AFIS

Atelier de istorie orală cu Bogdan LYPKHAN

Centrul Civic al Chișinăului- un parc pentru comunitate
Atelier de istorie orală cu Bogdan LYPKHAN
5-22 august 2014
în parc (intersecția străzilor Sf. Andrei cu I. Zaikin), Chişinău
harta

Atelier Public
În perioada 5-22 august 2014 Asociația Oberliht organizează Atelierul de istorie orală ce își propune să învestigheze relația ’’om-structură urbană’’ pornind de la cazul concret al Parcului ce se află la intersecția străzilor Sf. Andrei și I. Zaikin periclitat în urma noilor planuri de sistematizare ale orașului, care prevăd din anii ’70 construcția Bulevardului D. Cantemir. Proiectat de inițiatorii săi ca soluție miracol la creșterea importantă a fluxului de automobile, acest bulevard în realitate intenționează să distrugă ce mai rămîne din partea istorică a Chișinăului și memoria trecutului său.

Atelierul de istorie orală, susținut de scriitorul Bogdan LYPKHAN, va angrena în cercetare un grup de scriitori emergenți care să interacționeze cu locuitorii zonei, să dialogheze cu ei, iar în urma acestui contact să producă texte-filtru (eșantion/martor) despre experiențele acestora de locuire (memorie afectivă, memorie istorică, memorie colectivă, etc.), surprinzînd influența complexităţii structurii urbane asupra vieții umane.

Atelierul propriu-zis va consta într-un training preliminar realizat de Bogdan LYPKHAN în colaborare cu un sociolog și un arhitect din Chișinău.

În fazele ulterioare participanţii (în număr de 4-6 persoane) vor merge pe teren pentru a colecta istorii orale ale locuitorilor zonei iar înregistrările vor fi transcrise în vederea preparării unui text-filtru.

Doritorii de a lua parte îi rugăm sa trimită CV-ul și o scurtă scrisoare de intenție la adresele: nyktheus(a)yahoo.de și vladimir(a)oberliht.org.md pâna la data de 02.08.2014
Pentru intrebări ne puteți contacta la 022 286317.

PROGRAM
5 august – prezentarea întenţiilor atelierului; metode de învestigaţie ale istoriei orale, abordări, discuţii preliminare asupra metodologiei de lucru (Bogdan LYPKHAN)
6 august – recunoaşterea terenului / tur ghidat (Mariana ȘEREMET)
7 august – tur ghidat: lectură sociologică a straturilor oraşului (Vitalie SPRÎNCEANĂ)
8 august – abordări din fotografia clasică în ceea ce priveşte spectrul social (august sander, lewis hine etc.)
9-14 august – înregistrări pe teren
15 august – discuţii despre experienţele de înregistrare, rezultate parţiale ale învestigării
16-19 august – transcrieri de texte
20-21 august – producţie de texte-filtru pe baza materialului cules
22 august – prezentarea şi discutarea textelor produse / rezultatele atelierului (discuţie cu toţi participanţii)

Bogdan Lypkhan este poet, prozator, curator.
Autor al volumului Fuck Tense (2010, cdpl).
Este preocupat de teorii ale imaginii fotografice, filosofie, arhitectură, artă contemporană, ocultism&doctrine orientale, mişcări sectare, cultură psihedelică, spaţiul sovietic şi postsovietic.

‘participare’ gratuită

Acest eveniment face parte din proiectul SPACES: Centrul Civic al Chișinăului – un parc pentru comunitate: http://chisineu.wordpress.com/proiecte/ccc-parc-comunitate/

Sprijină redacția Platzforma pe Patreon!
Become a patron at Patreon!

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu