FEMINISM PZF RECENTE

Apel pentru o zi internațională de acțiune pe 1 iulie: Opriți atacul patriarhal! Participă la susținerea Convenției de la Istanbul!

E.A.S.T. (Lupte autonome esențiale transnaționale)

Decizia lui Erdogan de a se retrage din Convenția de la Istanbul (CI), privind combaterea violenței împotriva femeilor, este o declarație de război tuturor femeilor și persoanelor LGBTQI+ de pe glob care le zice acestora: violența patriarhală și violența de stat este o problemă privată care nu trebuie combătută, iar femeile vor fi bătute, ucise și violate; libertatea sexuală va fi reprimată deoarece acest lucru este esențial pentru protejarea ideii de familie tradițională și pentru menținerea ordinii sociale.

La 1 iulie 2021 va fi oficializată retragerea Turciei din CI. Această dată va fi una marcată de luptă și grevă în toată Turcia. Totuși, acest lucru nu este suficient. Vrem să transformăm 1 iulie într-o zi globală de luptă pentru a răspunde cu o revoltă comună la atacul patriarhal pe care îl simțim peste tot.

Prin retragerea din convenție, Erdogan dorește să se asigure că violența domestică și violența de stat împotriva femeilor și a persoanelor LGBTQI+ – care s-a intensificat odată cu restricțiile Covid impuse după retragerea Turciei din Convenție  – și torturarea, abuzurile sexuale și întemnițarea femeilor și copiilor kurzi sunt fără consecințe. UE închide ochii la toate acestea, atâta timp cât regimul Erdogan va ține solicitanții de azil în afara granițelor UE.

Retragerea Turciei din CI nu reprezintă un caz izolat. CI este respinsă în toată Europa de Est și Europa Centrală. În Polonia, o convenție alternativă este scrisă de forțele care la sfârșitul anului trecut au interzis aproape complet avortul. De la est la vest, de la nord la sud, guvernele folosesc pandemia pentru a readuce femeile în cadrul rolurilor sociale pe care femeile le contestă. Anume: acasă, la îngrijit familia fără plată, în timp ce-s exploatate și suprasolicitate la munci neapreciate și plătite prost în sectoarele esențiale precum îngrijire și sănătate, salubrizarea, logistică, agricultură și curățenie. Cu cât devine mai vizibil cât de esențială este munca noastră, cu atât mai intense sunt atacurile asupra libertăților noastre.

Nu credem minciuna potrivit căreia UE este bastionul egalității de gen, deoarece UE tolerează și chiar promovează violența patriarhală datorită regimului său de frontieră, datorită violenței poliției, datorită rasismului instituțional și datorită șantajului efectuat prin intermediul permisului de ședere. Guvernele de pretutindeni desfășoară politici patriarhale care:

– împiedică divorțul, chiar în cazul partenerilor violenți, și subminează drepturile la pensie alimentară;

– lipsesc de fonduri refugiile pentru femei;

– acordă alocații rasiste pentru copii care favorizează exploatarea altor femei și exclud femeile migrante;

– diminuează libertatea de a face avort sau practic chiar o interzic;

– criminalizează persoanele LGBTQI+;

– reprimă protestele (anti-guvernamentale);

– evacuează oamenii din casele lor și separă comunități întregi. Majoritatea sunt comunități rome și sărace care sunt evacuate la periferia orașelor în condiții toxice;

– permit și legitimează violurile și tortura împotriva femeilor migrante și refugiate.

Pe 1 iulie vrem să strigăm că lupta oamenilor LGBTQI + pentru libertatea sexuală și împotriva criminalizării și lupta împotriva violenței patriarhale împotriva femeilor este o luptă transnațională comună pentru subversiunea reproducerii neoliberale și rasiste a societății patriarhale. Inspirați de greva feministă globală, de luptele ce au loc în țările cuprinse între Polonia și Argentina, de forța revendicărilor feministe în revoltele populare din America Latină, de la Columbia și până la Chile, și de lupta zilnică a femeilor împotriva violenței masculine și violenței de stat, îi chemăm pe toți să fie solidari la 1 iulie cu cei care luptă în Turcia. Îi chemăm pe toți să se mobilizeze împotriva modului în care pandemia și consecințele sale sunt gestionate la scară internațională pe seama și în detrimentul femeilor, a persoanelor LGBTQI+, a migranților, a romilor și a lucrătorilor esențiali.

Citiți declarația transnațională a EAST: https://www.transnational-strike.info/2021/04/23/a-transnational-response-to-the-attacks-on-the-istanbul-convention/

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu