AFIS

În mai se poartă Cronograf. Vino să vizionezi documentare de calitate din zeci de țări

În perioada 12-18 mai 2016, la Chișinău va avea loc cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF. Un număr record de peste 600 de documentare din întreaga lume au fost înscrise în preselecție. După vizionarea lor, juriul de preselecție a ales 45 de filme, care vor concura la 4 secțiuni competitive: Secțiunea Principală, Secțiunea CadRO,Secțiunea Producții locale și Secțiunea Un LIKE pentru documentar.

Publicul cinefil va avea ocazia să vizioneze documentare de calitate din: Iran, Franța, Georgia, Israel, Ungaria, Cehia, România, Letonia, Grecia, Germania, Polonia, Canada, etc. Găsiți programul filmelor AICI.

Pe lângă proiecțiile în concurs vor fi și proiecții speciale în afara competiției. Ediția curentă aduce o noutate- CRONOGRAF Junior, un program de filme educative pentru elevii claselor primare și gimnaziale. Festivalul își propune să atragă copiii în sălile de cinema pentru a-i familiariza cu lumea filmului documentar, învățându-i să aibă o gândire critică și un orizont intelectual și artistic mai larg.

În acest an se va organiza și o serie de evenimente-satelit pentru diverse categorii de public. În cadrul mesei rotunde „Educație prin film”, vor fi inițiate discuții despre importanța educației prin mijloacele audiovizuale, și în special, prin filmul documentar. Atelierul pentru Cronicarii de film cu participarea lui Cătălin Ștefănescu și Dan Alexe este destinat pentru cronicarii de film din R. Moldova.

Un masterclass în actoria de film va fi susținut de binecunoscuta actriță din România, Cristina Flutur, actrița care a luat în 2012 Premiul pentru interpretare feminină la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, pentru rolul Alinei (După dealuri/Beyond the hills), în regia lui Cristian Mungiu. Regizorul Pavel Cuzuioc va vorbi despre „Cariera filmului în festivaluri” la un alt masterclass destinat tinerilor cineaşti moldoveni.

FIFD CRONOGRAF 2016 va găzdui premiera a mai multor producții cinematografice autohtone, atât documentare, cât şi filme de ficţiune (detalii AICI).

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova, lansat în 2001 și organizat de către OWH Studio.

 

Sursa:diez.md

 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu