AFIS

ȘCOALA DE VARĂ „STUDII ALE ZONELOR DE GRANIȚĂ”

Școala de vară „Studii ale zonelor de graniță în Europa Centrală și de Est șiregiunea Mării Negre”, ediția a IIIa

Data: .
Locație: Institutul Muncii, str. Zimbrului 10, Chișinău, Moldova.
Termen limită de aplicare: 15 aprilie 2023.

Organizatori:
Centrul pentru Studiul Relațiilor Interetnice din Europa de Est, Harkiv, Ucraina.
ethnickh.wordpress.com 
Centrul pentru Management și Cultură în Europa, Universitatea St. Gallen, Elveția
gce.unisg.ch

Context:

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a făcut ca subiectul frontierelor de stat din Europa Centrală de Est și regiunea Mării Negre să fie extrem de relevant, încă din anul 2014. Zonele de graniță din regiune, în loc să funcționeze ca spații de contact, schimb și cooperare, sunt politizate, instrumentalizate și adesea percepute ca zone de conflict și instabilitate. O astfel de situație subliniază necesitatea unor platforme interdisciplinare care să reflecte asupra trecutului, prezentului și viitorului regiunilor de graniță.

Școala de vară își propune să creeze o platformă pentru studenți, doctoranzi, cercetători la începutul carierei și practicieni în vederea derulării unor discuții interdisciplinare și schimb de idei despre teritoriile de graniță din regiune. Reunind  universitari și practicieni din diverse domenii, cum ar fi antropologie, istorie, economie, geografie, științe politice, sociologie și studii culturale, școala de vară urmărește să promoveze o înțelegere mai profundă a dinamicii complexe care modelează regiunile și comunitățile de graniță.

Programul școlii dorește să ofere participanților ocazia de a se familiariza cu abordările teoretice și metodologice ale studiilor de frontieră, precum și de a se angaja în discuții critice asupra factorilor cheie care afectează zonele de graniță din regiune. Școala de vară este o oportunitate de a prezenta proiectele participanților și de a primi feedback despre ele, precum și de a te alătura unei rețele internaționale de profesioniști din studiile de frontieră.

Școala de vară va avea loc în Chișinau, Moldova-  o țară cu o lungă istorie de provocări legate de frontiere, migrații, dispute teritoriale și conflicte frontaliere. Prin găzduirea Școlii de vară la Chișinău, ne propunem să oferim participanților o oportunitate unică de a învăța de la universitarii și practicienii locali, precum și să obținem o înțelegere mai profundă a provocărilor și oportunităților vieții dintr-o țară cu care împărtășim granița. Formatul școlii de vară combină prezentări, discuții, excursii educaționale și evenimente publice. Lectorii sunt un grup de experți internaționali, printre care se numără Steven Seegel (Universitatea din Texas din Austin), Diana Dumitru (Universitatea Georgetown) și Bohdan Shumylovych (Centrul de Istorie Urbană din Lviv).

Cerințe pentru participanți:

Școala de vară este deschisă studenților, masteranzilor, doctoranzilor și cercetătorilor la începutul carierei, dar și practicienilor din domenii educaționale și culturale. Limba de lucru a școlii va fi engleza. Nivelul de cunoaștere a limbii engleze ar trebui să fie suficient pentru a citi un text academic, pentru a asculta cursurile, pentru a participa activ la discuții și pentru a prezenta proiectele propuse.

Dosarele de aplicație trebuie să includă următoarele:

Vă rugăm să expediați aplicațiile într-un singur fișier PDF la ethnikh@gmail.com până la 15 aprilie 2023. Vă rugăm să rețineți că toate documentele trebuie să fie în limba engleză. În cazul în care nu primiți o confirmare de recepționare a dosarului de participare, vă rugăm să contactați organizatorii.

Costurile de participare

Participarea la școala de vară este gratuită. Organizatorii asigură cazare și mese pentru participanți, precum și acoperirea costurilor de călătorie.

Coordonatori:
Dr. Oleksii Cebotarov
Dr. Artem Harcenko
Cătălina Plinschi
Dr. Svitlana Telukha

Informații de contact:
ethnikh@gmail.com
ethnickh.wordpress.com

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu