TVR 1 mi-a cerut un soi de text-manifest legat de ultimele alegerile prezidenţiale din România. A ieşit acest text care a fost difuzat la TVR1. Cum vin alegerile prezidenţiale în Republica Moldova, republic acest text. Sper cu folos. Reamintesc că nu sînt cetăţean al Republicii Moldova, ci doar al României. Deci nu am drept de vot, dar asta nu ne împiedică să spunem ce credem.
Ce președinte aş vrea eu, Vasile Ernu, ca simplu cetățean?
Grea întrebare. E mult mai uşor să spunem ce nu vrem decît ce vrem. După 25 de ani de veşnică tranziţie spre nicăieri, de distrugere continuă, de demantelare a statului social şi de fărîmiţare şi polarizare extremă, cu toţii am obosit să votăm negativ. Iarăși votăm răul cel mai mic?
Dar dacă ar fi să aleg un preşedinte, i-aş cere cîteva lucruri minimale dar, cred eu, fundamentale pentru marea parte a cetăţenilor acestei ţări.
Vreau un Preşedinte care să nu transforme instituțiile statului în moșii proprii sau să le pună în stare de război unele cu altele. Vreau un președinte care să nu mai pună în stare de conflict şi ură mai toate păturile sociale. Funcția lui este scrisă în Constituţie, îl alegem ca să o respecte şi ca să slujească interesul public.
Vreau un președinte care să reprezinte nu doar interesele unor mici grupuri puternice, privilegiate sau ale marelui capital, ci şi interesele celor „obidiţi şi umiliţi”, cei fără de apărare, cei săraci care reprezintă marea parte a cetățenilor acestei ţări. Vreau ca președintele acestei ţări să tragă cu urechea şi spre aceștia din urmă ale căror interese şi nevoi se pare că nu le mai reprezintă nimeni. Aceşti cetăţeni mulţi, nereprezentați de nimeni, sînt de fapt corpul social al acestei țări.
Ce-aş mai vrea de la viitorul Preşedinte?
Vreau un Preşedinte care să nu mai susţină impozitul unic, ci impozit progresiv de tip european, adică redistribuire, dacă vrem să progresăm, ca în toate ţările Uniunii Europene.
Vreau un Președinte care să nu mai susțină privatizarea serviciilor publice, infrastructurii, sănătății şi educației. NU putem să ne permitem luxul de a privatiza sectoarele publice, sistemul energetic, infrastructura etc.
Vreau un Președinte care să susțină accesul universal şi gratuit la serviciile publice, sănătate, educație. Oare nu aşa face marea parte a statelor dezvoltate din Uniunea Europeană?
Vreau un Președinte care să nu mai susțină impozitarea excesivă a muncii şi a consumului. Vreau un Președinte care să susțină mai puţin impozitarea muncii şi pâinii şi mai mult impozitarea tranzacțiilor, a afacerilor mari şi a proprietăților. Adică să punem presiune mai mică pe săraci şi micii întreprinzători, cei peste 80% ai acestei ţării, şi mai multă pe cei care au averi mari, mari corporații, mari business-uri şi proprietăți mari. De ce impozităm excesiv săracii şi dăm facilități fiscale bogaților?
De fapt, în esență, ce fel de Președinte vreau?
Avem nevoie de un Președinte cu un program minimal în ce privește „interesul naţional”, civil, cetățenesc mai degrabă:
- Să nu mai distrugă statul social al bunăstării, construit în Europa, şi bruma socială pe care o avem în România și în RM: servicii publice, infrastructură, educaţie, sănătate, energie, asistență socială etc., ci să contribuie la dezvoltarea lor, nu la privatizarea şi jefuirea lor.
- Să respecte Carta Europeană a Drepturilor Omului şi Constituția României (sau a Republicii Moldova, după caz), unde scrie negru pe alb: dreptul la muncă, la sănătate, la educație, la asistenţă socială, nu doar dreptul la liberă exprimare, toate sunt GRATUITE.
La ce-mi folosește dreptul la exprimare, la vot dacă nu am acces la muncă şi nu am cu ce-mi creşte şi educa copiii? Drepturile politice nu fac nici doi bani dacă nu sunt susținute de drepturi economice şi sociale.
Un astfel de Președinte aş vota!!!
Sursă imagine.
Bine ca nu ti-a cerut televiziunea publica ceha sau argentiniana parerea privind presedintele lor… Si cred ca nu sunt ultimul cetatean moldovean neinteresat de parerile lui Vasi despre portretul robot al candidatului ideal la presedentia Romaniei… Offf, Vasi, esti un unionist in piele de oaie. Indiferent de sunetele scoase tot cu teme din Romania ne innebunesti!
Calin, da tu ce presedinte ai vrea? Sau iti ajunge mitropolitul?
Daca tot suntem pe teren mistico-politic, propun s-o alegem pe Apostol. Stiu ca ai vota-o cu ambele maini … PS: Ce intelectual subtire te tii, self made intelectual… dar apetitul pentru glod ti-l mentii la nivel ridicat
Victoria Apostol nu are anii inca. Si n-o sa aiba mult timp 🙂
Dar ar fi de preferat majoritatii candidatilor din campania actuala.
Se pare ca ai uitat ca Apostol este o sexista, extremista care vrea controlul corpului oamenilor. Dar ti-am dat un Screen shot. Ca sa-ti aduc aminte cand o fi nevoie. 🙂
nu, Calin, sexist esti tu…Victoria (si multi altii) te-au criticat pentru asta. Dar acest fapt nu-i face nicidecum sexisti..Decat daca vorbesti in oglinda.
Ai ajuns sa denaturezi adevarul, Vitalie. Nu ai nici macar un argument. Si ai o gramada de texte scrise de mine.
O inteleg pe ea. Debiteaza niste teorii pentru ca e platita. Dar te inteleg si pe tine. Sindromul Guevara, pastrand proportiile, bineinteles.
Dar Victoria Apostol este o sexista, iar ce a scris confirma asta.
Structural Vasi e unionist. Dar ii place sa se farame ca picenuta… si sa se plimbe in doua luntri. El e si cu noi si cu voi si cu ele si cu mine si cu tine si cu ei (pentru ca grupuri nu exista, ci doar categorii). Dar, ceea ce nu mentioneaza, e ca e in primul rand cu el. In principiu zice si lucruri ok pentru ca merge pe un common sense de Cobusca Noua. Argumentatia, in schimb e varza.
Vitalie, si tu esti feminist, deci si tu esti sexist.
Cel mai grav e ca sunteti niste mincinosi ordinari. Voi „simplificati” pana si istoria numai sa va iasa discursul femeile victime si barbatii agresori, femeile bune, barbatii rai. (Interesant e ca barbatii feministi sunt un fel de exceptii, in acceptiunea voastra, desi conform teoriilor socio/psihologice privind formarea egoului, aceasta exceptie e imposibila)
Iar printre chestiile pe care voi, feministii nu le mentionati e ca in societatile asa zis patriarhale, de fapt pana dupa al doilea razboi mondial, erau in Europa barbati care nu votau. O multime.
Am dat un singur exemplu. Si ma opresc aici.
tinere Don Quijote, cauta-ti morile de vant in alta parte
Tu esti o moara de vant. In sfarsit recunosti.