16 Years till Summer/16 ani până la vară și Normal Autistic Film/Un film autist normal.

 

Iar trei filme din competiție reflectă problematica socială a unor țări – Third Class Travel/Călătorie la clasa a treia, When Will This Wind Stop/Când va înceta acest vânt și Village People/Oamenii satului.

 

Secondo Me, producția austriacă a regizorului moldovean Pavel Cuzuioc, contestă preconcepții și ierarhii. Thunder Feast/Sărbătoarea tunetului este un film halucinant despre negarea sau acceptarea unor tradiții ancestrale. Touch of an Angel/Atingerea unui înger este frumoasa, dar tragica poveste a unui supraviețuitor al Auschwitz-ului. Un film mai puțin vesel, mai mult trist, poetic, sfătos spune povestea unui bătrân şi filozof meșter popular din Maramureș, care și-a construit un cimitir.

 

Juriul Secțiunii Principale numără 5 membri, iar președintele juriului în această ediție este actorul moldovean Valeriu Andriuță. Valeriu Andriuţă vine la Chişinău direct de la Festivalul de la Cannes, unde a fost invitat împreună cu echipa filmului Krotkaya/A Gentle Creature  în regia celebrului regizor Serghei Loznitsa.

Bartosz Konopka, un alt membru al juriului, se numără printre cei mai premiați regizori polonezi. Documentarul lui Goat Walker a fost premiat la Berlinale în 2004, iar Rabbit à la Berlin/ Iepure à la Berlin a fost selectat la Oscar, Cannes și Berlinale.

 

Zlatinka Rousseva este regizoare de film documentar și directorul de programe a Festivalului Internațional de Film Documentar Millennium din Bruxelles, Belgia. Artur Vardikyan este critic de film și director de programe la Festivalul Internațional de Film din Yerevan, Armenia. Taalaibek Kulmendeevis, invitatul festivalului din Asia, este regizor de film și președintele Uniunii Cineaștilor din Kârgâstan.

 

Cele 5 documentare de scurt metraj care vor concura la Secțiunea Principală sunt:

 

Joe’s Violin/ Vioara lui Joe (SUA), documentar nominalizat la Oscar 2016

Women+/ Femei+ (Rusia)

The PE Teacher, the Gold and the River/ Profesorul de sport, aurul și râul (Kârgâstan)

ALG-MRS (Franța)

May 23/ 23 mai (Spania)

 

Membrii juriului Scurtmetrajelor Secțiunii Principale sunt Pavel Balan, director de imagine și fotograf, actrița Zinaida Timofti și directorul de imagine Ruben Agadjanean.

 

Proiecțiile de filme la Secțiunea Principală vor avea loc în perioada 26-29 mai, în a doua jumătate a zilei.

 

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

 

CRONOGRAF te cuprinde și te așteaptă în fața ecranului unde realitatea devine artă.

 

***

 

Pentru a afla mai multe informații despre festival, ne puteți scrie pe adresa cronograf@cronograf.md sau accesa site-ul FIFD CRONOGRAF.

 

De asemenea ne puteți urmări pe:

Facebook: FIFD CRONOGRAF

Youtube: FIFD CRONOGRAF

 

Biletele și abonamentele pentru festival pot fi achiziționate pe iticket.md. FIFD CRONOGRAF aplică reduceri de tipul Early Bird, astfel până pe 20 mai abonamentele la festival pot fi procurate cu 300 de lei. Accesul la secțiunile Un LIKE pentru DOCUMENTAR, Producții Locale și CRONOGRAF Junior este gratuit.

 

Un Like pentru Documentar: filme despre adulți în devenire

Adolescenți și tineri cinefili sunt așteptați la Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOFRAF 2017 cu o selecție de 10 filme documentare. Filmele abordează teme relevante acestei categorii de vârstă: căutarea și găsirea de sine, depășirea primelor obstacole, deprinderea independenței și aflarea propriilor pasiuni.

First essay este un film eseu, un amestec chibzuit de text și imagine, care relatează despre… încercarea de a face un film eseu.

Happiness is not far away urmărește persistența unei tinere japoneze care, pentru a deveni balerină, lasă în urmă familia și familiaritatea mediului și intră la Școala de Balet din Perm, Rusia. Aici ea descoperă rafinamentul și exigența baletului, dar și dura realitate a imigrării. Regizoarea filmului este invitata festivalului și va participa la un Q&A după proiecția filmului.

Bikeportraits relatează încercarea unui tânăr creator de animație și iubitor de ciclism de a explora și a înțelege diverse orașe ale lumii, urmărind cultura locală a bicicletei.

Kids of Tehran, un alt documentar despre pasiuni, surprinde îndrăzneala, rebeliunea și avangardismul primului grup de skateri din capitala uneia dintre cele mai convenționale și tradiționaliste țări din lume, Iran.

Train to Adulthood a fost selectat la International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Filmul urmărește trei adolescenți care, loviți în plin de duritatea societății în care trăiesc, găsesc refugiu la Calea Ferată a Copiilor din Budapesta, administrată în totalitate de un grup comunitar de 500 de adolescenți.

În Lo ves, Patty Bonet, tânăra protagonistă și regizoare a filmului relatează cum este să trăiești având albinism, o condiție genetică asociată cu defecte ale vederii.

Filmul Vida explorează granița dintre realitate și ficțiune și te lasă cu întrebarea “Ce este real și ce este înscenat?”, atunci când Vida, o tânără bibliotecară timidă, acceptă să se filmeze în scurtmetrajul lui Diego, participant la un workshop susținut de regizorul iranian Abbas Kiarostami.

Într-un film despre maturitate timpurie, Two Worlds, membrii aceleași familii percep realitatea în două limbaje diferite. Adolescenta de 12 ani, Laura, preia rolul urechilor și gurii părinților săi surdo-muți în navigarea spațiului social și narează despre dificultatea de a înțelege viața print-un limbaj pe care doar ea îl posedă.

Deep water îi suprinde pe Dominik, un adolescent de 13 ani, campion național la înot, și pe mama acestuia, care îl crește de una singură, în momentul când aceștia află că Dominik trebuie să renunțe la sportul de performanță.

Iar filmul Up prezintă povestea lui Gal, omul care, datorită perseverenței și pasiunii, a trecut peste incapacitatea sa fizică, ca să ajungă dublu campion al Jocurilor Paralimpice și iubitor al sporturilor extreme.

Filmul câștigător la secțiunea Un Like pentru Documentar va fi ales de un juriu format din 5 elevi de la diferite licee din Chișinău. Filmele vor fi proiectate pe 25 și pe 30 mai începând cu ora 15.00 la cinematograful ODEON. Intrarea la proiecții este gratuită.

Urmăriți evenimentul pe Facebook:

https://www.facebook.com/events/460029414342830/?active_tab=discussion

 

***

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

CRONOGRAF te cuprinde și te așteaptă în fața ecranului unde realitatea devine artă.

 

 

CRONOGRAF 2017 aduce cinci premiere despre artă și viață

 

Festivalul Internațional de Film Documentar CRONOGRAF 2017 prezintă în acest an cinci premiere de filme documentare și de ficțiune, din România și Republica Moldova, ce vor fi proiectate la cinematograful Odeon în perioada 26-31 mai.

 

Teatrul și Pușcăria studiază experimentul unui grup de actori profesioniști de a-i instrui în arta teatrului pe deținuții închisorii cu cel mai strict regim de detenție din țară, Penitenciarul nr. 17 din Rezina. Rezultatul este spectacolul ”Hamlet”, montat în curtea pușcăriei. Regia filmului este semnată de Victor Galușca. Filmul va fi proiectat la cinematograful ODEON pe 26 mai.

 

Chers amis, un scurtmetraj de ficțiune, surprinde profesorii unui sat din România, în ajunul  Crăciunului, discutând despre temele elevilor, problemele globale și despre viitorul incert. O scrisoare a unor elevi din altă țară ar putea deveni un miracol de Crăciun. Regia este semnată de Valeriu Andriuță, actor basarabean care a lucrat cu regizorii români Cristian Mungiu şi Marian Crişan, dar şi cu regizorul rus, Pavel Lunghin. Valeriu Andriuţă este cunoscut pentru rolul său din filmul „După Dealuri” în regia lui Cristian Mungiu, care a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes în anul 2012. Proiecția Chers amis va avea loc pe 28 mai.

 

În acest an, Studioul Teritorial Iaşi al televiziunii române  a  împlinit 25 de ani de la prima emisie. Echipa postului a  realizat filmul Caravanei Tvr Iaşi 25: o serie de proiecţii care a făcut  turul celor opt judeţe ale Moldovei şi care a scos la iveală producţii valoroase, imagini document, evenimente din viaţa satelor şi oraşelor. 25, O Istorie Călătoare este un documentar realizat în regia Violetei Gorgos și a Ralucăi Aftene. Proiecția va avea loc luni, 29 mai.

 

O altă premieră la CRONOGRAF 2017, Science en Francais, urmărește călătoria în Moldova a doi profesori francezi de științe exacte, ce descoperă elevii și profesorii din liceele moldo-franceze din întreaga țară. Science en Francais e un film regizat de Călin Laur și va fi proiectat la cinematograful ODEON pe 31 mai.

 

Pierduți în timp este o investigație despre dispariția tezaurului cinematografiei autohtone. O demonstrare că instituțiile responsabile nu dispun de condiții pentru a păstra filme. Documentarul este realizat de Lucia Lupu și Victor Galușca. Filmul va fi proiectat miercuri, 31 mai.

 

***

FIFD CRONOGRAF, cel mai mare eveniment cinematografic din țară și unul de reper în circuitul festivalurilor din Europa de Est, este organizat din 2001 de către OWH Studio.

CRONOGRAF te cuprinde și te așteaptă în fața ecranului unde realitatea devine artă.

FIFD CRONOGRAF 2017-Art&Life Afisweb program cronograf 2017

program CRONOGRAF alte locatii

Vă așteptăm cu drag la Cronograf 2017!

 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu