În această ediție vorbesc cu Emanuel Copilaș, conferențiar și coordonator de doctorate în științe politice la Universitatea de Vest din Timișoara.
Emanuel Copilaș a publicat cărți și capitole de carte la diferite edituri din țară și străinătate (România, Austria, Serbia), articole științifice în reviste naționale și internaționale (România, Anglia, Statele Unite ale Americii, Australia, Republica Moldova), respectiv a participat la conferințe și manifestări științifice naționale și internaționale (România, Mexic, Argentina, Brazilia, Peru, Ungaria, Polonia).
Este activ de asemenea în presa culturală din România. Începând cu 2020, redactor-șef al revistelor Political Studies Forum și Sfera publică. Revista studenților, masteranzilor și doctoranzilor în științe politice. Domenii majore de interes: ideologii politice, economie politică, sociologie politică, istorie politică, radicalism politic, teoria relațiilor internaționale.
În cadrul acestui podcast am vorbit despre cartea sa, Integrarea României în sfera de influență sovietică (1944–1947). Perspective internaționale și locale, apărută în 2023 la Editura Corint.
Lucrarea încearcă să explice un paradox: cum a fost posibil, ca în România, un stat care avea cel mai mici partid comunist din regiune înainte de 1945, să se ajungă, în câțiva ani, la o dominație de factură sovietică?
În cadrul podcastului vorbim despre România Mare ca proiect anti-comunist, stânga românească/moldovenească în interbelic, participarea României la Al doilea Război Mondial, conjunctura în ajunul zilei de 23 august 1944, procesul de sovietizare, naționalismul ceaușist și desovietizarea relativă a României sub Nicolae Ceaușescu.
Podcastul poate fi privit/ascultat pe Youtube:
De asemenea, podcastul poate fi ascultat pe platforma Podcaster Spotify:
Podcastul este conceput, editat și realizat de Vitalie Sprînceană și echipa PLATZFORMA.
Ne puteți susține pe contul de patreon, dacă aveți posibilitatea.
Ne-ar ajuta și dacă distribuiți acest podcast, așa încît să ajungă la cît mai multă lume.