DE PRIN ALTE PĂRŢI ELMO RECENTE

Migrația transnațională în Europa Centrală și de Est din perspective intersecționale de rasă, gen, clasă și cetățenie

The Eastern European Left Media Outlet – ELMO lansează o nouă serie de articole tematice traduse în mai multe limbi și conținând 5 părți plus această introducere. Tema generală a seriei este migrația transnațională în sensul cel mai larg al „mobilității în ceea ce privește circulația umană peste granițele naționale” (Yeoh și Ramdas 2014). 

 Considerăm că această temă este deosebit de relevantă și importantă pentru contextul Europei Centrale. Aceasta nu doar pentru că migrația este o sursă de câștiguri ale claselor politice și o oportunitate esențială pentru acumularea reală și rapidă a capitalului, ci și pentru că migrația este un fenomen contemporan plin de contradicții. Aceasta modelează dezvoltarea socială, economică și politică, precum și viața popoarelor și a comunităților din regiunea extinsă. 

 Societățile din Europa Centrală și de Est sunt în poziții dependente și semiperiferice reflectate atât în schimbările treptate, cât și în cele mai abrupte legate de migrație. Aceste schimbări includ:

  • Migrația continuă a forței de muncă pentru salarii mai mari și condiții de muncă mai bune, îndreptată către regiunile mai bogate ale UE; 
  • Creșterea unei infrastructuri comerciale a migrației și a industriilor asociate (de la intermediari de locuri de muncă transnaționale la rețele de trafic de persoane);
  • Schimbări bruște în regimurile de frontieră din cauza restricțiilor Covid-19; 
  • Evoluțiile care decurg din așa-numita „criză europeană a migrației” din 2015; 
  • Migrația în curs de desfășurare rezultată în urma invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina. 

Pentru unii observatori, țările CEE ar putea fi considerate pur și simplu ca țări de „tranzit”, făcând legătura între periferiile globale și occident. Cu toate acestea, există procese interdependente care fac ca aceste mișcări să fie mai complexe și, de asemenea, mai importante de studiat. De exemplu, studierea migrației în parametrii schimburilor inegale (Melegh 2016), sau a instituțiilor în schimbare și a tratamentului inegal, sau din perspectiva organizațiilor implicate oferă noi perspective asupra proceselor care determină migrația internațională dinspre, către și prin CEE.  

Considerăm că studiul migrației este, de asemenea, esențial pentru a evidenția dinamica în schimbare a inegalităților structurale existente. Astfel, încorporarea perspectivelor grupurilor sociale mobile, dar dezavantajate, scoate în evidență trăsături deosebit de vii ale acestei evoluții contradictorii.  

Articolele seriei sunt:

  1. Anastasiya Ryabchuk: Cine va rămâne și cine se va întoarce? Itinerarii divergente ale persoanelor refugiate din Ucraina în Uniunea Europeană
  2. Oksana Dutchak: Împreună Răzbim: Maternitatea unică forțată și rețelele de îngrijire ale persoanelor refugiate din Ucraina
  3. Céline Cantat: Cetățenie și excludere în Ungaria contemporană 
  4. András Juhász și Tibor T. Meszmann: Cum ajungi să rătăcești: migrația forței de muncă din Serbia și (re)producerea de inegalități (trans)naționale
  5. Irene Peano și Chiara Busca: Unde s-au dus est-europenii? Agrobusiness-ul made-in-Italy, controlul mobilității muncitorilor și marea retragere

Articolele vor fi publicate simultan, în mai multe limbi, pe platformele membrilor ELMO (care vor fi adăugate ulterior) în perioada 16-31 ianuarie, iar pe 7 februarie, la ora 18 CET, va avea loc o discuție finală cu persoane invitate care vor fi anunțate în curând.

Serie curatoriată de Tibor T. Meszmann (LeftEast), Oksana Dutchak și Anastasiya Ryabchuk (Spilne/Commons), Stoyanka Eneva (Levfem), Nóra Ugron (coordonator ELMO/LeftEast), Adriana Qubaiova (LeftEast). 

Mai multe despre noi: 

ELMO – Eastern European Left Media Outlet este o rețea de platforme media de stânga din Europa de Est înființată la sfârșitul anului 2019.  Viziunea noastră este a unei rețele regionale de platforme media care cooperează pe baza solidarității și lucrează împreună pentru dezvoltarea publicului internaționalist est-european. Ne propunem să dezvoltăm perspective comune asupra problemelor regionale, să generăm un flux de știri pertinente, să dezvoltăm și să prezentăm analize critice regionale și relevante la nivel global.

În acest moment, proiectul nostru se concentrează pe schimbul de materiale între platformele noastre, ceea ce presupune și traducerea în limbile regionale. 

Citiți seriile noastre anterioare de articole în mai multe limbi din Europa Centrală și de Est: Mișcări pentru locuire din Europa Centrală și de Est care se opun transformărilor urbane neoliberale. și Gig Work in Central-Eastern Europe’s Platform Economy.

Referințe

Melegh, Attila (2016) Unequal Exchanges and the Radicalization of Demographic Nationalism in Hungary Intersections. East European Journal of Society and Politics, 2 (4): 87-108. 

Yeoh, Brenda S.A. & Kamalini Ramdas (2014) Gender, migration, mobility and transnationalism. Gender, Place & Culture, Volume 21, 2014 – Issue 10.

Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

3 Comentarii

Lasa un comentariu