AFIS

Discuție: Scena culturală independentă fără scenă

📍Unde?Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev 103, Chișinău)
🕕Când? 19.10.2022, ora 19.00
 
La începutul acestei veri un grup de instituții teatrale din Germania, care sprijină colectiva teatru-spălătorie, au făcut o adresare către Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe și către Parlamentul Republicii Moldova.
În adresare, teatrele germane îndemnau guvernul „să-și asume responsabilitatea de a identifica, încuraja și finanța inițiativele artistice independente, de a crea contextul și structurile care să le susțină, de a garanta spații pentru repetiții, locuri de prezentare a lucrărilor și a spectacolelor invitate, spații pentru rezidențe, pentru întâlniri și interacțiuni, de a crea un mecanism financiar sustenabil pentru a sprijini scena independentă ca aceasta să poată produce și să poată trăi cu demnitate din munca sa.
👀Scrisoarea a fost tradusă și publicată de Platzforma și poate fi citită aici: https://platzforma.md/arhive/391473
 
Lipsa spațiilor de repetiții, de lucru și de prezentare a lucrărilor de artă, fie că e vorba de o sală de spectacole, sală de cinema sau o galerie, este una din problemele fundamentale cu care se confruntă de mulți ani scena independentă din Moldova.
În cadrul acestei întâlniri vom încerca să răspundem la întrebările: Cum face față sectorul cultural independent acestei provocări? Care ar fi mecanismele de identificare și creare a unor spații pentru membrii sectorului cultural independent? Cum s-a ajuns ca managerii unor instituții culturale din Germania să responsabilizeze Guvernul Republicii Moldova prin intermediul unei scrisori publice? Când va fi recunoscut aportul sectorului cultural independent la dezvoltarea culturii publice și ce soluții pot propune autoritățile de nivel local și național în vederea rezolvării problemelor enumerate?
 
🆂🅿🅴🅰🅺🅴🆁🅸:
🟠𝐍𝐨𝐫𝐚 𝐃𝐨𝐫𝐨𝐠𝐚𝐧 este lucrătoare culturală care locuiește și lucrează în Chișinău, Rep. Moldova. A studiat Sociologie la Universitatea din București, iar în anii 2007/2008 a fost membru al programului Managerii Culturali din Europa Centrală și de Est.
În 2010, împreună cu un grup de artiști locali, a co-înființat teatru-spălătorie – un colectiv de teatru politic, unde lucrează până în prezent.
🟠𝐑𝐮𝐬𝐚𝐧𝐝𝐚 𝐂𝐮𝐫𝐜ă este lucrătoare culturală și comunitară, activistă de mediu și civică stabilită în satul Hîrtop, Republica Moldova. Este co-directoare a Centrului de Proiecte Culturale Arta Azi și directoare a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova, organizație umbrelă care reunește reprezentanții scenei culturale independente în vederea consolidării acesteia și care urmărește îmbunătățirea legislației din domeniul cultural prin acțiuni de tip advocacy.
🟠𝐕𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐞 𝐒𝐩𝐫î𝐧𝐜𝐞𝐚𝐧ă a urmat studii de științe politice la universitatea ”Sveti Kliment Ohridski” (Sofia, Bulgaria), urmate de un master în filosofie la Universitatea de Stat din Moldova și un master în sociologie la George Mason University (Fairfax, SUA).
Ca jurnalist a activat la ziarul ”Opinia”, iar din 2013 coordonează platforma de reflecție și critică socială PLATZFORMA.MD.
Ca sociolog a scris studii despre religie și politică, imigrație, orașe și probleme urbane, drepturile muncii etc.
Ca activist a fost implicat în mai multe mișcări și rețele de activism urban – Rețeaua Civică Urbană, Occupy Guguță, Împreună împotriva Covid, Coliba Albastră, Moldova pentru Pace.
Din 2018 e administrator al asociației Centrul pentru Politici, Inițiative și Cercetări ”Platforma”.
▶️Moderatorul serii este 𝐌𝐢𝐤𝐢 𝐁𝐫𝐚𝐧𝐢ș𝐭𝐞 – lector universitar la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai și a susținut teză de doctorat în domeniul managementului cultural și politicilor culturale. Este manager cultural și curator pentru artele spectacolului și proiecte interdisciplinare și președinte al Asociației Colectiv A.
A fost directoare a Festivalului TEMPS D´IMAGES din Cluj timp de 10 ediții. Între anii 2009 și 2019 a fost membră a consiliului de administrație al spațiului cultural Fabrica de Pensule. În anul 2017, a creat, în calitate de curator, programul Academiei de Management Cultural la inițiativa Institutului Goethe București. Este autoarea cărții “Creativitatea-marfă. O perspectivă din interiorul scenei culturale independente clujene 2009-2019”, co-editate de Editura Idea Design și Editura Presa Universitară Cluj.

Despre autor

Platzforma Redacția

1 Comentariu

Lasa un comentariu