POLITIC RECENTE

Datoria, nevoia şi luxul criticii (în RM)

[label shape=”” type=””] Redacţia PZF [/label]

 

Prezentarea temei

Critica reprezintă unul dintre acele concepte ce pare încărcat a priori cu un conținut pozitiv și pe care majoritatea școlilor de gîndire sau acțiune și l-au asumat – adesea într-un mod necritic – chiar și atunci când se găseau pe poziţii loiale gîndirii şi puterii dominante.

În mod aparent paradoxal, ideologiile şi regimurile autoritare au preluat acest concept cu un anumit succes (e.g. celebrele ritualuri de „critică şi autoctică”, mesajele colective adresate partidului împotriva unor presupuşi „deviaţionişti” şi sumedenia de denunţuri individuale), în scopuri de control instituţional, terapie colectivă sau ca instrument de legitimare a unor politici administrative.
În democrație, critica devine un instrument cheie de control politic de jos în sus. Totodată, discursurile sociale contestatare pot fi intrumentalizate de diverse forţe politice în jocurile şi luptele de afirmare şi legitimare în sfera politică. Odată instituţionalizat şi oficializat, un discurs iniţial critic îşi pierde caracterul său contestatar (faţă de un discurs sau putere dominantă) şi devine o gîndire de mainstream, dacă nu chiar o dogmă ideologică, adică pînă la urmă exact opusul criticii. Osificarea regimului se produce întotdeauna prin instrumentalizarea unui discurs pretins critic, de-a lungul unor axe de putere preexistente: statut social, gen, inegalitate economică.

Critica autentică, cea care scoate în evidenţă nedreptăţile structurale, opresiunea camuflată şi  privilegiul uzurpat, ar putea fi un posibil răspuns la eterna întrebare: Ce-i de făcut?
Mai avem oare nevoie de critică în Republica Moldova? Mai exact, de ce fel de critică are nevoie societatea noastră, ajunsă într-o stare avansată de neîncredere faţă de orice tip de autoritate politică, ca şi faţă de orice fel de inovaţie?

Dosarul pe care îl propunem în paginile PZF vor încerca să răspundă, fiecare din punctul său de vedere, la aceste întrebări. Sperăm să vă alăturaţi acestor discuţii prin noi contribuţii interesante sau prin comentarii în partea de jos a fiecărui articol.

Despre autor

Platzforma Redacția

Lasa un comentariu