ATITUDINI DEZBATERI RECENTE SOCIAL

Cine beneficiază de Gala Studenților Originari din Moldova și cine plătește acest eveniment chicios, elitist, ratat și politic?

[label shape=”” type=””] Victoria Apostol [/label]

 

Pe 27 decembrie 2014 s-a desfășurat cea de a doua ediție a Galei Studenților Originari din Republica Moldova. Un eveniment „tânăr”, existent de 2 ani, desfășurat direct sub patronajul primului ministru, Iurie Leancă, însă chicios, elitist, ratat și politic. Să le luam pe rând.

E un eveniment chicios, deoarece e lipsit de substanță și e bazat doar pe aparențe. Se întâlnesc studenții care studiază în străinătate, ei între ei și cu părinții lor, cu Leancă și Sandu, și unii oameni de afaceri. Se apreciază unii pe alții, se aplaudă unii pe alții, îl ascultă pe Pasha Parfeni și apoi pleacă acasă. E un fel de club privilegiat care își organizează propria petrecere ca să se simtă bine singuri cu ei și să se bucure de propriul privilegiu. Atenție! pe bani publici! În plus, acest eveniment e contrar propriilor așteptări. De exemplu, Gala are umătoarea așteptare: „Gala Studenților Originari din Republica Moldova va contribui la dezvoltarea unei comunități de excelență care va interacționa activ cu studenții și mediul academic din Republica Moldova” – serios? Oare câți studenți care studiază în Moldova au fost prezenți la această Gala? Oare câți dintre aceștia au fost apreciați de Iurie Leancă cu premii speciale?

E un eveniment elitist deoarece are la bază filosofia „vestul e mai tare decât estul”. Unde s-a mai auzit și văzut așa clasificări pentru aprecierea muncii academice: „Categoria Europei de Vest”; “Categoria SUA și Canada”; „Categoria Europei Centrale și de Est” și super-mega categorie „Alte Continente”?! Oare în baza la ce s-a decis că un student de la arhitectură din România nu ar putea să concureze cu un student de la arhitectură de la Harvard în materie de cunoștințe teoretice și practice? În plus, deja în al doilea an, premiul special oferit de prim ministru este oferit unui student de la Harvard. Ce e greșit în asta? Păi totul! Studenții ar trebui să fie apreciați pentru cunoștințele și competențele de care dau dovadă și nu pentru universitatea în care învață. Principiile unei discipline sunt aceleași, de exemplu despre mâna invizibilă din economie, învață și studenții din vest, și studenții din est. Diferența constă în ce fac STATELE din Vest pentru învățământul universitar și ce fac cele din Est, adică unele investesc în cercetare și performanță academică, iar altele nu. În plus, România e țară membră a UE, Polonia la fel, Cehia la fel, precum și Ungaria ceea ce înseamnă că au la bază sistemul Bologna; ceea ce înseamnă că universitățile din Vest și Est în interiorul UE funcționează în baza aceluiași sistem. Ba mai mult, studenții din Moldova ca și alți studenți străini învață la universități internaționale aflate în Cehia, Bulgaria, Ungaria, care au la bază deseori sistemul american, de exemplu Universitatea Central Europeană din Ungaria sau Universitatea Americană din Bulgaria, deci nu e nicio diferență dintre ce studiază studenții din SUA și ce studiază cei din Europa de Est în universitățile americane deschise în Ungaria, Bulgaria, Cehia etc. care sunt împânzite și de studenții americani. Iar cei “de pe alte continente”, probabil concurează ei cu ei, așa cum nu studiază foarte mulți studenți din Moldova pe continentul African, Asiatic, Sud American și Australian, iar dacă ar fi puși să concureze după domenii, atunci probabil am avea altă poveste. Ceea ce este și firesc ca, studenții să fie clasificați în funcție de domeniul de studiu și NU poziționare geografică!

E un eveniment ratat, deoarece continuă practica sovietico-capitalistă de îmânare a diplomelor și trofeelor care nu au nicio altă valoare decât să prindă praf. Acești tineri ar trebui să fie întrebați ce și cum ar schimba în mediul academic din Moldova. Ce și cum ar îmbunătăți în viața socială, politică și economică a țării. Ar trebui să se simtă utili și ar trebui să le fie folosite capacitățile și cunoștințele. În schimb ei sunt invitați de către putere și apreciați cu diplome. În traducere asta înseamnă: îmblânziți și ademeniți ca nu cumva să critice. Cum poți să critici guvernarea când ți-a dat diplomă la sala palatului și ai băut șampanie cu Leancă? Nu e frumos! Mai mult, lipsa studenților care studiază în Moldova de la acest eveniment vorbește de la sine despre cît de ratată e această Gală. În loc să fie un prilej de comunicare, schimb de experiență, cooperare și dezvoltare dintre studenții din țară și cei din afară originari din Moldova, acest eveniment e un prilej de a cheltui bani publici în favoarea guvernării și celor privilegiați. Iar când zic privilegiați mă refer la faptul că e o diferență enormă să studiezi peste hotare și să studiezi în Moldova, în materie de ce facilități au la îndemână studenții și ce condiții sunt create pentru aceștia ca să studieze cât mai bine, chiar dacă sintagma „peste hotare” înseamnă sisteme dierite și practici diferite. De exemplu, e un privilegiu când tu, ca student ai o cotă de bani oferită de universitate pentru a-ți permite să faci xerox, să scanezi și să printezi diverse materiale academice necesare pentru studiu. Oare studenții care studiază în țară câți bani cheltuie din bugetul propriu pentru xerox, scanat și printat pe perioada studiilor?

E un eveniment politic, deoarece e desfășurat sub patronajul primului ministru care este o persoană politică și alături de care au participat și alți politiceni (Maia Sandu), chiar din același partid politic din care face parte Iurie Leancă, adică PLDM. Cei de la Biroul de Relații cu Diaspora spun că inițiativa de a organiza această Gală vine de la studenții din diasporă, și anume organizația Jeunes Moldaves este prezentată ca fiind organizatoarea Galei. Acest fapt nu diminuează deloc caracterul politic al evenimentului, ba din contră, îl întreține. Pare a fi un troc: „voi ne dați diplome ca să ne simțim bine și deștepți, iar noi vă ducem faima peste hotare și mai facem un „network de excelență academică” dispusă să susțină conducerea țării”. În plus, site-ul acestei organizații nu este actualizat din 2013 și nici nu prea funcționează. Oare cine sunt „stăpânii” organizației Jeunes Moldaves?

Mă întreb de ce studenții care studiază în Moldova nu sunt premiați de Leancă (adică de stat), dar sunt premiați de privați cum ar fi BC Moldova Agroindbank SA și de Сompania Orange Moldova? De ce statul cheltuie banii publici pe cei care nu contribuie măcar nici prin consum? De ce studenții care studiază în Moldova nu sunt invitați la această Gală să discute cu oameni de afaceri invitați? De ce studenții din Moldova și cei de peste hotare nu sunt invitați la o conferință de 3 zile în care să discute și să dezbată împreună diverse teme relevante pentru Moldova? De ce studenții de peste hotare nu cer statului să investească în cercetare, că ei doar nu au plecat de flori de cuc? De ce acești studenți geniali de peste hotare cărora le plac diplomele și trofeele nu le cer rectorilor universităților din Moldova să anuleze sistemul de notare din liceu și dictatul cursurilor ca în clasa întâi? Și multe alte de ce-uri!

Și acest eveniment devine și mai aberant când îi analizezi criteriile de jurizare. Cele mai scandaloase în opinia mea sunt umătoarele:

  1. Calitatea programului de studiu la care este înscris candidatul. Serios? Orice persoană din mediul academic va ști că calitatea unui program de studiu se realizează de comisii speciale care și-l acreditează, adică îl acceptă pe piața studiilor și a profesiilor. Nu oricine se apucă să evalueze calitatea unui program de studiu sau nu orice evaluare e și relevantă. De exemplu, dacă tu ca student nu ești mulțumit de anumite lucruri sau anumiți profesori, nu neapărat rezultă că acel program este unul necalitativ. Interesant, dacă eu am studiat relații internaționale și studii europene la nivel de licență, oare am studiat un program de calitate? – sunt ironică!
  2. Capacitatea de a fi lider: perseverență, determinare și creativitate: Comisia de Evaluare va analiza capacitatea candidatului de a crea o echipă, de a formula problema, de a identifica soluțiile optime de rezlovare a acesteia și de a obține rezultate performante în colaborare cu alte persoane; – acesta e un criteriu care se testeaza doar printr-o probă practică în cadrul unui concurs de leardership, unde concurenții primesc o problemă, aceeași problemă și sunt puși în situația de a rezolva acea problemă cu ajutorul echipei. Cine se descurcă cel mai bine, ăla e liderul. Dar cum îl aplici concurenților care se află în situații diferite de leadership? Când ai probleme diferite? Cum evaluezi sarcini diferite? Le poti evalua, dar după criterii diferite, ceea ce va însemna că nu va exista învingător și învins, ci doar învingători. De exemplu, cine e mai leader, cel care a organizat un concert de caritate în străinătate sau cea care a organizat un protest? Cine dintre aceștia doi a avut rezultate performante?
  3. Impactul asupra imaginii Republicii Moldova: Comisia de Evaluare va examina gradul de implicare a candidatului în acțiuni de promovare a imaginii Republicii Moldova peste hotare în domeniul său de activitate sau în alte domenii; implicarea candidatului în activități de reprezentare a Republicii Moldova peste hotare. Va fi considerată relevantă experiența de inițiere și desfășurare de către aplicant a unor activități din domeniul afacerilor, culturii sau știintei, ce includ Republica Moldova și alte state. – diplomă pentru patriotism! Doar adevărații tovarăși iubitori de patrie primesc trofee, restul să rămână acasă și să scrie în caiete sub dictare, chiar dacă sunt în anul 3 de studii universitare!

Vedeți aici întregul regulament de jurizare: http://galastudentilor.md/wp-content/uploads/2014/09/Criterii-de-jurizare-v260914.pdf

În concluzie, Gala Studenților Originari din Republica Moldova nu e altceva decât un semnal pentru toți actualii și viitorii studenți că dacă își doresc să fie apreciați de către guvernul țării, atunci să plece la studiii peste hotare – așa vor avea șansa să bea șampanie cu Leancă pe bani publici, altfel dacă rămân să studieze în Moldova, atunci nu vor conta; atunci vor fi considerați mai puțin capabili, deoarece nu au ajuns la Harvard, aparent numai acolo sunt programe de calitate odată ce prim ministrul deja al doilea an premiază „geniile masculine” de la Harvard (interesant cine le plătește taxa de școlarizare acestor studenți). Guvernul se pare că nu are niciun interes ca programe de studiu de calitate să existe și în Moldova, ci mai degrabă e interesat să recruteze aderenți și aprecietori docili de peste hotare, care oricum nu prea se grăbesc să-și pună în slubja țării cunoștințele și competențele dobândite în Categoria Europa de Vest, SUA și Canada, ci doar să adune „laude” la CV – ca să închei patriotic, poate primesc și eu un trofeu, dacă tot am studii peste hotare 🙂

În plus, de ce nu există un buget public al evenimentului? De ce nu știm câți bani s-au cheltuit pentru acest kitsch? Eu, ca plătitoare de impozite statului moldovean, refuz să contribui la organizarea acestui eveniment!

Drum bun peste hotare, dragi studenți care studiați în Moldova!

 

Despre autor

Victoria Apostol

Victoria Apostol a studiat Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, apoi a urmat masterul în Politici, Gen și Minorități din cadrul aceleeași universități. De curand a absolvit masterul în Drepturile Omului la Central European University și lucrează în cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) din Chișinău.

44 Comentarii

  • Poate că procedura de evaluare a celor premiați nu este tocmai cea mai corectă și într-adevăr, cei de acasă tot ar trebui remunerați pentru efortul lor- astea sunt singurele lucruri juste pe care le-am citit. Mulți dintre cei care sunt voluntari în ONG-urile de studenți basarabeni din România, ar putea reproșa și ar putea aduce o groază de contraargumente pe de altă parte. Cine nu a făcut nimic ca să schimbe situația din învățământul din R.M.? Noi sau ei? De câte ori s-au organizat evenimente de stimulare a tinerilor rămași acasă pentru ca ei să păstreze tradițiile, să organizeze evenimente culturale, să iasă la vot, la urma urmei (cum o facem noi, deși suntem departe de casă) și de câte ori au avut loc întâlniri cu oficialii din R.M. în care s-au propus variante de îmbunătățire a calității învățământului! Faptul că ei nu au implementat aceste propuneri, e altceva. Ar fi bine să se informeze și să urmărească știrile domnișoara respectivă înainte de a scrie un ditamai articol în care îi critici pe cei plecați, mulți dintre care, apropo, renunță la posibilitatea de a rămâne peste hotare pentru a se întoarce acasă și să muncească alături de ei, veșnicii „concurenți” ai celor plecați. Ce ține de politizarea acestui eveniment… ce prostie! Păi toți oficialii sunt oameni politici, nu doar I.Leancă și M.Sandu, însă pe lângă politicieni, mai sunt și miniștri. Mai sunt oameni în fruntea statului neafiliați politic?

  • Sunt de acord partial.
    Da, nominalizarea dupa criterii geografice este stranie.
    Da, mai mult ca sigur ca jurizarea este un pic rapida si subiectiva.

    DAR, cum a fost mentionat de mai multe ori in timpul evenimentul, premiile acestea sunt doar un pretext pentru a aduna lumea impreuna sa discute. Nu cred ca este premiul care iti schimba viata si cine anume dintre candidati il obtine nu este foarte important. Este ceva simbolic, premiile nu sunt suficient de substantiale ca sa faci mare scandal. Mai ales, cum poti sa compari 100, 200, 300 de studenti care nu au nimic in comun? Fiecare are parcursul lui, ca sa ii evaluezi obiectiv trebuie sa organizezi interviuri personalizate, sa compari viata fiecaruia… dar acesta nu este scopul evenimentului!

    Cred ca ar trebui sa fim mai indulgenti fata de organizatori, pentru ca au intentii sincere (cel putin BRDul) si pentru ca sunt primele editii. Oricum oamenii nu sunt asa de slabi la minte ca sa le inchizi gura cu un bufet si cu o diploma.

    Referitor la studentii de acasa care sunt ignorati in cadrul evenimentului. Evenimentul e dedicat studentilor de peste hotare in principal, cu scopul de a limita scurgerea de creiere. La o gala mixta discutiile ar fi fost nu in stilul „cum sa va intoarceti voi acasa”, si mai degraba „cum sa plecam si noi?”, ceea ce e oarecum contradictoriu cu scopul organizatorilor…
    Pentru studentii de acasa, e mai logic sa se organizeze evenimente pentru olimpici si alti oameni de treaba, GSORM nu impiedica asta in niciun fel!

    Referitor la banii publici cheltuiti pe studentii care „nici macar nu contribuie cu consum”, cred ca e ceva infim pe langa ce cheltuie un stat pe tot felul de evenimente cu interes mai mult sau mai putin justifiabil pentru populatie. Asta e o investitie, daca dintre cei prezenti vreo cativa se vor intoarce si vor face lucruri bune pentru tara, cele cateva sticle de sampanie vor fi rascumparate din plin.

    PS Nu stiu de unde atata ostilitate fata de studentii de peste hotare. Referitor la „elitism”, doar o parte din studenti sunt pe cheltuiala parintilor, multi provin din familii average si se autointretin. Eu de exemplu chiar si xeroxul mi-l platesc.

  • In acest caz toate topurile universitare realizate in lume sunt stupide si fara rost. Descoperim ca universitatea din Harvard nu este cu nimic mai buna decit cea din Bucuresti… Eu nu afirm ca oameni destepti nu sunt si la universitati mai simple, dar ca sa ajungi la cea din Harvard trebuie mult mai multa ambitie si minte. Asta poate si merita de sarbatorit.

    PS Nam facut o universitate prestigioasa, dar nu inseamna ca nu apreciezi pe cei care au resusit. Si sunt sigura ca cu toate oportunitatile dupa Harvard, sau alte universitati de genul, studentii moldoveni chair nu au nevoie de diploma lui Leanca. Mai mult e un gest frumos, pacat sa citesc genul asta de articole.

  • Straniu articol din partea unei tinere care si-a facut studiile peste hotare, si ea.
    Deseori ne mindrim cu reusitele moldovenilor de peste hotare (medicina, inginerie, arte) si criticam statul ca nu i-a sustinut, la timpul lor.
    Insa cind tinerii sunt invitati sa aplice si apoi premiati pentru meritele lor academice – aruncam cu noroi.
    Ei isi continua cariera, viata. Noi raminem cu noroiul si senzatia ca totusi acasa trebuie, in primul rind, sa ne schimbam mentalitatea si sa fim mai buni cu ai nostri (fie din tara, fie de peste hotare).

  • Asta a si fost scopul articolului sa scoata in vizor ceea ce nu merge la acest eveniment. Ceea ce merge, deja a fost laudat de toata lumea. Articolul nu vine sa anuleze gala, dar sa sugereze ca ar trebui organizata altfel, chiar conform propriilor asteptari!

    Nimeni nu uraste pe nimeni, insa nu mi se pare corect ca cineva sa fie apreciat pentru simplu fapt ca studiaza peste hotare, sau mai bine zis sa se creze ceva separat pentru aceasta categorie de persoane. Prin 2012, o studenta din Moldova care isi facea studiile de doctorat in Moldova mi-a reprosat direct „de ce eu as crede ca sunt cool pentru ca studiez in Romania; cu ce e mai bine sa studiezi in Romania” – si avea dreptate. Adica, studentii din Moldova au nevoie de ALTERNATIVE si nu doar de niste conferinte cu politicieni. Ei nu o sa inteleaga „cu e mai bine sa studiezi in Romania, Anglia si Germania” pana nu o sa mearga acolo si nu o sa aiba propria experienta, sau macar pana cineva nu le va povesti si impreuna se vor apuca sa ceara de la politicienii, rectori de univeritati si alti functionari din domeniu ca sistemul universitar sa fie schimbat.

    Critica e adresa mai mult evenimentului, dar se rasfrange implicit si asupra celor care participa la acest eveniment, deoarece odata plecat/a din Moldova nu o faci din curiozitate, ci mai degraba din nevoie – din nevoia de studii de calitate, de exemplu- si atunci de ce ai veni cu drag sa-ti iei o diploma, insa nu ai cere guvernului sa intreprinda masuri astfel incat si studiile in Moldova sa fie de calitate; astfel incat sa nu fie o concurenta intre cei care raman si cei care pleaca. Aceasta cerere trebuie sa vina din ambele parti, si de la cei ramasi, si de la cei plecati.

    Daca cineva alege sa revina este o decizie personala. Daca e sa vorbim la nivel de politici publice, atunci e alta poveste, adica atunci ar trebui sa discutam despre ce face si ce nu face statul ca acea decizie persoanala sa fie luata usor sau greu; sa fie reala sau emotionala; etc.

    • Draga Victoria,
      tu nu ai facut o analiza a politicilor din domeniul educational sau discutat despre intentiile si oportunitatile de reintoarcere a studentilor, dupa absolvirea institutiilor de invatamint superior din strainatate.
      Ai aruncat cu noroi, incepind cu titlul textului, si ai continuat pina la final, analizind orice, inclusiv paharele cu sampanie, doar nu lucruri relevante – ce fac tinerii acestia, cine sunt, cum au ajuns sa studieze la universitati de top si cum se poate mindri tara noastra cu ei.
      Sorry, dar asta e – un text ranchiunos.

      • Eduar M.,

        Scopul meu nici nu era sa fac o analiza a politicilor din domeniul educational. Am mentionat de acest subiect deoarece in comentariile anterioare cineva a extins subiectul; si am mentionat ca daca e sa vorbim despre politici, atunci acesta e un alt subiect. Nu e subiectul articolului si e ceva mult mai complicat si extins care merita timp si spatiu aparte.

        Articolul e despre GALA , un eveniment defectuos in opinia mea, care se desfasoara chiar contrar la ceea ce-si propune sa fie! Prin urmare, discutam despre GALA si cum poate aceasta fi imbunatatita! Daca isi are rostul sau nu? si cum sa fie organizata in parctica?

        Cred ca ai citit altceva, chiar nu am scris despre cine sunt acesti tineri si cum au ajuns sa studieze la universitati de top, deoarece NU STIU cine sunt ei si NU STIU cum au ajuns. Si asta e mai putin relevant in contextul GALEI. E relevant in contextul politicilor educationale. Eu m-am referit la cum GALA este structurata si organizata!!! ce filozofie are la baza si ce obiective urmareste! Atat!

  • Eduard, haideti sa lasam „aruncatul cu noroi” si alte asemenea calificative. Textul Victoriei e viu, poate cu mai multa emotie pe alocuri (mai multa decat au alte texte aici si in alte parti ale internetului moldav), dar intrebarile pe care ea le pune mi se par absolut corecte si pertinente…
    Doua mi se par cele mai importante si la niciunul din ele nu am primit raspuns in lungul sir de critici si replici si atitudini pe care le-a cauzat articolul Victoriei:
    – argumentul ca mediul academic si studentesc loca nu beneficiaza in nici un fel din urma evenimentului: Gala nu prevede nici o intalnire intre comunitatea de studenti moldoveni din strainatate si comunitatea de studenti locali (si exista suficiente formule posibile – conferinte, lecturi publice, intalniri cu autoritatile, conducerea universitatilor, businessul).
    – de ce nu exista un buget public al evenimentului (organizat sub patronajul primului Ministru poate fi interpretat in diverse feluri)?

    • Voi încerca eu să vă răspund, parțial, la una dintre întrebări (parțial, deoarece nu pot să vorbesc din numele tuturor). Organizațiile studențești din România, de multe ori, au încercat să ia legătura cu alte asociații studențești din Republica Moldova, însă fără mari rezultate. Mulți dintre ei (nu generalizez) nu sunt interesați de implementarea unor proiecte inovative în Moldova – este un răspuns la întrebarea dvs. de ce nu a avut loc nicio întâlnire dintre aceste două comunități, cel puțin în cadrul unor conferințe. O altă problemă cu care ne-am confruntat a fost un număr exagerat de restrâns de organizații studențești din Moldova, aici nu mă refer la organizațiile de tineret din anumite partide politice, ci la ONG-uri de studenți, de la orice facultate, orice universitate, iar cele care există nu activează aproape deloc. Pot să vă garantez cu mâna la inimă că am încercat de nenumărate ori să colaborăm cu ei, însă dacă nu ai „prieteni care sunt prieteni” cu ei, nu poți să ajungi la un numitor comun. Aici puteți găsi o problemă majoră! Și, chiar dacă noi, studenții din străinătate suntem mereu criticați, nu voi încerca să-mi iau „revanșa” în acest sens. Nu studenții nostri sunt de vină, ci imposibilitățile cu care se confruntă. Oricum, noi nu ne lăsăm bătuți și vom încerca să implementăm în continuare proiecte care ar crea legături cu studenții de acasă.

      • Eliza, nu critica nimeni in mod explicit studentii din strainatate… Am facut si eu studii in afara, si autoarea articolului. Problema pe care o discutam e urmatoarea – de ce, in cadrul acestei Gale nu se organizeaza o saptamana de intalniri, forumuri si altfel de formate intre studentii straini si cei locali? Imagineaza-ti un for al studentilot pe tema: cum vad eu viitorul Moldovei? alt atelier la tema: crowdfunding, scrierea articolelor academice etc…Ar fi fain? Eu zic ca da.
        Si de astea nu exista… Doar sampanie cu Leanca…

        • Vitalie, dupa cum o aperi pe Victoria mi se creaza impresia ca ati scris articolul in 2

          • Eduard, eu credeam ca te intereseaza mai mult substanta argumentarii si discutia?
            Cred ca am gresit.
            Eu incerc sa pastrez discutia in albia discutiei.

            Ca sa fie clar statutul meu in aceasta dezbatere – ar trebui sa mentionez ca anul acesta am facut parte din juriu., deci o parte din pietre vin si spre mine (am participat cumva la legitimarea evenimentului. de ce am facut-o? ca sa vad cum functioneaza din interior.)
            Victoria m-a criticat public, am avut un schimb de argumente si i-am zis sa scrie elaborat critica ei, ca sa beneficiem cu totii de ea. Si ea a facut. Noi am publicat. Ca sa discutam. Ca ne intereseaza pe toti ca banul public sa fie cheltuit corect, studentii nostri de oriunde sa colaboreze fructuos etc.

      • Eliza, de ce vorbesti despre organizatii studentesti? fiind student nu e automat egal cu statutul de membru intr-o organizatie de studenti, indiferent unde aceasta nu s-ar afla. Din cate sa stie Gala e axata pe student=individ si propriile realizari, sau e bazata pe student=membru de organizatie? Pasivitatea studentilor din Moldova poate fi explicata si prin lipsa de alternativa. Iar ca acesti studenti sa devina activi e nevoie de mai multe lucruri sa se intample, iar daca se tot organizeaza o Gala unde se are scopul de a descoperi si aprecia excelenta academica, atunci de ce acest eveniment e unilateral? de ce nu se apreciaza excelenta academica in ACELASI eveniment a tuturor celor care dau dovada de ea, indiferent unde nu ar studia? Gala isi propune sa fie aceasta punte intre cei de acasa si cei de peste hotare, dar aparent nu e, atunci intrebarea si critica fireasca e – de ce nu e? de ce nu se intampla asa cum si-au propus? Daca ne aprofundam in dihotomia studenti de acasa si studenti de peste hotare: cine e mai activ, atunci riscam sa „missing the point”. Activismul unui individ nu depinde doar de dorinta lui, depinde si de mediul/sistemul in care se afla. Incepand cu Romania, daca nu ai voluntariat, atunci esti mai putin competitiv. Intr-un fel esti cam obligat sa iesi din casa si sa mai faci ceva pe langa scoala, in schimb in Moldova nimeni nu da 2 bani pe voluntariat. In plus, cati dintre studentii plecati din Moldova au facut voluntariat acasa? sau au inceput aceasta practica peste hotare? In fine, articolul nu e despre cine e mai activ: cei de acasa sau cei de peste hotare, ci e despre un eveniment care nu se organizeaza dupa cum isi propune; un eveniment care e defectuos si poate fi imbunatatit! iar activismul studentilor e alt subiect!

  • E o vorba, pielea rea sau rapanoasa asa procedeaza si nashialnicii nostri, cei din diaspora si studentii din strainatate sunt priveligiati desi majoritatea dintre ei refuza dupa studii sa se intoarca, si atunci cine merita atentia nachialnishilor, copii care din moldova care au merite in saracia din moldova sau cei din strainatat, de ce nu-i baga pe toti intr-o aula pentru schimb de experienta, nu bre, ei sunt spuma iar voi ratati, pai nu toti au pile si banii, iar de sistemul de invatamint din Moldova e reponsabil direct leanca si altii, dotati cabinetele astfel incit sa poata elevii aplica cunostintele, ale ales si am cauta si ne-am ales cu un rahat de tara si conducere

  • credeam ca platzforma are standarde academice un pic mai inalte.

    O analiza prost facuta, subiectiva si fara incercarea de a dialoga cu organizatorii evenimentului pentru a intelege in ce masura anumite supozitii sunt justificate.

    Sa le luam pe rand:

    1. Harvard-ul Vest vs. Est. Pentru informarea stimabilei autoare : primul laureant al premiului special Victor Buza, este ATENTIE DOCTORAND LA HARVARD LA 23 DE ANI IN ASTROFIZICA, deci IN ASTROFIZICA cateva articole publicate in REVISTE DE SPECIALITATE RECUNOSCUTE LA NIVEL INTERNATIONAL (caps lockul e utilizat pentru a sublinia lipsa de efort de a se informa a stimabilei) din cei care au aplicat la prima editie, era indubitabil cel mai bun candidat pentru a fi selectat.

    apropo prim-ministrul face selectia personal in baza de CV si scrisoare de motivare.

    a doua persoana selectata Mircea Eni, Masterat in Arhitectura Harvard, intern la una din companiile de arhitectura de top din Chicago; Krueck and Sexton, premiul I la un concurs international de arhitecturaindubital cel mai bun concurent anul acesta.

    Acum la subiectul segregarii geografice – conform tuturor topurilor universitatile din Estul Europei sunt mai proaste, daca competitia ar fi deschisa, concurenta ar fi neloiala. Mai mult ca atat standardele de intrare la o universitate din Vest buna sunt mult mai intalte, in Romania la studii intra cui nu ii este lene. da adevarat exista studenti exceptionali care invata in Europa din Est; dar putini. AUBG-ul si CEU-ul nu’s rele dar mult stimata domnisoara Apostol ele nu’s Harvard sau MIT, sau Oxford sau Sciences Po, sau Sorbonne 😉 necesita mai putin efort sa ajungi sa inveti in Europa de Est si da rigorile academice sunt mai mici 😉 de la intelesul profesorilor pana la metodele de evaluare.

    hai s-om compara pe cine care invata la o universitate obscura din Polonia cu 10 si pe cineva care invata pa 10 la Georgetown university.

    2. Argumentul mejdusoboicik – toti studentii de peste hotare sunt invitati sa concureze si sa vina la Gala; sa socializeze la Gala si la evenimentele informale care o preced si care o urmeaza. cei din Moldova pot si ei veni;

    da; s-ar putea de gandit cum de asigurat o mai mare conexiune intre studentii locali si cei de peste hotare, dar stimabila solutii nu propune, ea arunca cu glod. Gala e la a 3a editie, oamenii lucreaza pentru organizarea GALEI VOLUNTAR; stimabila mai bine si-ar utiliza creierasul scolit peste hotare pentru a propune solutii.

    3. Bani PUBLICI – ROG CIFRE CAT CUM: sala gratis, furchett-ul, biletul catorva organizatori (PERSOANE CARE TIMP DE JUMATATE DE AN SI MAI MULT AU MUNCIT VOLUNTAR) cam cat s-a cheltuit din bugetul de stat la vreo 3000 de USD.

    nu-i o suma exagerata, datorita Galei s-a organizat primul seminar de politici publice din Moldova cu inputul diaspore au fost prezentate vreo 10 politici – facute ca la carte – cat ar costa studiile astea pe la think tankuri? stimabila de gandesti si calculezi.

    4., PRIVILEGIATI – majoritatea absoluta a celor care au fost la Gala sunt tineri care au depus un efort real pentru a ajunge sa studieze pe burse peste hotare, pe langa burse au avut parinti care s-au spetit sa-i intretina: STIMABILA UITA ca a invata in MOLDOVA necesita si MAI PUTIN EFORT si mai putini BANI din buzunarul parintilor – asa ca nu’s sigur cine’s privilegiatii

    5. Interactiunea cu studentii din Moldova – dupa cum am scris si mai sus la asta s-ar putea intradevar de lucrat; inca nu-i clar in ce format asta ar avea loc; la o piva la celentano nu-i tocmai sustenabil

    6. de la cine vine initiativa si cine sta in spatele Jeunes Moldave – ALO NE INFORMAM NU SCRIM BARFE PE PLATFORMA PENTRU ASTA ESTE CANCAN.RO

    Jeunes Moldaves din experienta de lucru cu ei sunt niste baieti tare bravo care pe BAZA VOLUNTARA (astia’s tineri care fie tusesc in investment banking fie penetreaza piata rusa – n-au nevoie sa fie platiti de cineva) Echipa a vrut sa faca ceva pentru tara: onest: corect: fara a fi platiti.

    Participarea guvernantilor – alo politicienii astia sunt GUVERNUL RM Moldova ales in mod democratic care lucreaza pentru acest stat. Prezenta lui Leanca la eveniment transmite urmatorul mesaj STATUL RM (pe care il reprezint in primul rand nu partidul) VA VREA ACASA VENITI! imi pare un lucru firesc.

    8. DE CE STUDENTII DE PESTE HOTARE nu fac x y z – arata-mi o organizatie studenteasca din Moldova care face ceva pentru transformarea educatiei in MD (poate cu exceptia AIESEC-ului si BEST-ului 1 procent din studentimea noastra)

    ACUM IA FA O COMPARATIE CU NUMARUL DE EVENIMENTE si initative organizate de org studentesti de peste hotare sau a studentilor de peste hotare:

    Cateva din ce stiu doar eu:

    1. stagii.gov.md – idei generata si impinsa de catre Asociatia studentilor Moldoveni de peste hotare (ai nostri de pe loc nu i-o dus capul sa solicite stagii de practica ca lumea)

    2. tinco.md – tabara de vara copii orfani informatica
    3. seminarul de politici publice
    4. donatii inumerabile de carti ale studentilor din Romania
    5. evenimente si colectari de bani – (AMMB ultimul eveniment cca 600 de lire – donate cauze sociale) tipul orb din chisinau – vreo 30000 de lei au fost colectati

    CRED CA DACA AI COntacta multitudinea de orgn studentesti ti-ar spune mai multe.

    DE CE NU CEREM MAI mult? NICI NOI NU SUNTEM O COMUNITATE BINE CONSOLIDATA – de asta si exista GALA, stimabila, sa creeze o comunitate care sa faca advocacy – ROMA NU INTR-o zi a fost construita

    Da la moment se dau diplome – ca si in multe alte tari, da poate s-ar putea de gandit un alt format, dar daca tot e concurs atunci cumva ii premiem pe cei mai buni sau nu?

    evenimente de networking per se s-ar putea de organizat

    CRITERIILE DE JURIZARE

    1. programul de studii – tine in mare parte de universitatea la cineva studiaza, logica fiind cu cat e mai buna universitatea cu atat mai probabil ca pentru aceasi facultate; studentul x va trebui sa depuna mai mult efort pentru a excela – in special avand in vedere ca concureaza cu alti studenti mai capabili – din cauza cerintelor de intrare mai marie

    2. LEADERSHIP -stimabila nu fi pierduta de tot, proba etc, daca el la 23 de ani nu a condus vreo echipa undeva; nu si-a asumat anumite responsabilitati lucrurile stau clar, cineva care a organizat evenimente de o anumita complexitate au prioritate, VREI SA OPERATIONALIZEZI ACEST CRITERIU SA FACI PROBE PENTRU OAMENI AFLATI LA MII DE KM UNII DE ALTII,; vino te rog, fa, flag v ruki

    3. da draga PREMIU PENTRU PATRIOTISM – ai fost ai promovat tara bravo, n-ai promovat-o rau: pana la urma a incuraja tineretul sa respecte tara in care traiesc si o promova in afara e ok (asta nu exclude sa o critici cat te tine gura dar sa ai totusi i deminitate nationala)

    DECI STIMABILA PRETINSA NU STIU CE – OAMENII LA HARVARD INVATA PE BURSE, ok pe BANII STATULUI AMERICAN asta asa ca sa stii pe viitor cand scrii pseudo-articole

    un quality control ceva serios? Platzforma. sorry de limbaj, dar cand oamenii scriu tampenii e mai dificil.

    pup si numai bine.

    • Dan, ai scris un mesaj lung care se echivaleaza cu bla bla bla, dar care totusi mi-a demonstrat perspectiva din care scrii bla bla-urile tale. Hai s-o luam de la inceput:

      1. Articolul e despre GALA. Despre cum acest eveniment se organizeaza si in opinia mea se organizeaza defectuos! chiar impotriva la ceea ce isi propune sa fie! Prin urmare, eu l-am criticat in scopul de initia o discutie care va duce eventual la imbunatatirea evenimentului

      2. Tu vorbesti ca o persoana din interior, adica cineva care stie mai mult decat ce s-a oferit publicului. Eu sunt public. Nu am acces la ceea ce tu stii, asa ca fii te rog, constient de pe pozitia din care vorbesti. Daca tu stii ca s-au cheltuit putini bani, sala pe gratis etc….well, foarte bine pentru tine, dar de ce aceste informatii nu sunt PUBLICE? De ce vii tu acum si foarte arogant spui ca: calm down people, totul a fost ieftin si accesibil…nu va panicati?!

      3. Avem viziuni diferite asupra ceea ce inseamna „merit” „accesul la merit” „sistem” „egalitate” „echitate” „resurse” si „privilegiu” – prin urmare, retorica ta despre tanarul de 23 de ani si alte bla bla-uri despre cat de usor e sa intri la o universitate in Europa de Est si cat de greu e sa intri la una din Vest si de aceea cumva categoriile ” Europa de Vest” si Europa de Est” sunt justificate – reprezinta pentru mine ignoranta, mentalitate de persoana priveligiata, pro-sisteme bazate pe asa-zisul merit cu bani. Tind sa cred ca poate chiar tu ai fost initiatorul acestor categorii :). Si daca e sa ma refer un pic la tanarul de 23 de ani din anul trecut, atunci te rog, mult sa-mi spui ce liceu a facut el? nu cumva a facut liceul turc de informatica din Chisinau? parca asa imi amintesc, insa s-ar putea sa gresesc, asa ca te rog, sa ma corectezi daca e cazul. In plus, nu e nicio problema ca el sau alta persoana sa fie apreciata „special” de catre prim ministru, insa as dori transparenta in proces…as dori ca prim ministru sa ne spuna de ce X sau nu Z, as dori ca prim ministru sa aprecieze special si pe savantii din Moldova, si mai mult mi-as dori ca prim ministru sa creeze conditii pentru savantii din Moldova, astfel incat si acel tanar de 23 de ani sa poate contribui cu ceva….ceea ce el nu o poate face acum, chiar declarand ca ceea ce studiaza lipseste in Moldova, de aceea nici nu are rost sa revina…

      4. Cred ca traiesti intr-o ignoranta totala cu privire la cati bani se cheltuie in Moldova si la cati bani se cheltuie peste hotare. In Moldova platesti taxa, exemene, cursuri, xerox-uri, chirie, adica tot. In strainatate, ai bursa care iti acopera studiile, cazarea si traiul – asta in termeni generali. Evident ca acum depinde, daca ai bursa partiala, totala si evident ca vorbim de sisteme economice diferite. Asta e un subiect care vizeaza sistemul academic si finantarea educatiei; e un subiect mare si complicat si care merita o discutie aparte, iar Gala de la cea de a 3-a editie ar putea sa-l abordeze!!!

      5. Eu nu vad studentii in ORGANIZATII. Eu vad studentii in primul rand ca INDIVIZI. Si cand ma refer la studenti ma refer la indivizi si nu la organizatii. Si mi se pare corect ca, tu ca individ plecat din Moldova, deoarece nu ai avut posibilitati sa studiezi performat acasa, atunci cand vii si iti iei o diploma pe bani public si sa fii un cetatean sau o cetateana activa! Nu ti-ai luat diploma si dupa adio! dar sa ceri, frate de la acest stat sa faca ceva pentru sistemul academic! sa-ti foloseasca cunostintele! sa te intrebe si sa te asculte! din nou, eu operez cu indivizii! si nu organizatiile de studenti, care DESEORI sunt politice! cel putin in Romania- toate sunt politice, asa ca DONATUL cartilor e o actiune politica. Si e OK sa fie, dar sa se stie public ca e o actiune politica, insa nu cum e acum: studentiii dau carti…in your dreams…:)

      6. Patriotismul e o chestiune individuala si subiectiva si oare cum masori tu patriotismul? e mai patriot cel care critica tara ca s-o imbunatateasca sau cel care doar o lauda? si daca ai o astfel de conditie intr-un concurs, atunci sorry, dar provoci un patriotism fals!!! oamenii vor ajunge sa „fie patrioti” numai ca sa primeasca trofee!!!! patriotismul nu poate fi CRITERIU de apreciere a EXCELENTEI ACADEMICE!

      7. pseudo- articole – well cred ca, tu ar trebuie sa mai citesti pe platzforma si in general sa vezi ce e platzforma…ca sa intelegi articolul si scopul acestei publicatii

      si eu te pup si numai bine 🙂

      • Si inca ceva stimabile Dan,

        La capitolul Euroa de Est si Vest – sisteme educationale – cred ca, ar trebui sa mai reduci din ignoranta si sa constientizezi ca multi tineri din MD au ajuns mai intii in universitatile din Ro, Ungaria, Cehia etc. ca apoi sa ajunga si mai departe. Mai ales daca te uiti la generatiile anterioare o sa vezi lume cu 2 -3 licente/masterate, inainte ca sa ajunga prin SUA sau mai stiu eu ce tara vestica iti place tie.

        Lucrurile nu sunt alb si negru, asa cum ai incercat sa le prezinti. Si sa fii la 23 de ani doctorant nu e chiar un merit 100% individual ci tine unul de sistem si ma refer la faptul, ca in Europa poti sa aplici la doctorat abia dupa ce absolvi un masterat, adica pe la 24-25 ani, in schimb in USA nu ai nevoie de master ca sa aplici la doctorat, deci sa nu confundam performanta personala si cu ce face sistemul pentru acea performanta personala 🙂

  • Sunt de acord, in general, cu Victoria.

    Gala este cu certitudine un eveniment kitch sau, vorba romanului, „fitsos”. Lucru asta nu ne uimeste: cand a facut Moldova lucruri substantiale? Aproape niciodata. Cele cateva capete de intelectuali care au insemnat cu adevarat ceva pe plan mondial, s-au edificat in strainatate (Coseriu, Lupascu si batranul Cantemir s-au autoexpulzat toti). Va spune ceva expresia „forma fara fond”? Gala este o forma fara fond (atat aia din Romania, cat si aceasta din MD). Aici cred ca Victoria nu numai ca are dreptate ci, in plus, face profetie: gala este si va ramane un eveniment fitsos imbrobodit cu pielea groasa de porc a politicienilor (sa nu indrazneasca Dan sa ne spuna ca alta e situatia). Daca e sa comparan acest eveniment fitsos cu ala din Romania, atunci concluzia este limpede.

    Sistemul de evaluare este defectuos (cu certitudine). In nici intr-un caz tipi de licenta (aia care au fost in prima comisie) nu pot avea dreptul sa evalueze dosarele unor doctoranzi sau post-doctoranzi. Cine a avut idea geniala sa organizeze o asemenea evaluare? In plus, intamplarea face ca tipi care fac informatica sau fizica sa ii evalueaze pe aia care face stiinte politice sau arte. Cu ce fel de pertinenta? De ce un student in licenta care face fizica evalueza dosarul unui candidat in filosofie? Sa nu ne spuna Dan, sau oricare altcineva, ca evaluarea se face la „cel mai intalt nivel”.

    Cine a avut idea absolut epocala de a pune imnul Moldovei la decernarea premiilor (la cel mai inalt nivel)?

    Oleg

  • Si eu cred ca articolul Victoriei e poate putin prea polemic in stilul pe care l-a adoptat, dar ca e corect in esenta.
    De ex. ca guvernul ar face bine sa faca din invatamint o prioritate reala de guvernare, aici acasa (si deci sa intreprinda reforme structurale, cu investitii serioase – si eu am un doctorat in FR si lucrez intr-o universitate moldoveneasca si recunosc ca mi-i greu cu 2000 de lei pe luna – noroc de proiecte si granturi externe, altfel as pleca, evident, ca toata lumea – dar asta nu e decit un detaliu dintr-o mie de altele; au trecut 5 ani de cind, iata, democratii sint la guvernare, dar reforme in invatamint nu s-au facut, iar Codul educatiei a fost adoptat foarte recent si cu mare scîrţ, dar care cod nu asigura neaparat o reformă a invatamintului – aici se cere o abordare complexa, strategica. Nu gesturi simbolice.
    In loc sa contribuie la apropierea celor din afara cu cei ramasi, acest eveniment a antagonizat mai mult aceste doua grupuri prin faptul ca i-a produs pe unii drept privilegiati si pe cei din tara – ca pe niste ratati ce sint… – pe care nu se merita nici bani, nici vorba prea multa… nici macar in absentia…
    E bine sa se creeze oportunitati reale pentru acei plecati sa aduca inapoi expertiza. Asta tot incearca sa faca Departamentul pentru relatii cu diaspora, cu rezultate, pardon, modeste…
    Multa lume a fost de acord cu acest articol (uitati-va cel putin la numarul de like-uri). Lasati-va supararea de o parte si cautati sa intelegeti esenta articolului autoarei si pe cei nemultumiti care au ramas acasa intr-un sistem de rahat pe care cei de la guvernare il reproduc din an in an, furind la greu din ce se poate: autobuze scolare, hainute pentru copii, orice etc.
    Ar trebui ca cei de aici si cei de dincolo sa se intilneasca si sa discute despre ce se poate face. Sint oameni buni si aici, nu va faceti griji… Haideti, deci, sa facem un efort de intelegere…
    Dincolo de tonul cam intepat, salut aceasta discutie pe platzforma… Cine are urechi, sa auda…
    Numai bine.

  • Buna Petru.

    Eu as avea totusi o observatie la mesajul tau, pe care il salut pentru sunt, ca si cu cel al Victoriei, de acord (in esenta, asa cum spui).

    Personal, sunt de acord cu tonul incitant si abrupt al articolului. In fata unor politicieni mincinosi si corpunti pana’n in varful unhiilor, de ce noi, cei care doresc schimbarea, am fi gingasi ca fecioarele pudice? Eu cred ca politicienii trebuie atacati, intr-un stil lingvistic care sa-i zdruncine din pozitiile lor autosuficiente. Politicienii trebuie criticati sever si, daca e cu putinta, cu expresii muscatoare. Observatia asta se refera si la cei care sustin politicienii, la cei care ii curteaza pentru a pica bine in poza. A sta de vorba, politicos, cu politicienii, este obscen atata timp cat ei isi umplu buzunarele cu ruble multe multe (iar noi o sa facem… ce? sa ne luam la intrecere in cine-i mai amabil?). Respectul persoanei si alte dulceturi de genul asta convin perfect politicienilor, atat timp cat nu te atingi de functiile lor, de modul in care le exercita, de discriminarile pe care pe reproduc.

    Aici, desigur, se cuvin mai multe precizari adiacente. A critica nu inseamna a vorbi aiurea. Din punctul meu de vedere, o piese esentiala in critica este „adevarul” (ramane desigur de vazut ce mai inseamna si asta, adevarul). Dar atata timp cat spui adevarul, putin conteaza daca nea’ Caisa, mare shmecher in Parlament, se simte lezat personal. Milioane de oameni din Moldova sunt aruncati in saracie, iar noi, intelectualii, o sa ne inmanam diplome si o sa ne facem poze alaturi de X parlamentar. Pozitia mea e ca o critica acida e substanta necesara pentru o taia politicienilor din elanul lor de mincinosi. Dar cine are curajul sa faca un asemenea gest?

  • Oleg, eu sint OK cu tonul critic, chiar dur, intr-un mesaj adresat guvernarii, pe care il merita cu virf si indesat… Ma gindeam doar la un registru mai calm aici intre noi, ca sintem pe loc sau plecati; dar dialogul e necesar, iar cu un ton prea polemic si incisiv comunicarea luneca de regula spre insulte reciproce, orgolii ranite, iar actul comunicarii – ca schimb de „ce facem mai departe…” – poate fi compromis. Iar asta e valabil pentru toti participantii la discutie, nu (doar) pentru articolul Victoriei, pe care il consider, inca o data, necesar si un imbold bun pentru o discutie de substanta, cu conditia respectarii unor minime uzante (pentru a reduce bruiajul emotional, nu pentru a maguli pe cineva).

  • Sunt absolut de acord.

    In orice caz, mai multe lucruri din organizarea galei ar trebui, cred, modificate (spre binele tuturor).

  • Salutare. Ieri cineva a dat un share al acestui articol pe grupul Jeunes Moldaves din Paris. Am avut si eu 2 intrebari, care deocamdata sint ignorate de organizatorii Galei. Intrebarile au fost: 1) A fost Gala subventionata din banii publici? Si 2) cum au fost alesi invitatii?)…Va puteti alatura pentru a discuta 🙂

    https://www.facebook.com/groups/jeunesmoldaves/

  • Deasemenea ma intrebam: care sint beneficiile concrete si justificarea „beton”, care stau la baza acestui gen de proiect, care sa merite banii publici? Si daca tot se organizeaza „evenimente” pe banii contribuabililor, sa fie atunci si ei intrebati daca accepta asemenea proiecte.

  • Pe mine ma intriga altceva. Ideea pe care am citit-o la comentarii cum ca esenta pozitiei exprimate in articol este ok. Nu este. Pentru ca factual, si Dan a demonstrat-o, in chestiile e s e n t i a l e Victoria nu are dreptate. Habar nu avea de realizarile premiantilor, de eforturile organizatorilor, de implicarea studentilor moldoveni de peste hotare, de lipsa de initiativa a organizatiilor studentesti din RM, de finantarea evenimentului, etc.
    Sa bagam la esenta indemnul ca Guvernul si altii sa faca treaba?! Hai sictir! E vreun manifest politic sau social esoteric deghizat in critica si nu stim noi?! Pai, trebuia sa ne-o spuna sau macar sa ne anunte ca e pentru membrii de loja.

    Cat priveste forma am intalnit expresia „geniile masculine”. E vreun sexism aicea, Victoria? Daca nu e, spune-ne atunci ce este sa vedem cam ce explicatii le dai celor de la Credo si daca stiu si donatorii. Apoi mai ai ce ai cu cei care au realizari. Sa incep sa-mi fac probleme ca sunt licentiat in drept?! Mai este interesant cand pe de o parte spui ca te uiti la oameni ca la indivizi, pe de alta parte vorbesti numai de grupuri: cei cu studii peste hotare, cei cu studii in SUA, cei cu studii, Creezi impresia unei conspiratii a celor avantajati de soarta care isi organizeaza evenimente in care sa se lustruiasca reciproc. Poti sa o vezi doar asa. Poti sa vezi orice eveniment doar asa.

    Spunea Petru de un registru mai calm. Ma indoiesc ca articolul acesta este necesar si un imbold pentru o discutie de substanta. Vad doar un egou strivit de un orgoliu enorm de ranit care isi defuleaza problemele intr-un articol violent, superficial si plin de invidie. Si nu vad de ce trebuie sa incurajam asfel de scriituri. Ce e incitant in dispretul suveran cu care Victoria califica drept bla-bla-uri comentariile care nu-i plac?! O fi ceva constructiv ce imi scapa?

    Propun o alta perspectiva, una freudiana.Si cred ca articolul este mai mult proiectarea trairilor autoarei decat o critica informata.

    Pe scurt e un articol plin de invidie, pisma, raca si resentimente provinciale. Se vede de la o posta. Oamenii au facut ceva tapan, cu stil si ca la carte. Iar Victoria nu a fost acolo. Si doare. Se vede ca doare. Dar nu o sa recunoasca.

    • Caline! esti RIDICOL!!! Dupa logica ta, ar trebui sa spun ca tu scrii asa cum scrii dupa ce te-am SCOS din lista mea de prieteni de pe facebook, unde imi comentai orice postare intr-un stil foarte aberant. Si te-am scos, nu imediat, deseori am intrat in discutie si am avut dezbateri cu tine, dar recunosc la un moment dat ai devenit plictisitor, rasist si suspect! Frate, imi comentai ORICE postare si spuneai lucruri aberante, asa ca mi-am exercitat dreptul de alege cu cine devin si raman prietena pe facebook! Asa ca nu stiu cine e mai invidios! ca sa numai adaug ca nu ratezi nicio o ocazie sa comentezi la orice nu as face in afara paginii de facebook si comentezi impotriva mea. Nu comentezi pe substanta, dar esti mereu focusat sa ma ataci si critici. Sa presupun ca ai o obsesie? Esti bine?

      In rest, nu o sa-ti raspund la ceea ce ai scris, pentru ca, chiar nu ai scris nimic relevant, in opinia mea. Ce tine de „geniile masculine” – nu e sexism, dar un ironism high level. Nu mi se pare adecvat ca 2 ani la rand sa alegi 2 barbati pentru premiu special din domenii similare, adica domeniul real. In opinia mea, ar trebui sa fie o balanta dintre gen si domeniu, si eventual etnie, daca e cazul. De exemplu, intr-un an premiezi domeniul real, in alt an premiezi domeniul uman – ii alegi pe cei mai buni, dar sa fie si un echilibru de gen si etnie. Moldoveni sunt si bulgarii, rusii, si altii. Dar tu nu ai cum sa intelegi acest lucru. Esti prea limitat in gandire. Poti s-o iei si ca pe o ofensa, daca asta te face sa te simti mai bine!

      Adio amigo!

      • Daca cineva si e ridicol, sigur nu e Calin. Nu va cunosc pe nici unul, deci complet obiectiv: Victoria, ai o capacitate enorma de a enerva si irita (rar mi se intimpla) si o logica stupida: ,,pare adecvat ca 2 ani la rand sa alegi 2 barbati pentru premiu special din domenii similare, adica domeniul real”. Propunere de ameliorare: anul viitor alegem o fata care face ceva gen: sociologie, nu conteaza ca ar trebuie sa fie a 5 persoana care ar fi trebuit sa primeasca premiul, important sa implinim ,,cota” si comentariile limitatilor mental.

        Ma opresc aici, nare rost sa comentez toate aberatiile.

        • Cristina, citeste te rog mai bine. Asta nu ai citit: „ii alegi pe cei mai buni, dar sa fie si un echilibru de gen si etnie”. Plus, mai citeste si alte comentarii de ale mele, poate te mai iriti si mai tare. Se pare ca am un talent. Multumesc pentru ajutor, adica prin tine l-am descoperit. Promit, sa-l fructific!

          Merit? – oare ce o fi acesta? – cum definim meritul si ce criterii conteaza si ce criterii nu conteaza? – subiecte de gandit si discutat, care da, nu sunt abordare in articol, dar nimeni nu ne impiedica sa extindem subiectul.

          Sociologia- nu ti se pare stiinta sau domeniu dificil? si apoi cum compari tu performanta din sociologie cu cea din astronautica? nu crezi ca ar trebui sa-le cam separi? si ce te incurca sa dai premii speciale si celor din sociologie, si celor din fizica?

          Eu propuneam o alternativa, si nu o solutie batuta in cuie! sau cel putin eu as pleca de acolo, si dupa discutam. Insa sigur, nu as merge pe ceva unilateral!

          Sper ca am progresat in talent si acum esti iritata aproape de absolut! Succes!

  • Sunt contrariat: intai a fost atacata platforma care a gazduit postarea Victoriei (salut, Dan), pe urma a fost interogat modul in care Victoria zice lucrurile – ca ar fi prea emotional, ca ar fi nu stiu cum nu chiar la cravata si nu chiar in stil de conferinta de presa a unui oNG, ca unde-s biscuitii – (salut ceilalti), pe urma s-a ajuns chiar si la interpretarea articolului ca un fel de frustrare a autoarei (salut, Calin, drumul spre atac la persoana e ceva mai scurt decat l-ai crezut).

    Dan a mentionat totusi o cifra de 3000 dolari, si eu nu stiu de unde a scos-o ca nu am vazut inca nici un raport) si care a scapat totusi printre dinti (sper ca nu l-a durut) ca da, ar trebui sa ne gandim la o interactiune a studentilor locali cu cei din afara.
    Adica au fost cheltuiti bani publici, adica Victoria are dreptate despre interactiunea intre cele doua comunitati…
    Adica e bine ce a zis dar nu e chiar bine „cum” a facut-o…
    Prieteni (si neprieteni), get over it, textul e mai vocal/emotional/mai cum nu va place voua pentru ca asa l-a scris autoarea… E stilul ei.
    Cu care eu nu am nici o problema…

    • Si totusi, nimeni nu mai remarca un lucru, articolul e postat la rubrica „atitudini”. Atitudini sunt diferite, sunt si mai calme, sunt si mai pasionale. Eu am luat o atitudine pasionala, deoarece asta am simtit cand am scris articolul si asta simt fata de Gala.

      In rest, cred ca aceasta „obsesie” a unora fata de atitudinea mea (autoarei) nu face altceva decat sa ne sustraga de la subiectul principal si cele adiacente, adica Gala si mediul academic din Moldova, implicarea statului, activismul studentilor etc.

      Totusi, ma bucur ca sunt reactii, si pozitive, si negative. Reactii care introduc subiecte importante si care merita discutate. Eu sunt numai pentru discutii/dezbateri, cu toata lumea: din tara, din afara, nu conteaza. Important e, sa nu ne atacam personal si sa nu ne implicam cu sufletul, ci mai degraba cu ratiunea. Eu oricum nu sunt adepta diplomatiei, ci mai degraba a ideilor, argumentelor si ideilor argumentate 🙂

  • Prieteni, vad ca va bucurati si de reactii pozitive si de reactii „negative”; pentru ca introduc „subiecte importante si care merita discutate”. „Sunteti pentru dezbateri/discutii” si nu va deranjeaza niciun fel de stil oricat de aprins si pasional. Pai, daca tot e ok, ce tot va declarati contrariati? Fiti consistenti. Bite the bullets, fara suparare si n-o mai faceti pe vexatii!!!

    Totusi, va atrag atentia, daca tot nu aveti probleme cu stilul, aratati-o. Altfel iese ca aveti doua standarde. Cineva are voie sa se scuze cu toate scuzele posibile si imposibile, pentru ca… in esenta (cica) are dreptate, iar cineva e rau, numai pentru ca deschide gura. Come on, unde e tratamentul egal?

    Pentru cei care nu vorbesc de discutii constructive, ci chiar le vor. Articolul asta (si reactiile autoarei) seamana leit cu o cearta unde cineva te face de tot rahatul cu tot ce ii vine la gura. Si la cearta aceea poti sa ii spui discutie constructiva. Dar nu e.
    Singurul merit al autoarei e ca a scris un articol. Un merit care ii foloseste ei si nu altora. Si parca ar fi si niste propuneri. Dar ce propuneri stranii. Pai, daca stai sa aplici propunerile astea, toti participantii si neparticipantii ar trebui sa plece cu cate un premiu. Macar si unul de Ms si Mister care sa se dea un an celor care il merita si un an celor care nu merita. Nu de alta, dar sa nu fie nimeni discriminat.
    Singurul lucru care ne face sa ne gandim la aceste propuneri este agresivitatea autoarei. Si, mind you, agresivitatea da roade. Si Victoria stie. Oamenii cedeaza.
    Dar apropo de agresivitate. Orice bully este incisiv. Dar nu toata lumea cedeaza la violenta verbala si atitudini agresive. De ce am face-o? Ai vreo bomba atomica prin buzunare?

    PS: Victoria, nici n-am stiut ca nu mai suntem prieteni pe facebook.

    • Calin, „Victoria stie” – asta e tare! Ma bucur sa aflu de la tine ca eu stiu ceva, de care nici nu eram constienta. Oare ce ma facem fara tine?! Multumesc!

      p.s daca zici tu, nu am decat sa te cred.

  • Se incearca premierea unor tineri mai talentati decat altii, cred ca este o initiativa salutabila. Articolul mi se pare tendentios, dar vorba lui Petru ‘aduna like-uri’. 🙂

  • Ioane, ma gindeam ca aduna like-uri si pentru ca multi s-au regasit in acest punct de vedere. Care punct de vedere nu mi se pare lipsit de legitimitate, dincolo de tendentiozitatea tonului.

  • Like-urile pot sa insemne multe lucruri, exista deja multe studii pe acest subiect. Apropo mai nou like-urile se si cumpara. Bine, asta este o tema aparte.

    Mi se pare o initiativa excelenta ideea de a premia tineri care au ajuns la universitatile de top din lume, cred ca ar trebui sustinuta si nu atacata, dar despre asta au scris altii mai sus.

  • Buna Ion.

    Si mie mi se pare o idee buna premirea tinerilor care au ajuns la universitatile de top din lume. Nu cred ca cineva de aici a atacat aceasta idee. Ceea ce a fost atacat est modul in care s-au dat premiile. Cred ca diferenta e clara. Intentia de a premia e ok, dar cum o pui in practica? Tocmai aceasta punere in practica a fost atacata. Si de ce nu am ataca daca asta credem ca trebuie facut? Imixtiunea politicienilor, lipsa unei evaluari serioase, lipsa raporturilor privind cheltuielile banilor, lipsa de comunicare intre cei de-acasa si cei de-afara, toatea astea au fost criticate, nu simplul fapt de a vrea sa premiezi.

    Curaj,
    Oleg

  • Victoria , eu cred ca pe tine te roade o invidie neagra si ti se urca la cap .

    Te indemn data viitoare sa aplici si tu ! O sa vezi cit e de placut sentimentul de mindrie ca esti apreciat la tine in tara

  • Victoria, mi se pare sau esti un pic cam sexista? Nu ar trebui sa faci parte din feminazi?

  • @Mihai, cine-s feminazi? Femeile inteligente cu care nu esti de acord?

  • Nu ma leg de intonatia articolului, pentru ca, deh, se intampla sa te inghimpe ceva, sau sa ai o zi proasta. Desi, recunosc, nu mi-a placut, dar o accept, pentru ca am invatat sa accept diversitatea de opinii.
    Lucru pe care l-am invatat in cei 9 ani traiti peste hotare, in calitate de eleva si studenta. Prima calitate pe care studentii de peste hotare o au a invata. Revenita in tara constat ca studentii de aici nu o prea cunosc. La tema *Ce au a ne oferi studentii care oricum au plecat si nu contribuie la consum…*.
    In anii in care m-am aflat nu in RM, personal mi-as fi dorit ca tara asta sa-si arate macar un mic interes fata de miile de oameni care au parasit-o. Poate era si dorinta ascunsa a autoarei, la vremea ei, dar cum adesea se intampla, totul se intmpla atunci cand noi nu mai suntem in barca.
    Cu atat mai mult e de apreciat aceasta initiativa, care demult era asteptata. Fie din motiv politic sau demografic, cineva a remarcat faptul ca Moldova ramane fara populatie, fara tineri, fara intelectualitate: hopla, macar s-au trezit!
    Se intampla sa activez in domeniul migratiei, se intampla sa reprezint partenerul acestui eveniment, si daca dra autoare s-ar fi informat, ar fi aflat ca majoritatea banilor cheltuiti pt acest aveniment au venit de la SPONSOR. Pentru ca, deh, statul, chiar si fara sa ceara parerea autoarei, nu are bani publici pentru a investi in asa proiecte!
    Si chiar de nu ar fi fost sponsorul, chiar de ar fi fost 100% bani publici, prefer BRDul sa organizeze astfel de evenimente, decat sa spele milioane *astupand* gaurile strazilor din capitala.
    Cum spunea cineva, Roma nu s-a contruit intr-o zi, evenimentul e abia la a 2-a editie. Anume la aceste editii se aduna idei si propuneri pentru urmatoarele.
    Ca printre altele, mult doritul eveniment pentru studentii din RM, aflati pe loc, se va organiza in acest an! Propunere expusa in cadrul acestei editii a Galei, acceptata si sustinuta de catre Guvern. Deja vu?
    Daca cineva ar declara lipsa de initiativa a poporului nostru o boala, atunci ne-am afla in carantina. Cei aflati peste hotare invata a fi activi, iau exemplul strainilor, desi foarte incet.
    Stiti care e receptivitatea concetatenilor nostri la evenimente GRATUITE, informative? Va dau doar un exemplu: la ultimul eveniment pentru diaspora moldovenilor din Germania invitatia a fost adresata tuturor celor aflati in aceasta tara, pe cale directa la peste 800 de studenti. Ghiciti cati au fost prezenti? TOCMAI 40 de oameni! Dintre care 35 de studenti. Va las sa trageti concluzii.
    Propun sa veniti cu idei constructive pentru a dezvolta astfel de initiative, adresate direct responsabililor, aici ele nu au nici un impact. Daca ati incerca, ati cunoaste o echipa foarte tanara si receptiva a BRDului, apropo majoritatea studiati peste hotare. Iata care este scopul acestor evenimente. Printre altele.

  • P.S. ah si la tema evaluarea SERIOASA a aplicatiilor: premiile, indiferent dupa care criterii, sunt mereu subiective, iar scopul acestora este mai mult simbolic. Este mai mult sau mai putin indiferent cine pana la urma este premiat, intrucat nu este o gala a Premiantilor. Nu se acorda sume banesti, imense, care ar trebui justificate. Invatati-va a citi printre randurile acestor premii.
    Spre exemplu eu nu sunt deacord cu castigatorii OSCARului trecut, dar el are la baza un juriu si criterii foarte bine stabilite. So what? Lumea s-a adunat, a asocializat, a dezvoltat idei, asta este scopul.
    Mai sunt multe de facut, nimic nu se naste peste noapte.

Lasa un comentariu