activism RECENTE

🇵🇸 Moldova pentru Palestina: Campanie de colectare de fonduri

🇵🇸 Solidaritate fără hotare! 


🕯️ 77 de ani de Nakba: ocupația continuă, rezistența crește


Pe 15 mai, marcăm 77 de ani de la Nakba (ro. Catastrofa) care a început în 1948 cu expulzarea în masă a palestinienilor de pe pământurile lor, confiscarea proprietăților și interzicerea dreptului de întoarcere. În 2023, pentru prima oară, această zi a fost recunoscută oficial de ONU prin Rezoluția A/RES/77/23. Dar Nakba nu este doar istorie. Nakba continuă astăzi, în fața ochilor noștri. 

 Zilele trecute, ministrul de finanțe al Israelului, Bezalel Smotrich, a declarat că „Gaza va fi distrusă în totalitate” iar palestinienii vor fi forțați să plece în țări terțe. Există și un alt termen pentru asemenea acțiuni: epurare etnică

Tot în aceste zile, autoritățile israeliene au aprobat o extindere a operațiunilor militare, care vizează „cucerirea” totală a Fâșiei Gaza. 

Gaza are o populație de peste două milioane de oameni care depind în mare parte de ajutor umanitar, însă niciun fel de provizii umanitare sau comerciale nu au mai intrat în teritoriu din 2 martie, când Israelul a impus o blocadă totală. 

În Palestina, începând cu 2023, conform datelor ONU și altor organizații umanitare:

  • Peste 72.000 de oameni au fost uciși, dintre care 17.000 copii;
  • Peste 110.000 de persoane rănite, majoritatea femei și copii;
  • 1,8 milioane de oameni se confruntă cu foamete severă, iar 133 000 sunt în pragul foametei catastrofale;
  • Accesul la apă a scăzut sub jumătate din cantitatea necesară;
  • 60% din clădirile din Gaza au fost distruse sau grav avariate;
  • Sistemul medical este complet prăbușit – niciun spital nu mai funcționează în capacitate deplină;
  • Peste 5.000 de oameni au murit din lipsă de tratament pentru boli cronice;
  • 10 copii pe zi își pierd membrele în operații efectuate cu anestezie insuficientă;
  • Aproape 1,9 milioane de persoane (90% din populație) sunt strămutate, iar dintre ele, aproape 80% trăiesc în adăposturi improvizate, fără îmbrăcăminte adecvată sau protecție împotriva frigului;
  • Costul vieții a crescut cu peste 250%, iar sărăcia este aproape totală.

Anul acesta se împlinesc 77 ani de Nakba, și această aniversare se întîmplă într-un context în care Israelul, sub pretextul unei acțiuni împotriva grupării Hamas, duce de fapt un război genocidar contra poporului palestinian, război marcat de crime împotriva umanității (conform Curții Penale Internaționale), populației civile, inclusiv femei și copii, alungarea palestinienilor din casele lor, distrugerea infrastructurii civile – spitale, școli, universități, preluarea ilegală a teritoriilor palestiniene de către coloniști israelieni, dispreț pentru dreptul internațional, fapte care au contribuit la declanșarea unei crize umanitare în zonă. 


🤝 Ce ne propunem?

Prin această campanie ne propunem să colectăm resurse pentru populația civilă palestiniană care trăiește, de mai multe luni, într-un context pe care organizațiile internaționale l-au calificat drept ”criză umanitară”. Banii colectați vor fi utilizați pentru acoperirea necesităților de bază (alimente, apă potabilă, produse de igienă, medicamente) și vor ajunge la populația civilă palestiniană, prin parteneri umanitari din regiune. 

Donațiile colectate în cadrul evenimentelor vor fi redirecționate către organizația Semiluna Roșie Palestiniană (en. Palestine Red Crescent Society) care este o organizație umanitară parte din Crucea Roșie și Mișcarea de Semilună Roșie din statul Palestina. Organizația deservește spitale și centre de asistență medicală primară și oferă servicii de medicină de urgență și ambulanță în teritoriile palestiniene, inclusiv Cisiordania, inclusiv Ierusalimul de Est și Fâșia Gaza.


De ce ne privește pe noi, dacă Moldova e atît de departe? 

În fața unei nedreptăți, distanța nu ar trebui să conteze în nici un fel. La fel, grija pentru respectarea dreptului internațional și a drepturilor omului, simpatia și solidaritatea, empatia și condamnarea abuzurilor – nici ele nu ar trebui să depindă de distanțe măsurate în kilometri. 

Moldova ar trebui să fie aproape de orice suferință umană nejustificată, indiferent de cît de departe se întîmplă aceasta: fie în imediata ei apropiere, în Ucraina, fie la sute sau mii de kilometri (în Palestina și în orice alt loc al lumii).

Solidaritatea cu Palestina și condamnarea abuzurilor în curs e și un test principial de politică internă și de atașament la valorile democratice fundamentale: dacă acceptăm și justificăm exterminarea și strămutarea unor altor popoare sau grupuri, din motiv că sîntem departe, nu putem fi siguri niciodată că nu le vom accepta și justifica față de alte grupuri, din interiorul țării, sau că nu vor fi utilizate și contra noastră.  

Credem că nu suntem cu adevărat liberi până când toți suntem liberi. Într-o lume în care unele popare trăiesc sub ocupație militară și apartheid, orice pretenție de libertate globală este absurdă. Solidarizarea cu Palestina este, așadar, un act de recunoaștere a unei lupte care este și despre noi: despre cum ne raportăm la nedreptate, despre ce înseamnă libertatea, despre ce lume vrem să construim. 

În multe „democrații” occidentale, mișcările de solidaritate cu Palestina se confruntă cu o reprimare fără precedent. Protestatari pașnici sunt arestați, manifestațiile sunt interzise, iar vocile care denunță crimele împotriva civililor palestinieni sunt reduse la tăcere. Această tendință autoritară nu afectează doar palestinienii, ci întreaga arhitectură a libertăților democratice. Tăcerea în fața reprimării vocilor pro-Palestina este o complicitate cu opresiunea și o renunțare la libertățile noastre fundamentale.

Cine suntem noi?

Suntem un grup de oameni solidari din Republica Moldova – activiști, cetățeni, lucrători din domeniul social, educațional și cultural – care refuză să rămână indiferenți.
Credem în demnitate, justiție, umanitate și dreptul la viață, indiferent de etnie, religie sau geografie.

Donează aici:

Sau direct pe pagina Chuffed.org.

About the author

Platzforma Redacția

Leave a Comment