La 30 octombrie 2020, Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul pentru Solidaritate Socială au găzduit o discuție între Iulia Hașdeu și Maria Cernat pe tema ”Cetățenie de jos în sus: provocari ale democrației participative.”
”Peisajul democrațiilor consacrate este unul dezamăgitor: asistăm la o reproducere a relațiilor de putere și dominație, în vreme ce mișcările sociale de mare anvergură, ca de pildă “Vestele galbene”, se autodefinesc public ca fiind apolitice. În acest context, în care politicul pare redus la proceduralism, apare întrebarea – ce înseamnă participarea politică?
FES România și ISS a organizat un eveniment în care Iulia Hașdeu, cercetătoare la Universitatea de Științe aplicate a Elveției de Vest, a prezentat o perspectivă care propune o înțelegere a politicului dincolo de aspectele formale ale sistemului democratic. Structurile societății civile, implicarea socială și comunitară a activiștilor si lucratorilor sociali sunt puncte cheie care pot impulsiona construirea cetățeniei.
În acest sens, au fost propuse spre discuție două exemple de construire a cetățeniei antrenând membrii ai comunități rome în contexte naționale și locale diferite (Napoli și Geneva), analizând totodată relevanța lor pentru o societatea românească.
Iulia Hașdeu a avansat o perspectivă critică asupra definiției formale a cetățeniei și asupra rolului statului în sustinerea/reprimarea acesteia.”
Înregistrarea discuției:
Maria Cernat – Conf.univ.dr. Facultatea de Științele Comunicării și Relații Internaționale, Universitatea Titu Maiorescu și Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA.