ARTICOLE.
După un maraton de discuții publice, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis majorarea tarifelor la energie electrică și gaz. ”Astfel, prețul pentru electricitatea furnizată consumatorilor de RED Union Fenosa a crescut cu 37 la sută, acesta fiind de de 2,157 lei/kWh. Până acum, tariful constituia 1,58 lei/kWh. Pentru consumatorii Red Nord, Agenția a stabilit un tarif de 2,23 lei/kWh, ceea ce înseamnă o majorare cu 30 la sută, față de vechiul tarif de 1,71 lei/kWh. Iar pentru consumatorii RED Nord-Vest, prețul a crescut de la 1,73 lei/kWh la 2,33 lei/kWh. Mai mult, a suferit schimbări majore și tariful la gaz. În context, prețul pentru un metru cub de gaz natural va fi mai mare cu 15 la sută, ceea ce constituie un preț de 6,538 lei, în comparație cu tariful de până acum de 5,971 lei.” (sursă: Realitatea.md)
Un interviu lămuritor cu Sergiu Tofilat în NewsMaker, despre recentele scumpiri la energie: „В одном докладе Transparency International от 2009 года указано, что НАРЭ очень часто действовало по политическим соображениям и указаниям, во благо чьих-то корыстных интересов. НАРЭ защищало и до сих пор защищает интересы чиновников и Fenosa, а не наши. Учтите, что НАРЭ ни разу за эти 15 лет не проводило аудит операторов, а если и проводило, не публиковало результаты. Зампредседателя Счетной палаты Тудор Шойту сказал в рамках одной телепередачи, что в прошлом году аудит Fenosa проводился, но был засекречен. Поэтому доверия к НАРЭ нет. // Считаю, что надо брать пример с Армении. Когда люди вышли на площадь протестовать против роста тарифов на 16%, президент предложил провести аудит за весь период существования Армянских электросетей, причем с участием представителей гражданского общества. Эту позицию поддержали и в МВФ. Наши же операторы и регулятор говорят, что аудита не надо, что все хорошо, тогда как Счетная палата и Госэнергоинспекция отмечают массу проблем. (…) Но Fenosa — крупная международная компания, работает на европейском рынке по европейским законам, неужели они нарушают правила? // Если говорить о европейском рынке, уверен, что нет. А в развивающихся странах такие примеры встречались. Наша страна не первая, где госструктуры подвержены влиянию и компания делает что хочет. Fenosa использовала переоценку имущества в Латинской Америке, к примеру в Боливии. В 1997 году компания купила боливийские сети за $40 млн, а через шесть месяцев после переоценки эти активы внезапно выросли до $74 млн и, соответственно, эта сумма была внесена в тариф. Но в итоге в 2002 году компания ушла из Боливии. Похожая ситуация была и в Гватемале, где компания вносила завышенные потери в тариф. В 2009 году люди там вышли на улицы, требовали аудита, так им отключили свет, а восемь активистов и вовсе были расстреляны. (…) Fenosa прекрасно знает, что придет время, когда за все придется платить. Это их проблемы, они раньше неплохо заработали, теперь пусть возвращают. В конце концов, есть арбитражный суд, будем судиться, но должна быть политическая воля все это сделать. Задача граждан — помочь власти защищать наши интересы. Другого пути нет.”
Cornelia Cozonac, preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Chişinău, a acordat un interviu ziarului Epoch Times despre presa din Republica Moldova: ”Problema presei din Moldova este acum monopolul. S-a permis ca un proprietar să aibă 10-15 licenţe pentru radio şi TV, ceea ce conduce la monopolizarea presei pentru că o singură persoană sau companie poate să aibă mai mult de 50% din piaţă. (…) A fost şi o propunere a comuniştilor, dar şi nişte propuneri ale PDM şi PLDM de modificare a legislaţiei privind libertatea de exprimare şi Codul Audiovizualului. Aceste propuneri erau foarte dure, dar ele n-au ajuns în Parlament pentru că s-a implicat societatea civilă şi au fost retrase. Un proiect era legat de propagandă şi sub pretextul interzicerii propagandei ruseşti erau trecute nişte prevederi restrictive pentru orice televiziune din afară de fapt. Puteau să interzică propaganda şi atâta tot, dar noi ne-am gândit că se va aplica televiziunilor străine şi va duce iar la interzicerea TVR şi a altor televiziuni, nu neapărat cele ruseşti. Mai era o altă prevedere potrivit căreia moderatorii de la televiziuni nu au voie să critice o autoritate publică dacă nu e prezentă în emisiune sau nu au răspunsul ei. Aceste lucruri nu pot decât să producă cenzurarea presei. În plus, mai erau nişte modificări la adresa Codului Audiovizual, să se interzică publicitatea la televiziunea publică. Asta însemna ca toată publicitatea care vine la aceasta să meargă către celelalte televiziuni. Ori din 5 televiziuni cu acoperire naţională, patru sunt ale lui Vlad Plahotniuc. Compania care distribuie publicitate la televiziuni este tot sub influenţa acestuia, la fel ca şi compania care monitorizează audienţa televiziunilor.”
Liderii PL, PLDM și PD au decis că vor convoca în toamnă un referendum privind modalitatea de alegere a președintelui: ” Vom propune o alegere în trei pași. În primă instanță cu votul a 61 de deputați, apoi 57 și 51”, a declarat Filat în urma negocierilor cu președinții PL și PD. Potrivit legislaţiei, un referendum cu privire la modificarea articolului 78 din Legea Supremă poate fi organizat cel târziu cu șase luni înainte ca mandatul actualului președinte să expire. „Articolul 78 privind alegerea șefului statului, deja a treia oară ne face probleme. Republica parlamentară înseamnă că cea mai puternică funcție în stat este cea de prim-ministru. Prim-ministru și Guvernul este votat cu votul deschis 50 plus 1, având mult mai multe atribuții decât președintele. Pe când șeful statului, cu atribuții mult mai mici, se votează cu 61 și vot secret. Nu este corect. Având în vedere atribuții și practicile europene, trebuie să ajustăm legislația. Pe când ar putea fi organizat acest referendum? Ca să ne încadrăm în prevederile Constituției, cel mai probabil în toamnă”, a adăugat Ghimpu.” (sursă)
Amintesc, cu acest prilej un excelent text semnat de regretatul prieten Iurie Cuza: ”Na figa nouă ne trebuie preşedinte!?”.
Împreună cu Asociația Oberliht am realizat a patra ediție a buletinului lunar Spații Publice, care adună practici, reflecții, cărți, filme și articole despre spațiile publice urbane.
Un interviu cu Maia Sandu în ZdG despre situaţia reformei în învăţământ: „— Doar circa 55% dintre absolvenţi au susţinut în acest an BAC-ul. E şi o notă dată profesorilor din licee. Ce fel de profesori avem, totuşi, astăzi în R. Moldova? // — Este o notă dată întregului sector educaţional. Profesorii sunt pe potriva investiţiilor pe care le-am făcut în ei în aceşti 24 de ani. Dacă vrem profesori mai buni, trebuie să investim în multe lucruri, dar în special în sisteme mai bune de motivare şi de instruire. Lucrăm la un program naţional pentru cadrele didactice şi discutăm cu partenerii de dezvoltare asupra unui potenţial proiect în valoare de 15 mil. dolari SUA pentru implementarea acestui program. // — După campania reuşită de combatere a corupţiei la BAC, pe când să aşteptăm o campanie de combatere a corupţiei în universităţi? // — Această întrebare trebuie adresată managementului instituţiilor de învăţământ superior. În primul rând pentru că, în contextul autonomiei universitare, instituţiile au toată libertatea şi responsabilitatea în procesul de organizare a examenelor. În al doilea rând, pentru că lucrurile nu se vor schimba niciodată dacă nu vom reuşi să responsabilizăm fiecare persoană în parte şi nu vom cere această schimbare. Eu cred că, în situaţia în care toată lumea învaţă şi refuză să ia mită, corupţia se poate reduce dramatic. Îmi pun speranţe, în special, în tinerii care au susţinut bacalaureatul cu forţe proprii şi ştiu că pot obţine note fără a plăti. Sper că aceşti tineri vor avea curajul să abordeze subiectul şi să pună presiune pe administraţia universităţilor unde corupţia este tolerată în continuare. Noi putem şi vom interveni prin metode indirecte: în procesul de evaluare a universităţilor prin sancţionarea celor care admit asemenea situaţii şi prin creşterea eficienţei cheltuielilor pentru instituţiile publice şi eliberarea resurselor pentru creşterea salariilor.
Un articol acid pe blogul Samizdat Online faţă de marşul unirii de la 5 iulie. Deşi e just în fond în multe privinţe, articolul îmi pare greşit în formulare, în tonul adoptat şi în generalizările pe care le face (PN). „În aparență, nu avem de ce ne îngrijora, întrucât imaginile oficiale ne înfățiează tineri surâzători, cu bujori sau tricolor pictat în obraji, cu flori în mâini și steaguri (o reprezentare apropiată vremurilor recente). Invenție autohtonă, hipsterul naționalist funcționează ca un balsam pentru conștiințe sensibile: în definitiv, ce este mai simpatic, mai inofensiv decât un hipster? Cei fotografiați sunt de un bon-air contagios, dând impresia că, între două cântece patriotice, sunt gata să prăjească banane la un foc de tabără sau să ajute bătrânici să treacă strada. Însă în fundal, la o disanță discretă de camere, zărim fugitiv figuri neliniștitoare, membri ai Noii Drepte, persoane purtând uniforme legionar(oid)e, afiliați de-ai dlui Roncea (dumnealui, în afară de pofta de a-i împușca pe toți, nu îmi dau seama ce hram ideologic poartă), în definitiv aceleași figuri care dincolo de o Românie veselă, unită și mare își doresc deschis și una cu mai puțini maghiari, țigani sau homosexuali. Afilierea cu grupări neofasciste, neasumată ofcicial, nu e nici renegată, ci doar pusă în umbră asemeni celor ce își ascund straiele mototolite când primesc oapeți. Trebuie să ne orbim singuri ca să nu vedem afinitatea dintre mișcarea unionistă, în fapt iredentistă, și o Românie mult mai românească decât s-ar cuveni.”
Digest despre situația din Grecia.
Joseph Stiglitz crede că miza chestiunii grecești nu mai e una economică, ci politică: în condițiile cînd soluțiile economice aplicate în Grecia de către Troika nu au funcționat, e evident că mizele jocului țin de putere și de viitorul democrației în Uniunea Europeană.
Între timp, Fondul Monetar Internațional a cerut o restructurare a datoriei grecești spunînd că, fără o iertare parțială a acesteia, FMI nu va participa la programul de salvare a Greciei.
That all strikes me as a simpler explanation of the Syriza strategy than a „madman at the wheel” gambit. Indeed, put this argument another way: if you were to pursue that strategy, would you do it like this? If I were pursuing that approach, I would start openly preparing for a messy default and exit from the Eurozone. This is not to say that I think Syriza solely misjudged the economics. Natural allies in Rome and Paris were alienated. Syriza misunderstood what role the US State Department would play. They made it politically difficult for German and Dutch politicians to help them. They also behaved, at times, as though the governments who lend them money do not have their own democratic mandates. But I think a misreading the outside option for the rest of Europe is a major part of what went wrong – not a failed plea of insanity.”
Scriitorul Petr Pomeranțev despre modul în care regimurile autoritare folosesc internetul pentru control social: «Неоавторитарные», «гибридные» или «нелиберально-демократические» – называйте как хотите – режимы в Венесуэле, Турции, Китае, Сирии, России не только не отказались от пропаганды, но нашли в ней новые пути. Многие используют технологии, изобретенные в демократическом мире. Зачем бороться с последствиями информационного века и глобализацией, если их можно использовать?
Методы работы новых пропагандистов непрямолинейны и сложны. Оценивая действия цензоров, работавших в первой половине 2011 г. в реальном времени с материалами 1382 китайских веб-сайтов, – проанализирована модерация более 11 млн постов, – исследователи из Гарварда пришли к выводу, что к критике политиков и конкретных политических мер пропагандисты относятся терпимо. Однако любые попытки организации коллективных протестов, включая те, что не имели в своей основе критику режима, пресекались мгновенно. Например, акция, к которой цензоры отнеслись очень жестко, была связана со страхами по поводу перемещения в сторону Китая зараженного воздуха и воды после аварии на ядерном реакторе в Японии.
Этот анализ позволяет заключить, что задача правительства не в том, чтобы остановить всю критику, но в том, чтобы подорвать потенциал самоорганизации, существующий в обществе. «Китайские граждане индивидуально свободны, но в коллективном смысле они в цепях», – заключают авторы гарвардского исследования. В действительности интернет оказался очень полезным инструментом контроля: людям он дает возможность выпустить пар, а правительству позволяет замерять подлинное состояние общественного мнения.
Natalia Buier pe Criticatac.ro despre scandalul legat de achitarea celor 7 băieți care au vilat o fată la Vaslui şi decizia justiţiei, criticînd eroarea logică şi sociologică pe care o face Simona Tache, autoare de blog în acest caz: ”Care ar fi explicația alternativă? Alternativa desigur menține revolta. Dar această revoltă trebuie să fie reală. Ceea ce probabil e cel mai apăsător în explicația Simonei Tache e neputința mascată. Un singur lucru e mai evident în articolul ei decît fragilitatea explicației, și anume resemnarea culturalistă. În articolul Simonei Tache nici măcar nu mai observăm apelul la reeducare, și acesta pare a fi relegat unui incert viitor în care România se va trezi în rând cu lumea bună în mod misterios. O explicație alternativă începe cu denunțul vehement al complicității dintre agresiune patriarhală, bani dați unde trebuie și abuz polițienesc, dar nu ca excepție, ci ca logică sistemică. Distribuția agresiunii sexiste nu se reduce la o problemă de clasă. Dar mușamalizarea ei, instituționalizarea sexismului și transformarea agresorilor în victime e o funcție a puterii. La fel cum reducerea la tăcere a victimelor e mai ușor de realizat atunci cînd inegalitatea e mai profundă. Agresiunea patriarhală traversează limitele de clasă. Dar lupta împotriva ei se confruntă în mod inevitabil cu ele. Imaginii României ca un mare sat din Vaslui trebuie să îi opunem, urgent, imaginea societății românești: o societate profund patriarhală (dar nu prin poziție geografică și nu ca excepție), în care improbabilele răspunsuri instituționale în fața agresiunii sunt definitiv sabotate de inegalitatea socială. Lupta împotriva agresiunii sexiste nu e un război al civilizațiilor. Ea trebuie să fie, fără ezitări și excepții, lupta împotriva organizării patriarhale și a injustiției sociale. România e încă o țară în care exploatarea și agresiunea nu satisfac ficțiunea neutralității de gen. O țară în care băieții conduc mașini și fetele navetiste își înving sau nu frica de a se urca într-o mașină a unui cunoscut. Nu e nimic românesc în asta, nu e nimic vasluian. Dar se întîmplă în România.”
Victor Eskenasy, la Europa Liberă despre o colecţie de emisiuni de muzică şi coreografie sovietice, inclusiv cîteva din Moldova sovietică. Emisiunea conţine şi cîteva referinţe pe Youtube : „Un colecționar și editor de arhive muzicale clasice semnala zilele trecute existența pe Internet a unui canal Youtube dedicat restaurării și difuzării arhivelor culturale ale televiziunii sovietice din anii 1960-70. Am avut supriza de a descoperi acolo adevărate tezaure, unele muzicale, altele coreografice, iar cîteva din ele sînt ilustrative direct pentru viața culturală a Moldovei și comunității românești bucovinene, în acele timpuri. Canalul Youtube se intitulează „ТРИАЦЕТАТ ТВ”, iar fiecare arhivă este digitalizată, restaurată, cu mare grijă, fiind prezentată cu numărul de inventar, informațiile și datele de pe fișa de inventariere a arhivei sovietice TV de unde provine. (…) Restaurarea tuturor acestor emisiuni de televiziune, care deschid o fereastră direct în miezul lumii culturale a anilor 1960-70, este o întreprindere excepțională și ar putea constitui un model pentru o inițiativă similară din partea actualilor actori și oameni politici în domeniul culturii de la Chișinău.”
Nava spațială New Horizons, lansată de Nasa în 2007, a ajuns în preajma (fostei) planete Pluton și a zburat deasupra acesteia de unde a trimis o serie de imagini extraordinare (inclusiv imaginea de fundal pentru acest bilet). E bine că încă trăim în epoca cînd visăm la scară cosmică.
FILME&VIDEO.
Tangerines (2013, regizat de Zaza Urushadze). E un film pacifist despre o prietenie improbabilă ce se leagă între cîțiva oameni prinși în războiul civil din Georgia în anii 1990.. Un estonian rămas din vremurile sovietice într-un sat georgian, un cecen venit să-i ajute pe abhazi în lupta lor contra ”infidelilor”, un ostaș georgian care își ”apără Patria”. Au un milion de motive să se urască și prea puține să fie prieteni. Le găsesc totuși. Filmul e o dramă a cărei subiect pare puțin ”naiv” pe alocuri, dar care totuși are un mesaj răscolitor: mai există temei pentru a avea încredere în umanitate (V.S.)
O cronică de Dan Alexe pe blogul său despre filmul La isla mìnima (2014), de Alberto Rodríguez, cu Javier Gutiérrez, Raúl Arévalo, María Varod: „La isla bonita, cânta Madonna… Aici avem La isla maldita. // Un asasin în serie, un rapace monstru sexual în Spania anului 1980, care își mutilează victimele, toate – adolescente, într-o regiune săracă, in Andaluzia, prin mlaștinile fluviului Guadalquivir, unde oamenii trăiesc din pește și contrabandă și au fete frumoase care sunt gata de orice ca să scape de acolo. // Doi polițiști vin de la oraș, lepădați de ierarhie într-un caz minor de dispariție de adolescente, caz prin care ei descoperă, încetul cu încetul, că mlaștinile care înconjoară satul sunt echivalentul mlaștinilor morale ale unei societăți în plină mutație. In 1980, Franco murise de numai cinci ani, iar filmul reproduce foarte abil atmosfera aceea de schimbare definitivă de epocă, de paradigmă culturală. // Din Spania austeră și cenușie și totalitară și centralizatoare a lui Franco s-a ajuns, trecând prin exuberanta Movida mai cunoscută prin filmele lui Almodovar (cf. link mai jos), s-a ajuns la Spania de azi, una din țările cele mai deschise și liberale din Europa, în toate privințele.”
Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance), de Alejandro González Iñárritu, cu Michael Keaton, în rol principal, şi Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan. A luat Oscar-ul pentru cel mai bun film din 2014. E un film despre soarta unui „star” din cinematografia hollywoodiană care a avut norocul să joace într-un blockbuster de mare succes acum mai bine de 20 de ani şi care încearcă, acum, să se menţină din punct de vedere artistic, punînd în scenă pe Broadway un spectacol în baza unei piese a unui autor (Raymond Carver), care cîndva l-ar fi încurajat să devină actor. Filmul este interesant şi pentru că face o „mise en abyme” (operă în operă), acţiunea desfăşurîndu-se între cele două nivele ale naraţiunii. Nemaisuportînd presiunea percepută dinspre public, criticii de teatru, sentimentul de ratare şi neputinţă artisitică, „eroul” decide să folosească un pistol real încărcat în ultima scenă din piesa pe care o joacă, în care personajul, un bărbat înşelat de propria nevastă, îşi pune pistolul la tîmplă şi trage. Numai că personajul din film (nu cel din piesă) ratează şi acum, zburîndu-şi nasul şi supravieţuind. În camera de spital se va arunca totuşi de la geam pentru a mai putea zbura, ca Birdman, altă dată. Şi, se pare că îi reuşeşte. Un film frumos, trist şi… comic. Îşi merită Oscar-ul. (PN)
Kraftidioten (2014, eng. In Order of Disappearance, regizat de Hans Petter Moland). Un film noir norvegian care povestește istoria răzbunării unui tată al cărui fiu a fost ucis din greșeală de o bandă de traficanți de droguri și care ajunge, din asasinat în asasinat, să pornească un întreg război între două bande rivale. Numele englez al filmului exprimă excelent fracturile subiectului – în ordinea dispariției oamenilor. (V.S.)