AFIS RECENTE

Laboratorul Internațional DO IT TOGETHER! Co-crearea Conceptului Parteneriatului Public Civic (25-27 noiembrie, 2024)

Anunțăm desfășurarea  Laboratorului Internațional „DO IT TOGETHER!”
Co-crearea conceptului de Parteneriat Public Civic 
pe care îl organizăm împreună cu aliații și aliatele noastre din societatea civilă: CNTM, CICO, CPR
și Platzforma.

În perioada 25-27 noiembrie 2024, la Chișinău, dar și în săptămânile dinainte, ne așteaptă un program divers de ateliere, discuții publice, prezentări și mese rotunde cu invitați internaționali și locali.

Prin intermediul acestui nou design instituțional al Parteneriatului Public Civic, vom explora împreună noțiuni de guvernanță participativă și infrastructura publică ca bun comun și vom evalua totodată potențialul și provocările implementării lui în Republica Moldova.

programul laboratorului

Laboratorul va pune în lumină conceptul de Parteneriat Public Civic și potențialul său de implementare în Republica Moldova, care prezintă o alternativă a parteneriatului public privat și un nou design instituțional de guvernare participativă în care interesul necomercial al societății civile întâlnește stabilitatea instituțională a administrației publice, în vederea gestionării în comun a infrastructurii publice.

Laboratorul este destinat atât profesioniștilor din domeniu, dar și publicului larg care sunt invitați să participe la o serie de discuții și prezentări publice ale experților locali și internaționali care vor explora un spectru larg de teme în contextul local și internațional, cum sunt –  infrastructura publică ca bun comun, democratizarea accesului la infrastructura publică,  democrație și guvernanță participativă, descentralizarea, autonomia autorităților locale, implicarea și nevoile autorităților locale,  mecanisme de dialog constructiv  și sistem de responsabilizare, principii de colaborare echitabilă între societatea civilă și autorități, orașe incluzive, durabilitate,  participarea civică și culturală.

Laboratorul cuprinde trei componente:

1.
Pre-evenimente 
(5, 12, 19, 25 noiembrie) – prezentări publice și discuții ale bunelor practici locale și internaționale

2.
Mese rotunde
(26, 27 noiembrie) – discuții publice despre promisiunile și dificultățile implementării PPC, cu participarea invitaților internaționali și locali

3.
Atelierul de elaborare a conceptului de lege PPC
– (26, 27 noiembrie) sesiuni în care participanții înscriși în prealabil vor lucra aplicat pe marginea documentului conceptului de lege propus de către organizatori.

Atât discuțiile din cadrul meselor rotunde și prezentărilor publice, cât și atelierul vor completa, nuanța și contribui la  finalizarea draftului conceptului de lege a Parteneriatului Public-Civic în Republica Moldova propus spre co-creare și scriere participativă prin intermediul acestui laborator.

Profesioniștii din domeniul culturii, organizațiile de tineret, asociațiile care lucrează cu comunitățile locale din zonele urbane și rurale, dar și funcționarii publici, factorii de decizie politică și autoritățile locale din Republica Moldova și din străinătate sunt invitați să facă schimb de experiență și de bune practici în domeniul parteneriatului public civic și guvernării participative a infrastructurii publice, reflectând totodată la cadrul legal actual.

Despre echipa și organizatori

Curatoare locală: Teodora Panuș

Teodora Panuș este lucrătoare de tineret, cu o experiență solidă în domeniul politicilor de tineret, educației și implicării civice. În calitate de fostă președintă a Consiliului Național al Tineretului din Moldova (CNTM), ea a condus numeroase inițiative de responsabilizare a tinerilor și de sporire a participării tinerilor în procesele decizionale. Teodora este pasionată de crearea de spații incluzive pentru tineri, dezvoltarea de programe educaționale și susținerea schimbărilor semnificative care răspund nevoilor tinerilor, în special în ceea ce privește ocuparea forței de muncă, educația și participarea democratică. Are o vastă experiență de lucru cu organizații internaționale, de coordonare a proiectelor transfrontaliere și de promovare a colaborării între diverse părți interesate.

Curatoare internațională: Frederikke Thorning Jacobsen

Frederikke Thorning Jacobsen este o experimentată manageră de proiect, având masterat în științe politice. Ea este reprezentanta Institutului Cultural Danez în Molodva din 2022 și lucrează la implicarea tinerilor și luarea deciziilor democratice în țară din 2015. Frederikke este pasionată de domenii precum drepturile omului în Cultură, participarea democratică și implicarea societății civile în luarea deciziilor. Principalele sale domenii de expertiză sunt dezvoltarea de strategii bazate pe drepturile omului, configurații instituționale democratice și hrană care contribuie la îmbunătățiri semnificative în viața reală. Ea are o vastă experiență în gestionarea proiectelor internaționale și coordonarea strategică, inclusiv între Danemarca și Moldova.

Gazda laboratorului: Vlada Ciobanu

Vlada Ciobanu este Directoare de Program la Centrul de Politici și Reforme (CPR Moldova) și coordonatoare a proiectului „Instigare la Democrație”, unde a colaborat cu activiști și activiste din diverse comunități ale Republicii Moldova pentru a identifica și soluționa probleme locale, mobilizând cetățenii în jurul acțiunilor civice. Prin intermediul acestui proiect, Vlada a contribuit la crearea unor inițiative care au întărit solidaritatea comunitară și au generat schimbări vizibile în viața publică. În calitate de co-fondatoare a inițiativei „Primăria Mea”, Vlada se concentrează pe cercetarea și soluționarea problemelor urbane, încurajând implicarea activă a cetățenilor în procesele de planificare urbană și monitorizare a administrației locale. Prin activitatea sa, urmărește să faciliteze un dialog constructiv între locuitori și autorități, contribuind la dezvoltarea unor orașe mai incluzive și sustenabile.

Organizatori

Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova

În calitate de platformă națională de advocacy și activism cultural, Coaliția Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova (CSCI) reunește organizații neguvernamentale și inițiative necomerciale din sectorul cultural, care activează în mod autonom, fără imixtiunea statului sau sectorului comercial în politica lor curatorială și editorială. CSCI își propune să contribuie la dezvoltarea unui dialog cu autoritățile publice, la consolidarea, susținerea și dezvoltarea sectorului cultural independent, inițiind activități de cercetare, desfășurând campanii de informare și educare, formând rețele de sprijin reciproc și colaborând la nivel internațional.

Parteneri
Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări Platzforma – își propune să creeze, să lanseze și să întrețină o platformă pentru reflecție socială și gîndire critică. Platforma publică materiale calitative și cercetări despre fenomene sociale și probleme neglijate sau marginalizate în spațiul public (inegalitate, precaritate, opresiune etc).

Viziunea noastră despre lumea de mîine este despre o societate solidară, echitabilă și incluzivă, o economie justă în care prosperitatea și bunăstarea sînt distribuite echitabil și în care dezvoltarea societății și economiei ține cont de imperativele ecologice. În această viziune fiecare persoană și comunitate se bucură de totalitatea drepturilor sale sociale, culturale, politice și economice, și respectă totalitatea drepturilor celorlalți.

Asociația își propune să apropie această lume de mîine prin intermediul unor activități de cercetare ale problemelor existente și alternativelor posibile, de  discuție și dezbatere publică prin intermediul platformei media de stînga, prin activități de pledoarie (advocacy), în special pentru promovarea justiției sociale, a feminismului, a democrației politice și economice și a drepturilor muncitorești.


Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) – 
este o organizație umbrelă a 36 de structuri de tineret, care reunește organizațiile de tineret din întreaga țară, având ca scop reprezentarea și promovarea intereselor tinerilor la nivel național și internațional. Fondat în 1999, CNTM pledează pentru participarea tinerilor în procesele decizionale, implicarea civică și dezvoltarea de politici publice. Consiliul colaborează cu instituțiile guvernamentale, societatea civilă și organizații internaționale pentru a se asigura că vocea tinerilor este auzită și nevoile lor sunt abordate. De asemenea, CNTM oferă formare, sprijin și resurse organizațiilor membre, promovând valorile democrației și împuternicirea tinerilor în Moldova.


Centrul de Instruire și Consultanță Organizațională (CICO) –
este o platformă de suport în domeniul managementului non-profit care are scopul să contribuie la dezvoltarea instituțională a organizațiilor, astfel încât acestea să-și îndeplinească cu succes misiunea și să genereze bunăstare pentru toți cetățenii.

CICO are o experiență de 18 ani în dezvoltarea capacităților organizațiilor din sectorul asociativ, public și privat și lucrează cu o echipă de profesioniști, care dețin capacități și competențe în dezvoltarea și livrarea programelor de instruire, consultanță, cercetare și analiză pe domeniile proprii de expertiză.

Experții CICO dezvoltă și livrează programe de instruire și consultanță pentru diferite categorii de personal (top manageri, manageri de nivel mediu, personal), evaluează nivelul de dezvoltare al OSC-urilor în baza unor instrumente recunoscute internațional, elaborează strategii de dezvoltare și planuri de acțiuni pentru OSC-uri, rețele și autorități publice, evaluează proiecte și programe, dezvoltă studii și cercetări în domeniul OSC, elaborează documente interne de funcționare, în conformitate cu cadrul legal.


Centrul de Politici și Reforme (CPR) –
Din 2017,  CPR promovează accesul la informație și participarea publică; apără drepturile omului, în special cel la întrunire și exprimare; și promovează o societate cu grijă față de mediul înconjurător. Monitorizăm și propunem politici și reglementări; Îmbunătățim capacitățile funcționarilor/elor și instituțiilor publice; Lucrăm cu cetățenii și cetățenele pentru a rezolva probleme comunitare. Folosim instrumentele democratice necesare pentru a ne implica în procesul de luare a deciziilor.

Finanțatori: 


Institutul Cultural Danez

Institutul Cultural Danez (DCI) consideră că arta și cultura sunt printre cele mai valoroase active ale Danemarcei. Acesta dezvoltă parteneriate internaționale care depășesc limitele și încurajează inspirația reciprocă, concentrându-se pe domenii precum egalitatea în drepturi, educația, dezvoltarea durabilă, democrația și cetățenia activă. Viziunea DCI este de a demonstra modul în care schimbul de artă, cultură și cunoștințe poate aborda provocările globale și poate sprijini Obiectivele de dezvoltare durabilă. Ca instituție autonomă din 1940, DCI promovează înțelegerea reciprocă dincolo de frontiere. Cu sediul la Copenhaga și activități care se extind în vecinătatea estică, Țările Baltice, Turcia, India, China și Brazilia, ICD joacă un rol-cheie în construirea unor relații culturale pe termen lung la nivel mondial.


Fondul Noii Democrații (NDF)

Obiectivul general al Fondului Noii Democrații este de a consolida organizarea democratică a societății civile, de a crea rețele regionale și de a realiza schimburi de experiență între organizațiile societății civile din Belarus, Ucraina, Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaidjan și Danemarca.


People in Need

People in Need (PiN) sprijină comunitățile locale din Moldova prin cinci domenii cheie: agricultură și dezvoltare rurală, suport social și incluziune, consolidarea societății civile, alfabetizare media și asistență pentru refugiații ucraineni și familiile care îi găzduiesc. Organizația sprijină ONG-urile și societatea civilă din Moldova, concentrându-se pe diverse grupuri, inclusiv tineri, vârstnici și autorități locale, și promovează incluziunea persoanelor cu dizabilități. De asemenea, colaborează cu fermierii locali și crescătorii de animale pentru a dezvolta producția ecologică și succesul pe piață al produselor lactate. O prioritate de bază este asigurarea unui sprijin pe termen lung pentru refugiații ucraineni și familiile care le oferă adăpost. Activă în Moldova din 2003, organizația People in Need a avut un impact asupra multor vieți, colaborând cu 146 de parteneri pentru a ajunge la fiecare al zecelea locuitor și pentru a promova educația, drepturile omului și emanciparea economică.

📝 Pentru mai multe informații, nu ezitați să ne contactați: cscirm@gmail.com / 076032494

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu