POLITIC RECENTE

Schimbarea atitudinilor ca ultimă șansă pentru noua-veche alianță

[label shape=”” type=””] Lilian Negură [/label]

 

Partidele care încearcă să reediteze acum o alianță de guvernare proeuropeană au obținut majoritatea mandatelor din parlament la ultimele alegeri, trecând ca prin urechile acului. Sper că frica prin care au trecut i-a făcut să înțeleagă că nu mai pot continua să guverneze cum au făcut-o de la 2009 încoace. Eu nu pot să le dau sfaturi și nici nu am competența să le spun care sunt politicile pe care trebuie să le implementeze în primul rând. Ca sociolog, însă, pot să le sugerez să-și schimbe unele atitudini.

Iată despre ce atitudini este vorba:

Să nu mai considere cetățenii proști. Liderii partidelor cred foarte mult în PR. Ei cred că oamenii pot fi prostiți și că experții lor de PR sunt în stare să promoveze orice idee și să spele orice imagine. Nu este adevărat. PR-ul nu poate face minuni, iar oamenii nu sunt proști.

Să respecte opoziția. Proiectele de legi sau amedamentele propuse de opoziție trebuie studiate cu cel mai mare respect și să fie luate în considerație, poate chiar în prioritate. Această atitudine, dacă va fi sinceră, va crea premise pentru acțiuni viitoare de colaborare cu opoziția în numele interesului național, cum ar fi de exemplu în chestiunea alegerii Președintelui.

Să respecte minoritățile. Minoritățile etnice nu trebuie lăsate în brațele demogagilor putiniști. O politică inclusivă inteligentă față de minorități ar trebuie să fie o prioritate.

Să nu neglijeze rolul statului. În momente grele și de schimbări majore, statul are un rol esențial în a oferi cetățenilor expertiză, dar și resurse pentru ca ei să reușească să le depășească cu succes.

Să nu mai creadă că pot să încalce democrația în numele democrației.

Să nu tolereze nimic din ce ar afecta pluralismul în mass-media. Orice emisiune sau post prezent în câmpul mediatic din RM care face propagandă trebuie sancționat fără ezitare și cu tărie, însă după reguli clare (fără discriminare şi duble standarde, ci în baza regulamentelor, cu respectarea procedurilor şi în urma monitorizărilor efectuate de organizaţii independente şi profesioniste). Sancționarea până la anularea licenței unui post care face propagandă nu este o acțiune de limitare a democrației, ci o acțiune de protejare a ei.

Să fie centrați pe sarcină și nu pe raporturile dintre ei.

Să fie în stare să facă deosebire între interesele de partid și cele naționale, și să dea prioritate necondiționată celor naționale.

Să implementeze democrația de partid. Partidele din RM supraviețuiesc rar ciclurilor electorale tocmai pentru că sunt entități totalitare cu liderii lor în calitate de dictatori.

Să înțeleagă că funcțiile sunt o ocazie de a demonstra că partidul are competența să guverneze și nu o ocazie de a controla fluxurile de bani, informația sau forța de coerciție a statului. În alegerile următoare va avea șanse să câștige nu partidul care a controlat aceste ”pârgii”, ci acela care va putea arăta că oamenii săi din aceste posturi au ameliorat câtuşi de puțin situația reală din aceste sectoare.

Să fie strategici. Reformele cu efecte pe termen lung trebuie începute acum, la început, ca să aibă timp să dea rezultate până la sfârșitul mandatului, iar mai aproape de alegeri să implementeze politici cu efecte imediate. Oamenii vor aprecia efortul doar dacă vor simți viața lor ameliorându-se, chiar dacă și mai târziu.

Creșterea lentă, dar graduală a pensiilor și salariilor trebuie să fie o prioritate inconturnabilă. Nu e nevoie să crească salariile brusc și nici exagerat de mult, ci constant.

Dacă vor adopta aceste atitudini, politicenii partidelor pro-europene vor reuși, poate, să reziste mai mulți ani la putere și poate chiar să nu piardă alegerile viitoare.

Sursă imagine.

 

Despre autor

Lilian Negură

Lilian Negură este profesor la Universitatea din Ottawa. A publicat mai multe zeci de lucrari științifice pe tema transformării reprezentărilor sociale în contextul noilor realități sociale și economice din Occident.

4 Comentarii

 • Și eu îmi doresc asta. Deocamdată, a fost pusă media pe urmele Marinei Rădvan, fiind trecute cu tăcerea chestiunile importante legate de corupție și abuzuri.

 • Ai dreptate, Lupule…
  Exact asta ii ziceam lui Doru Petruti:

  ”Vitalie Sprinceana: Petruti Doru, eu credeam ca va amuzati, vad insa ca ati luat „incidentul” drept unul serios… O sa va raspund tot serios…
  Despre explozia de moralism de cea mai ieftina speta in legatura cu fata aia: e fals si ipocrit moralismul. Pentru ca nu e coerent, nici consecvent. Ce comenteaza lumea? Aspectul „indecent” al unor poze semiprivate, facute la o petrecere? Facem din asta caz de „atentat la prestigiul functiei publice”? In numele a ce? Toata moralizarea asta ieftina mi se pare incoerenta si ipocrita pentru ca nu e consecventa… A intrat in parlament si Constantin Tutu, om care a participat la un omor si ar trebui sa stea la duba nu in parlament. Si Vladimir Hotineanu, care face lobby direct pentru companii de tutun si e implicat si in alte scheme. Ma uit la ei pe wall-urile de facebook, si pe ziare/portaluri. E liniste. Tutu vorbeste de libertate si Hotineanu isi traieste viata si isi face lobby-ul in liniste.. Nu vad legiuni de facebook-isti, moralisti si tot felul sa se ia de ei. Sau de alti insi dubiosi ajunsi in parlament. (are ziarul de garda o serie de articole despre ei, sunt destui).
  De unde atata ura fata de fatuca asta? Ca tine de un partid pe care lumea „buna” nu-l iubeste si care partid a luat mai multe voturi decat unele din partidele favorite ale „lumii bune”? Cam putintel ca motivatie. Ca e femeie? As zice ca e ceva aici…Ca e vorba de o judecata a „tinutei morale”, una atat de perversa incat, ca sa-i folosesc din nou pe Tutu si Hotineanu, o poza in chiloti cu nu stiu ce inscriptie devine mai amoral decat un complice la omor si un corupt. Despre asta e discutia? Adica hoti si ucigasi in parlament acceptam, dar femei mai libertine, Doamne Fereste, ca lezeaza demnitatea functiei de deputat.
  Despre facebook… Haideti sa iesim din bula facebook si sa judecam in afara ei, in lumea reala. Sunt niste poze private, care au ajuns nu stiu cum pe facebook…Si chiar daca erau puse chiar de ea, tot nu era mare treaba – e facebook, e un mediu pe care unii il folosesc drept retea de comunicare cu prietenii, altii ca sfera publica oficial, altii ca piata, si mai altii ca atelier de creatie… Ajungem sa condamnam oamenii pentru pozele de pe facebook? Mie mi se pare ca incet-incet comunitatea asta internautica se transforma in politist… Big Brother poate dormi linistit – are urmasi de nadejde. Hai sa lasam oamenii sa foloseasca facebook in felul care cred, sa-i judecam dupa competente si nu dupa aparente sau poze de la petreceri private facute in viata personala…Pentru ca in facebook este si viata personala, si persoana publica…Si multe altele.
  despre competente… ati dat un link bun, si discutia despre performantele d-rei Radvan trebuie sa mearga pe performantele ei de legiuitor (cand vor fi), pe declaratiile ei despre presa (de ce n-ati pus asta in titlu si discutam libertatea de expprimare, nu inscriptiile de pe corpul ei)…
  Hai ca incet incet stergem distinctiile intre Muligambia si restul sferei publice…
  December 10 at 5:07pm · Edited ”

 • Cand am vazut acele poze pentru prima data m-am gandit ca cineva I-a facut o farsa de tabara pionereasca. Gen, in timp ce tu dormi, cineva scrie ceva pe tine cu carioca sau cu pasta de dinti. Si tot farmecul este ca tu umbli prin tabara cu o inscriptie pe spate, neavand habar de ce lumea rade.

  Ardoarea cu care lumea buna fugareste aceasta himera a imoralitatii este pur si simplu hilara.

  Moldovenii cred ca ar muri daca vreodata in Parlament ar intra si vreo Cicciolina locala. 🙂

 • O Cicciolina locala trebuie sa aiba multa indrazneala si curaj… Ma asteptam ceva mai mult de la Domnica Cemortan, care ar fi putut sa vorbeasca mutle despre duplcitatea masculina, in Italia si alte parti, dar ea e prea mica pentru un asemenea rol…..

Lasa un comentariu