AFIS CULTURAL RECENTE

Lansare de carte: Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru

Luni, 28 octombrie, la ora 18.15, la Librăria din Centru (bd. Ștefan cel Mare, nr.126) din Chișinău, va avea loc lansarea Socialiștii. O moștenire (1835-1921), de Adi Dohotaru, apărut la Editura Cartier în colecția Cartier istoric, coordonată de Virgil Pâslariuc.

Alături de autor vor participa:

Virgil Pâslariuc, istoric

Vitalie Sprînceană, activist civic

Lucia Aprodu, specialistă în comunicare

Ovidiu Țichindeleanu, filozof

Moderator: Em. Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii Cartier

„Care e miza mea? Am dorit să recuperez într-o manieră critică idei de stânga autohtone pentru a fundamenta curente și politici mai egalitare în spațiul românesc, dominat ideologic de curente neoliberale și neoconservatoare. Recuperarea o fac prin judecăți de valoare în stil indirect, lăsând, pe cât posibil, eroii și faptele să vorbească și nu pe mine într-un discurs avocățesc ori judecătoresc, așa cum e tentată istoriografia autohtonă. Deși tentația moralizării ori disculpării există și ea, sper că am reușit ca judecățile mele de valoare directe să fie subordonate celor indirecte. Cum stânga este asociată interesat la noi comunismului sovietic ori actualului Partid Social-Democrat, am studiat socialismul autohton de secol XIX și de la începutul secolului al XX-lea, pentru a arăta rădăcinile democratice ale socialismului. Cartea se adresează nu doar unui public academic presupus neutru, ci și celor care se revendică de la idei și moșteniri «de stânga», indiferent dacă sunt socialiști, anarhiști, social-democrați, progresiști, social-liberali, feministe, seculariști ori ecologiști.” (Adi Dohotaru)

Adi DOHOTARU (n. 1983), autor al volumelor: Socialiştii. O moştenire (2019), Protestatarul (2012). Anii ’60: mişcări contestare în SUA (2008), coeditor al volumului Pata (2016) şi coautor al unor volume de reportaj social. Activist civic şi de mediu, a propus în România bugetarea participativă, Parcul Est, cel mai mare spaţiu public verde din Cluj, plus o nouă Lege a Spaţiilor Verzi. Se luptă pentru desegregarea ghetoului Pata Rât. Este deputat independent în Parlament, în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială, unde a iniţiat o nouă Lege a Dialogului Social, corelarea salariului minim cu un venit minim pentru un trai decent, amenzi mai mari pentru ore suplimentare ilegale şi posibilitatea de a formaliza locuirea pentru persoanele care trăiesc fără acte. Este considerat deopotrivă om de stânga şi ecologist. Îi place să alerge, să meargă cu bicicleta şi să citească din domenii diferite. Urmează să îi apară alte cărţi despre bugetare participativă, un album despre Parcul Est şi un jurnal urban de alergare.

Pagina cărții pe site-ul editurii Cartier. 

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu