În cadrul emisiunii ContraCultura din 6 aprilie, Vitalie Sprînceană a discutat cu cercetătoarea Tamara Cărăuș de la Institutul de Cercetare al Universității București, despre identități, conflictele, contradicțiile și mișcările identitare (ce le alimentează în lume și la noi) viitorul identității, ce urmează după identitate etc.
Sunt multe de discutat despre emisiunea asta. Problema cea mare e cu incadrarea teoretica. Tamara are o abordare mai buna ca Gellner si Anderson, desi universalismul la care apeleaza e o versiune mai precisa a modernitatii acestora.
Nu am auzit nimic despre cazul foarte internesant al modernitatii esuate din Turcia, despre modernitatea japoneza, cea a statelor islamice. Zero. V-ati dedat la un eurocentrism de-a dreptul delirant.
Ati vorbit despre gandirea politica tribalista, dar fara a intelege problema tribalismului (sau a particularismului etno-cultural daca vreti). V-ati intrebat mereu de ce Imagine nu se realizeaza, dar cu naduf, suparare si normativist.
Intr-un cuvant prima parte a emisiunii a fost marcata de un cadru teoretic neomarxist si a fost putin instructiva. O sa ma uit si la partea a doua. Intre timp puteti savura un link la tema.
https://www.facebook.com/socialjusticewarriors/videos/1827722677249702/?hc_ref=ARTLLc8QUky5XN32Za3ER9Dw-bSIN0rpwkVdahSaLDh9CNxQaNrEgfvHA03AgB9cVuw&fref=nf
Tamara iti explica ca elita are niste interese si ca propaganda e propaganda, chiar si eliminarea juridica a discriminarii e doar propaganda, iar tu, Vitalie, te minti si ne minti ca elita socialist-liberala americana ar face exceptie si Kansasul are o problema ca nu voteaza Democratii. Normal ca nu esti informat cat rau o duc mari metropole americane unde Democratii conduc in mod absolut de decenii.
Asta cu discursul umilintei e hilara. Asa se dizolva imperiile, cica… Posmodernismul asta, bata-l vina! Dar Tamara isi revine amintindu-si de componenta economica. Iarasi o uita cand vorbeste de miscarile populiste din Occident. Video-ul pe care l-am postat mai sus ar putea s-o mai lamureasca sa nu uite de componentul economic mai mereu. Tamara vorbeste de ,,imigranti care navalesc,, si de o dimensiune economica despre care nu stie mai nimic. Numai in 2016 Germania a cheltuit cu valul de refugiati circa 23 000 000 000 miliarde de euro. Si Tamara uita de dimensiunea de securitate, de dimensiunea normativa multipla impusa de demografia si politica liberal multiculturalista. Cand numarul minoritarilor este redus, sarcina sociala este acceptabila, dar in momentul in care numarul acestora creste politica discriminarii pozitive devine apasatoare.. Presupun ca Tamara nu mai stie chiar toate chestiile astea care au si un iz rasist si se rezuma la teoretizari si intrebari retorice.
99 de ani de la fondarea Statului Polonez este mars neonazist pentru cercetatoare Tamara Caraus. Si Vitalie isi face probleme in legatura cu utilizarea termenului de populism… 🙂 Voi nu va dati seama, vorbit despre Polonia – stat membru la Consiliului Europei, al UE, al Nato, una dintre cele mai avansate democratii liberale. Partizanatul vostru stangist e pe fata si tocmai el va impiedica sa vedeti realitatea. Va scoateti ochii de buna voie si nesiliti de nimeni.
Si vorbiti aiurea despre dimensiunea economica in cazul discursurilor de dreapta (extreme). Cadrul e mult mai larg (pur si simplu nu va pricepeti la economie, utilizati niste sabloane). Ganditi-va ca miscarile nationaliste din URSS au aparut in vremuri economice stabile si amintiti-va si ca miscarile de stanga (extreme) se dezvolta bine mersi atat in contextul crizelor economice, cat si a perioadelor de stabilitate economica.
Greseala fundamentala pe care o faceti este neglijarea capitalului civilizational pe care il presupune discursul identitar de tip nationalist, etnic sau civic. Modernizarea adusa de imperiul rus era accesibila numai prin intermediul limbii ruse si numai prin asumarea identitatii culturale rusesti. Astfel se explica rusificarea rapida si masiva a elitelor popoarelor cucerite de imperiul tarilor. Cred ca daca ati utiliza termenul de capital cultural si egalitarism cultural v-ati mai lumina un pic.
Tamara greseste in aspecte esentiale cand spune ca granitele statului national au fost ,,depasite,,. Granitele statelor nationale dintotdeauna au fost poroase. Nicicand nu au fost impermeabile. Dar daca ea pune problema ca dimensiunea comunitar-locala nu mai este valabila in contextul globalizarii (pe care o vede stihiinica, necontrolabila), intelegerea a ceea ce se intampla e normal sa ii scape. Stii, pi nu este egal cu trei. Sunt o gramada de cifre dupa virgula de dupa trei. Exista cercuri economice care propaga aceste idei cu un succes destul de mare, dar pana a incurca propaganda cu realitatea este nestiintific.
Si va scapa si esenta cumunitar egalitarista a statului national si interesul elitelor locale de al promova (v. cazul formarii constiintei nationale catalane de catre elita locala). In general ideea de grup si dinamica a grupului nu este un dat, ci aveti o abordare constructivista (de inginerie sociala).
Zice Tamara pe final de emisiune: ” e nevoie sa trezim acel spirit de clasa la nivel global”. Terminologia aceasta e totalmente compromisa. Eu spun ca ar trebui sa incepeti cautarea fantasmei universalismului de stanga in Venezuela. Acolo veti gasi legatura intre ideile marxiste si realitate. Nici varianta suedeza nu e de neglijat. Si acolo un pic de forare a datelor economice v-ar mai dumiri.
Partea cea mai interesanta e ca toate aceste dorinte ale Tamarei nu sunt simple dorinte. Globalizarea are loc, e vazuta ca ceva inevitabil la nivel istoric. Suprastatul UE cu o elita socialista exista. Discursul identitar al victimelor este realizat prin discriminarea pozitiva. Se intampla. Iar rezultatele sunt cele care sunt. Pentru ca voi neglijati factorul elite. Care comodifica totul si care decid totul (asa facea si PC URSS si asa fac si chinezii si tot asa fac si elitele occidentale). De pierdut au de pierdut tot clasa de mijloc si saracii. Astia pierd si bruma de capital cultural pe care le-o ofera discursul identitar.
In concluzie: Utopia socialista n-o sa moara niciodata.
‘Numai in 2016 Germania a cheltuit cu valul de refugiati circa 23 000 000 000 miliarde de euro.”
PIB-ul Germaniei e acum 4 trilioane de euro (adica 4 mii de miliarde), pentru cifra ta, Germania are nevoie sa cheltuie pib-ul pe citeva milioane de ani. mai taie din coada.
Taie cuvantul miliarde (care e o greseala).