Salariul de Trai

Salariul de Trai

Salariul de trai este un principiu pentru a calcula o asemenea valoare a salariului care ar permite o existență demnă și un trai decent.
Declarația Universală a Drepturilor Omului stipulează, în art. 23 (3) că ”Orice om care munceşte are dreptul la o retribuire echitabilă şi satisfăcătoare care să-i asigure atît lui, cît şi familiei sale, o existenţă conformă cu demnitatea umană şi completată, la nevoie, prin alte mijloace de protecţie socială.”
Carta Socială Europeană (European Social Charter), adoptată în 1961 și care reprezintă completarea, pe dimensiunea economică și de drepturi, a Convenției Europene a Drepturilor Omului, reglementează în art.4 că ”Toți muncitorii au dreptul la o retribuție corectă care ar fi suficientă pentru un standard de viață pentru ei și pentru familiile lor.

Un salariu de trai decent este un drept fundamental al omului, vital pentru orice dezvoltare socio-economică reală.

Ce înseamnă un salariu de trai (salariul pentru un trai decent)?
Un salariu de trai este nivelul de recompensă pentru muncă câștigat într-o săptămână standard de lucru (nu mai mult de 48 de ore) și să permită unui angajat să-și poată cumpăra alimente pentru el și pentru familia sa, să plătească chiria, să plătească pentru îngrijire medicală, îmbrăcăminte, de asemenea să poate face economii pentru cheltuieli neprevăzute. 

Principiile salariului de trai:

1. Salariul de trai este un concept familial. Fiecare muncitor, indiferent de statutul său marital trebuie să primească un salariu care să fie suficient pentru a întreține muncitoarea/muncitorul și familia sa.
2. Salariul de trai este salariul net obținut într-o săptămînă regulară de muncă, fără muncă peste program, înainte de premii și alocații, și după impozitare. Este salariul pe care muncitorii îl primesc în buzunar la sfîrșitul lunii.
3. Salariul de trai este un drept fundamental de care trebuie să beneficieze toți muncitorii. Nici un muncitor nu trebuie să primească mai puțin decît salariul de trai. Fiecare muncitor are dreptul la o viață decentă.
4. Salariul de trai este plătit în bani (nu vouchere, sau alte bunuri). Doar salariul achitat în bani nu limitează libertatea economică a muncitorilor.
5. Salariul de trai este calculat indiferent de productivitatea sau capacitatea economică a muncitorilor, este pur și simplu bazat pe necesități. Salariul de trai este suficient pentru a acoperi necesitățile de bază: mîncare, locuință (chirie, întreținere, servicii comunale), sănătate, educație, cultură, îmbrăcăminte, transport.
6. Salariul de trai permite alocarea a 10% din salariu pentru cheltuieli neprevăzute.

SALARIUL DE TRAI TREBUIE SĂ AJUNGĂ UNEI MUNCITOARE PENTRU A SE ÎNTREȚINE PE SINE ȘI PE FAMILIA SA!!!

Astfel, conform metodologiei salariului de trai, o muncitoare ar trebui să poată întreține, din salariul său, cel puțin încă 2 unități de consum (alți doi adulți dependenți sau un adult și doi copii, sau patru copii). 
Fiecare adult este considerat o unitate de consum și 2 copii sînt considerați o singură unitate de consum. 

Cum calculăm salariul de trai?

Există mai multe modalități de calculare a salariului de trai.
Metodologia utilizată de PLATZFORMA este cea utilizată de Asia Floor Wage, adaptată în Europa de alianța Clean Clothes Campaign (CCC).
Aceasta conține următorii pași:
1. Din surse oficiale se selectează o dietă tipică / pattern nutrițional.

2. În baza paternului nutrițional, se definește un coș alimentar de consum care să conțină 3000 de calorii pe zi.
3. Muncitorii sunt întrebați cît de mult plătesc pentru acest coș de consum. Muncitorii sunt rugați să noteze în fiecare zi prețurile pentru fiecare produs alimentar din coșul de consum, timp de cel puțin 1 lună.
4. Costurile alimentare zilnice sunt înmulțite la 30 de zile pentru a obține costul coșului alimentar lunar.
5. Costul coșului alimentar lunar se înmulțește la 3 unități de consum pentru a obține costul coșului alimentar lunar pentru întreținerea unei familii.
6. Costurile nealimentare sunt adăugate prin utilizarea proporției dintre costurile alimentare și cele non-alimentare, conform datelor oficiale.
7. La suma obținută se adaugă 10% pentru cheltuieli neprevăzute.

De ce avem nevoie de salariul de trai?
Salariul de trai este un indicator care ne arată care ar trebui să fie mărimea salariilor pe care le primesc muncitoarele și muncitorii pentru a avea un trai decent. 

Care este mărimea salariului de trai în Republica Moldova? 

O primă estimare a salariului de trai minim în sectorul textil în Republica Moldova a fost realizată de către Vitalie Sprînceană și Lilia Nenescu în anul 2018.
Aceștia au folosit următoarea metodologie:
1. Timp de o lună au fost colectate date despre prețurile produselor alimentare de la 10 muncitoare dintr-un sat și 10 muncitoare dintr-un oraș pentru a urmări fluctuațiile prețurilor.
2. A fost elaborat un coș alimentar nutrițional, adaptat specificului local. Coșul alimentar include toate elementele nutriționale necesare (proteine, carbohidrați, grăsimi, vitamine). Coșul alimentar conține doar alimente primare. Adică exclude alimentele procesate (salam, conserve etc.). Coșul alimentar  exclude băuturile alcoolice și tutunul.
3. Pe baza coșului alimentar a fost elaborată o dietă alimentară rațională, care va conține 3000 de calorii.  
4. După colectarea datelora fost calculat prețul mediu pentru fiecare produs alimentar. În baza acestor date se calculează cît costă o dietă nutrițională rațională pentru o zi.
5. Ulterior, prețul calculat pentru o zi se înmulțește cu 30 de zile. Astfel, obținem suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor alimentare pentru o lună, pentru o persoană.
6. Suma obținută se înmulțește cu 3 membri de familie. Astfel, obținem suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor alimentare pentru o lună, pentru 3 persoane.
7. Raportul dintre cheltuielile alimentare și cele non-alimentare (îmbrăcăminte, servicii comunale, transport etc.) este de 43.9% la 56.1%.
8. Adunăm cheltuielile non-alimentare la cele alimentare. Acum am calculat salariul de trai.

În 2018, salariul de trai minim în industria textilă pentru zona urbană era de 12306.8 lei, iar pentru zona rurală era de 11359.6 lei.

În 2024, conform unor estimări preliminare, folosind aceeași metodologie, salariul de trai minim în industria textilă constituia 26524,74 lei. Pentru comparație, salariul minim pentru 2024 este de 5000 lei (adică salariul de trai minim este de 5.3 ori mai mare), iar salariul mediu – 13 700 lei (adică salariul de trai minim este de 1.9 ori mai mare). 

Ziua Acțiunii pentru Salariul de Trai

Coaliția Clean Clothes Campaign (CCC), din care face parte și PLATZFORMA a decis ca, începând cu anul 2024, ziua de 25 septembrie să fie celebrată ca Ziua Acțiunii pentru Salariul de Trai
Scopul nostru principal este să pornim o mișcare globală dedicată asigurării faptului că toți lucrătorii primesc un salariu care să le satisfacă nevoile de bază.
Un salariu de trai, un salariu pentru o viață decentă!

Mai multe resurse despre Salariul de Trai:
– Studiul
„Salariu de trai în Republica Moldova. Studiu de caz: industria îmbrăcămintei”, scris de Lilia Nenescu și Vitalie Sprînceană. 



– Cartea ”Povara Anastasiei. O istorie optimistă despre salariul de trai” (Vitalie Sprînceană și Lilia Nenescu)

 

Imaginile utilizate în această pagină au fost elaborate de Centrul pentru Emancipare Politică (CPE) și Clean Clothes Campaign