ARTICOLE.
Mihai Munteanu şi Iurie Sanduţa, pentru Rise.md, fac o investigaţie despre conexiunile criminale din cercurile Partidului Democrat şi ale lui Vlad Plahotniuc: „O scrisoare clasificată „strict confidențial” demonstrează subordonarea directă a procurorilor în fața oligarhului Vlad Plahotniuc. Documentul a fost redactat de procurorul-șef Ivan Diacov, acuzat, la rândul lui, de rakeții din brigada înarmată Iujnaia că ar fi încasat șpagă de la ei. // Un alt document cu stenograme și interceptări, obținut de RISE, dezvăluie legăturile criminale dintre grupările Patron și Borman cu deputatul Constantin Țuțu, campionul K1 care apără reședința de business a lui Plahotniuc. (…) Constantin Țuțu nu și-a dobândit faima în politică, ci în sport. Luptător profesionist, deputatul Țuțu este cotat ca fiind cel mai bun luptător de kickboxing din Republica Moldova, fiind dublu campion mondial în versiunea KOK (King of Kings) la turneul „KOK World Grand Prix” din 2011, câștigătorul „Grand Prix FEA” din 2009, campion FEA 2011, campion K-1 „World Grand Prix” în 2013, campion al Moldovei și câștigător al altor turnee regionale. Multe dintre evenimentele sportive care l-au avut protagonist pe Constantin Țuțu au fost organizate de finul lui Plahotniuc, Dorin Damir – președinte FEA – (Fighting & Entertainment Association). // Acum, Constantin Țuțu activează în comisia de Cultură, Educație, Mass-Media din Parlament, iar ultima sa acțiune politică a presupus apărarea clădirii Global Business Centre – reședința oficială a lui Vlad Plahotniuc – de protestatarii platformei DA care au înconjurat imobilul în luna octombrie. // Deputatul Țuțu are însă și probleme penale, cum ar fi dosarul asasinării interlopului Alexei Veretco alias Krasavcik, incident care a avut loc în 2012. În acest caz aflat pe rolul instanței din Orhei, Țuțu este judecat împreună cu narco-traficantul Oleg Pruteanu alias Oleg Borman. Detalii, AICI”
Anatolie Eşanu şi Victor Moşneag, în Ziarul de Gardă, despre „Averile şi afacerile liderilor cu aspiraţii politice ai Platformei DA”: „Andrei Năstase, liderul Platformei „Dreptate şi Adevăr”, locuieşte într-o casă de milioane din or. Codru, mun. Chişinău, înregistrată pe numele mamei sale, pensionară. „Chiar acum eu mă aflu într-un proces de judecată privind încălcarea onoarei şi demnităţii şi nu aş vrea să mă trezesc cu vreun sechestru pe casă, într-o ţară în care justiţia este controlată. Nu am ascuns niciodată că imobilul e înscris pe mama mea”, declară viitorul politician. Mai mulţi reprezentanţi ai Platformei deţin, direct sau prin intermediul rudelor, firme cu activităţi în diverse domenii. // Acum două săptămâni, într-o conferinţă de presă, mai mulţi reprezentanţi ai Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr” (DA) au anunţat despre edificarea unei noi forţe politice. Anunţul a fost făcut de Andrei Năstase, aşa-numitul preşedinte al Consiliului Marii Adunări Naţionale, ales în cadrul protestelor din ultimele luni. Alături de Năstase, de organizarea viitorului partid ar urma să se ocupe alţi şase reprezentanţi ai Platformei DA: Valentin Dolganiuc, Stanislav Pavlovschi, Alexandru Cozer, Inga Grigoriu, Liviu Vovc şi Dinu Plângău. ZdG a decis să-i prezinte pe cei 7 activişti şi să analizeze averea şi afacerile pe care unii dintre ei, alături de alţi membri ai familiei, le gestionează.”
Jurnaliştii de la RAI-3 fac o investigaţie în care arată cum Prada confecţionează haine de 2000 de euro în Transnistria cu 30 de euro. Vlad Vasilcov, pe agora.md, ne face o sinteză: „Hainele de lux sunt produse de întreprinderea INTERCENTER LUX din Tiraspol care primește comenzi în proporție de 80% de la brandurile de lux din Italia. Totodată Inter Centre-Lux este unicul producător de uniforme militare din Transnistria. Întreprinderea activează de mai bine de 21 de ani și are un utilaj modern cu care pot fi executate chiar și cele mai complicate comenzi și este singura întreprindere din Republica Moldova care este certificată în confecționarea hainelor cu cusătură sudată.// În toate documentele de origine a produselor emise de INTERCENTER LUX este indicată Republica Moldova. Autorii investigației spun că mii de astfel de produse de lux pleacă nestingherit în magazinele de lux din Italia. // De remarcat că manopera din Transnistria este de 4 ori mai ieftină decât cea din Italia, iar multe întreprinderi renunță la manopera din țările asiatice din cauza scumpirii transportului maritim precum și a costului manoperei din acele țări. Astfel proximitatea țării noastre de Uniunea Europeană este atu al țării noastre pentru producătorii din industria textilă.
Marina Şupac, pe NewsMaker.md, sintetizează rezultatele unei cercetări despre atitudinile discriminatorii ale populaţiei din RM faţă de anumite grupuri ale societăţii: «Мы часто говорим, что в Молдове живут добродушные и гостеприимные люди. Реальность же, согласно исследованию, совершенно другая» (…) Глава Совета по недискриминации психолог Ян Фельдман рассказал подробнее о результатах социсследования. Так, социальными группами, которых общество маргинализирует больше всего, являются ЛГБТ и бывшие заключенные, далее по уровню неприятия следуют люди с умственными ограничениями. (…) «К примеру, две трети общества считает, что ЛГБТ-сообщество должно быть выдворено из Молдовы. Только 1% общества готов принять представителя ЛГБТ в качестве члена семьи. Что касается характеристик ЛГБТ-сообщества, то лишь 1,8% респондентов считает, что они интеллигентные. Большая часть описывала гомосексуалов как больных, развратников, педофилов и ведущих беспорядочную сексуальную жизнь»,— рассказал Фельдман. // По словам Фельдмана, социальная дистанция по отношению к религиозным и этническим меньшинствам в Молдове менее разительна, но все же тревожна. К примеру, 40% опрошенных считают, что евреи не являются патриотами Молдовы, а 66,8% респондентов уверены, что ромы не трудоустроены. Что касается религиозных меньшинств, то больше всего экспертов настораживает отношение молдавского общества к мусульманам: 1/5 населения Молдовы уверены, что мусульмане являются террористами. (…) «Опасными показателями» Фельдман также назвал следующие данные: 45% опрошенных считают, что румыны, проживающие в Молдове, хотят устранения молдавской государственности; 56,2% уверены, что устранения молдавской государственности желают проживающие в РМ русские; 48,1% видят противников молдавской государственности в русскоязычных. «Получается, в Молдове все друг друга подозревают. Кто же тогда трудится во благо страны?» — задался вопросом Ян Фельдман и подытожил: «В Молдове дискриминация существует в отношении всех».
Dorin Galben a „muncit într-o zi cot la cot cu măturătorii din Chișinău, m-am trezit odată cu ei, m-am îmbrăcat la fel ca și ei, am măturat împreună, am cărat frunze și am strâns gunoiul din tomberoane” şi a scris un reportaj în Timpul despre această experienţă: „După ce-am măturat aproape o oră alături de Tudor Vicol, am mers să discut și cu ceilalți colegi de-ai săi, care se trudeau tot în jurul Catedralei. Pe Lidia Bortă am zărit-o cotrobăind prin frunze. Femeia este măturătoare de 14 ani. „De când muncesc aici, am înțeles că trebuie să vin la lucru cât mai dimineață, atunci când oamenii încă nu s-au pornit la serviciu. La ora 5 dimineața nimeni nu te deranjează, nimeni nu-ți scuipă în suflet și nimeni nu te privește de sus cu dispreț”, a mărturisit cu lacrimi în ochi chișinăuianca. Ea a ajuns măturătoare dintr-o șagă. Ca să nu stea degeaba acasă, la începutul anilor 2000, împreună cu o prietenă, s-a angajat la „Spații Verzi” doar pentru câteva luni, acestea însă s-au transformat în ani. Chiar dacă între timp a ieșit la pensie, femeia nu a renunțat la mătură! // Cu tristețe zice că, de-a lungul anilor, a depus multă muncă fizică, a măturat pe ploaie sau ninsoare și a cărat tone de gunoi după sărbători. Toate acestea n-au afectat-o atât de mult, cât au făcut-o vorbele și atitudinea oamenilor. (…) Probabil din cauza asta stătea cu chipiul tras pe ochi Constantin Mariean, un alt lucrător care deja încărca grămezile de frunze în roabă. „E cel mai greu și cel mai murdar lucru. Strângi o roabă de frunze, o duci, iar când vii înapoi mai cad încă altele două. Mama dracului de toamnă și de tot”, s-a arătat nemulțumit bărbatul.
Un reportaj emoţionant şi revelator de Liuba Şevciuc, la Europa Liberă („Pur şi simplu”) despre spovedania unui locuitor al satului Pepeni, fost participant la deportarea consătenilor săi. Cine au fost aceşti oameni: călăi sau victime? Răspunsul nu este unul univoc: „În 1949, basarabeanul Andrei Vulpe a trăit ceea ce avea să devină cel mai mare calvar al vieții sale: a participat la organizarea deportărilor din satul său natal – Pepeni, Sângerei. Chipul fetei pe care a scos-o din casă în noaptea de 5 spre 6 iulie îl urmărește de peste șase decenii… Abia acum zece ani a găsit-o, din întâmplare, pe fata de cândva. A fost la ea în vizită, la Bălți, să-i ceară iertare pentru ceea ce el însuși nu-și poate ierta… Maria nu mai este demult în viață, dar Andrei Vulpe n-o poate uita. Spune că ori de câte ori vorbește deschis despre acele evenimente i se face mai ușor pe suflet. „Ce puteam face? N-am putut să mă împotrivesc, eram în exercițiu de serviciu”, oftează bătrânul. Întrebări-justificări ce nu reușesc să-i aline durerea și să-l scape de sentimentul de vinovăție. Urmăriți mărturisirea cutremurătoare a unui om devenit „călău” la 18 ani pentru a nu deveni el însuși victimă.” De altfel, în satul Pepeni a avut loc de asemenea, în 1941, un masacru în care au pierit locuitori evrei ai satului – un masacru la care au participat activ mai mulţi localnici.
Un reportaj foarte bun de Marina Şupac, pe NewsMaker.md, despre experienţa unor persoane cu dizabilităţi din Moldova care au contribuit fiecare la schimbarea atitudinii societăţii faţă de persoane ca ele: „Первый инцидент с городским транспортом произошел в том же 2012 году, когда я уже окреп. Я стоял на остановке, мимо меня проехали пять маршруток — никто не останавливался. Те, кто останавливались, обругали меня матом, мол, почему я не использую троллейбусы и так далее. Мое терпение лопнуло, и я стал искать справедливости. Я сначала обратился в инспекторат полиции Буюкан, где мне сказали идти в мэрию. В мэрии мне сказали идти в полицию. Так продолжалось два месяца. В итоге в полиции мне сказали, что это не правонарушение, что они не будут этим заниматься. // В 2014 году я пошел на остановку, чтобы добраться до работы в секторе Ботаника (Максим работает в сфере торговли.— NM). Я опаздывал и пошел на остановку. Маршрутка не остановилась. Водитель рядом стоящего такси увидел мою нервозность и предложил свою помощь. Он остановил маршрутку, но когда ее водитель увидел, что в транспорт вхожу я, он сказал, что со мной не поедет и что я должен использовать троллейбусы. Подскочили с мест двое мужчин, сказали, что уступают свое место мне. Водитель повторил, что со мной не поедет. Мне стало плохо, люди меня оттащили. Завязался конфликт между водителем маршрутки и водителем такси. Все пассажиры встали и вышли, потребовав деньги за проезд. Я написал заявление в полицию и в следующие две недели ходил туда как на работу. // Я никогда не считал себя инвалидом. Инвалидность — это медицинский термин для врачей, чтобы они могли как-то записать в карточке. На самом деле человек сам решает, кто он. Если он говорит, что он инвалид, то он инвалидом и будет. А если говорит себе: «Я нормальный, здоровый, симпатичный человек»,— то… В общем, никогда не надо ставить на себе крест.”
Victor Eskenasy, la Radio Europa Liberă, ne descoperă un disc cu muzică klezmer din Basarabia de la început de secol, album reeditat recent la Londra. Articolul ne povesteşte cu această ocazie şi despre un episod din istoria unei inovaţii tehnice, gramofonul, în Rusia: „Discul pe care vi-l semnalez astăzi se intitulează „Cehov Band – Muzică klezmer din arhivele EMI 1908-1913 și a apărut la Londra luna trecută. Un disc care rememorează, pe lîngă muzică, istoria pasionantă a primelor înregistrări făcute pentru noul suport și tehnică de înregistrare create de Emil Berliner, care, în 1894, a lansat pe piață primele gramofoane și discuri, produse de Gramophone Company. // Ceea ce se știe mai puțin de către public este că una din piețele cele mai importante ale companiei a fost cea a Imperiului rus, unde primele gramofoane au fost vîndute deja în 1894. În memoriile sale, inginerul-șef de sunet al companiei, Fred Gainsberg, mergea pînă la a numi Imperiul rus un… „Eldorado”. Gramophone Company își trimitea acolo mai mulți dintre „experții” săi – după numele în epocă al inginerilor de sunet – și care au făcut mii de înregistrări cu orchestre militare, soliști cîntînd arii de operă și de operetă, muzică de dans, cuplete comice etc..”
Lina Vdovîi a locuit o săptămînă într-o familie săracă într-un sat din România, cu patru copii. Un reportaj pe casajurnalistului.ro despre educaţie şi sărăcie în România profundă: „Sofia are 24 de ani și patru copii, unul de țâță, ceilalți de grădiniță și școală. În familiile sărace, educația e un moft. Ca să-ți trimiți copiii la școală sau la grădiniță, uneori trebuie să renunți la mâncare. Soțul tinerei, Leonte, știe treaba asta cel mai bine. Hârtia mototolită înseamnă cinci zile de muncă pentru bărbat. // Sunt așezați pe pat, cu televizorul deschis pe Minimax. Focul pâlpâie subțire în sobă. În jurul lor roiesc cele patru odrasle: Adrian, 1 an și câteva luni, Ionela, 4 ani, Andreea, 6 ani, Gabriela, 8 ani. // Familia lui Leonte e una dintre cele mai sărace din satul Drăgăești-Pământeni, comuna Mănești, Dâmbovița. Leonte, om vrednic, cum îl descriu vecinii, e văcarul satului. Are 42 de ani și 15 vaci pe care le duce pe câmp în fiecare zi, de luni până duminică, cât ține căldura afară. Din banii pe care-i primește de la săteni, vreo 600 de lei pe lună, cumpără de-ale gurii și, mai ales, de-ale școlii. Mai are ajutor de șomer și alocațiile copiilor, iar iarna, când vacile dorm în grajduri, trăiește doar din astea.Nu reușește să agonisească pentru încă o cameră la casă. Lemnele, mâncarea, rechizitele și hainele copiilor sunt cele mai mari cheltuieli ale tinerei familii. // În România locuiesc cei mai mulți oameni săraci din Uniunea Europeană, iar cei mai afectați de sărăcie sunt copiii. În cadrul unei vizite la București, Philip Alston, raportor al Organizației Națiunilor Unite pe sărăcie și drepturile omului, a spus că accesul la educație al acestor copii este crucial: “educația nu este doar un drept fundamental al copilului, ci și o premisă importantă pentru ca celelalte drepturi, la un loc de muncă sau la participarea în viața publică, să fie garantate.”
Costi Rogozanu face o postare ”jubiliară” de 1 decembrie, comparînd nivelul de trai al României actuale cu România socialistă: ”Cine a luat partea leului în ultimii 25 de ani? Cel mult o jumătate dintre români, cel puţin 20 % o duc mult mai bine. Celorlalţi probabil parada de 1 decembrie le pare doar o chestie tristă într-o ţară de care nu-i mai leagă decît buletinul. Nişte date de la prim-viceguvernatorul BNR ne pot ajuta cu răspunsul la “Cine a luat partea leului?”. Florin Georgescu a prezentat date interesante despre relaţia capital-privat, lucrător-angajator. Sînt date nepopulare. Acum, că o spune un greu de la BNR, poate sînteţi ceva mai atenţi. Am selectat nişte pasaje dintr-o prezentare pe care o ataşez şi integral: Georgescu BNR. Prezentarea are avantajul simplităţii şi clarităţii, nu trebuie să fii specialist ca să înţelegi cum ai cam luat-o în freză dacă eşti din halca aia de minimum 50% din Românie. O notă pozitivă ar fi adaptarea unor indicatori a la Piketty la realităţi româneşti, chestie care ajută o fotografie mai precisă a inegalităţilor. În acelaşi timp, partea de “soluţii” prezentate de Georgescu nu prezintă nimic spctaculos, sînt în perfecta linie trasată de Troică, condimentată de o intervenţie mai hotărîtă a statului în direcţia producţiei (cum o faci fără o linie politică nouă?, asta nu ni se spune). De aceea n-am mai citat “soluţiile” din prezentare. Am luat doar nişte date de la care începe căutarea de soluţii politice de acum încolo. De unde am plecat:
Lansarea celei de-a doua ediții a revistei „NOUĂ”, numită „NEIGHBOURS” a avut loc în seara zilei de sâmbătă, 28 noiembrie, la T5 Art Cluster, eveniment ce a adunat o mulțime de lume frumoasă, istorii interesante despre vecini, muzică bună asigurată de trupa FlashBlood și distracție. Primii 100 de vizitatori au beneficiat de un exemplar al revistei, având posibilitatea să descopere rodul muncii a 20 de studenți și profesionaliști din Moldova și Ucraina au muncit în perioada 15 — 24 octombrie 2015 pentru a crea 144 de pagini pentru cea de-a doua ediție a revistei „NOUĂ — Stories from Moldova”, numită „NEIGHBOURS”, având ca subiect de bază vecinii. Participanții au avut parte de o serie de workshop-uri „Publish Yourself” atât în Chișinău, cât și în Kiev, curator fiind fotograful renumit Fabian Weiss. „Noi am organizat o școală de toamnă, o lună în urmă, cu participanți din Moldova, Ucraina și Germania, cu tema a fost «Vecinii». Aspectele temei erau vecinii politici, vecinii geografici, care locuiesc alături și vecinii în sensuri diferite. Scopul proiectului a fost de a crea o revistă imprimată, deoarece în Moldova la moment nu există o revistă culturală scrisă în mai multe limbi. Articolele sunt publicate în engleză și în limbile materne ale autorilor: româna, ucraineana, germana și rusa. Proiectul a fost organizat de către DAAD — Schimbul Academic German. A fost destul de ușor de ghidat o echipă alcătuită din participanți din diverse țări, deoarece au fost nu doar studenți, ci și profesionaliști, care aveau o experiență destul de bogată în domeniul jurnalismului și alte discipline. Lucram în fiecare zi câte zece ore, foarte intensiv și concentrat. În Chișinău ne adunam la un hostel de pe strada București. Eu cred că cel mai important pentru participanți a fost faptul că aveau o motivație de a aborda teme și istorie despre care nu s-a vorbit anterior. Eu și echipa organizatorilor suntem foarte mulțumiți de rezultatul final”, a afirmat Christian Rabl, unul dintre organizatorii proiectului, lector universitar la USM, prin fundația Robert Bosch din Germania.
The New York Times scrie despre eforturile comunităților curde din Rojava (nordul Siriei) de a rezista împotriva ISIS și de a construi o entitate quasi-statală autonomă: ”Our destination was a sliver of land in the far north of Syria: Rojava, or ‘‘land where the sun sets.’’ The regime of President Bashar al-Assad doesn’t officially recognize Rojava’s autonomous status, nor does the United Nations or NATO — it is, in this way, just as illicit as the Islamic State. But if the reports I heard from the region were to be believed, within its borders the rules of the neighboring ISIS caliphate had been inverted. In accordance with a philosophy laid out by a leftist revolutionary named Abdullah Ocalan, Rojavan women had been championed as leaders, defense of the environment enshrined in law and radical direct democracy enacted in the streets. If Rojava succeeds, it will be the second partial homeland for the Kurds (the first is the Kurdistan Regional Government in Iraq, though the two administrations are unaffiliated). The modern quest for a homeland began in part as a response to the Sykes-Picot Agreement of 1916, when Britain and France divvied up the Middle East into spheres of influence. Within years, millions of Kurds, who previously occupied a wild terrain surrounding the Tigris and Euphrates Rivers known as Kurdistan, found themselves subjects of the new nations of Iraq, Syria and Turkey. In Turkey, where Kurds make up nearly a fifth of the population, the state sought to solve demands for recognition of Kurdish independence by denying the ethnic group’s existence. Laws have removed any trace of Kurdish identity from history books, banned speaking Kurdish in public and punished violators with long prison sentences. It wasn’t until 2013 that the government repealed a law banning the use of the letters Q, W and X, which appear in the Kurdish alphabet but not the Turkish one. In Syria, where roughly 10 percent of the population is Kurdish, similar policies were enacted by a police chief named Mohammed Talib Hilal, who in 1963 likened his country’s ‘‘Kurdish question’’ to a ‘‘malignant tumor.’’ The chaos of war has made Rojava possible but also rendered its survival tenuous. The territory is governed by a P.K.K. affiliate called the Partiya Yekita Demokrat, which maintains a military called the Y.P.G., or People’s Protection Units, and an all-female force called the Y.P.J., or Female Protection Units. These forces have become key American allies in the region. Since last September, American airstrikes have supported Y.P.G. fighters, and in November, President Obama sent 50 elite Special Operations troops to Rojava to assist and advise the Kurds. Yet the Turkish government, which has allowed the United States to use Incirlik Air Base on the Syrian-Turkish border to coordinate airstrikes against ISIS, has increasingly targeted the Kurds rather than ISIS; since August 2014, Turkey has bombed Kurdish fighters in Iraq and Syria 300 times, and ISIS targets only three.” O lectură lungă, care se merită.
TV Rain (Rusia) oferă un scurt ghid al protestelor șoferilor de TIR din Rusia.
CĂRŢI.
Kamel Daoud este un foarte cunoscut jurnalist politic algerian şi deţinătorul Prix Goncourt du premier roman, 2015, pentru romanul său de debut, Meursault, contre-enquête (Barzakh, 2013/ Actes Sud, 2014)/ Cazul Meursault, contraanchetă (Editura IBU Publishing, traducere de Cristina Radu) – un roman-replică la Străinul lui Albert Camus, care a stîrnit deja un mare interes în spaţiul francofon. Acest prim roman al său îi oferă ocazia să-şi arate, într-adevăr, talentul de prozator. (…) Adina Diniţoiu, în Observator Cultural, despre romanul lui Kamel Daoud, care rescrie romanul lui Camus, Străinul, din perspectiva fratelui arabului ucis: „Deşi scris ca replică la Străinul lui Camus (necitat ca atare niciodată; apare doar numele lui Meursault şi, cel mai adesea, apelativul „eroul tău“, adresat celui căruia îi vorbeşte naratorul), Cazul Meursault, contraanchetă reuşeşte să evite demonstrativul ori teza, fiind, în schimb, un roman eseistic (cu accente filozofice) inteligent construit şi vibrant. Naratorul se numeşte Haroun, el este fratele arabului ucis de Meursault în Străinul lui Camus şi spune aici – unui „tu“, scriitor ori jurnalist interesat de romanul lui Camus şi de protagonistul acestuia – cealaltă poveste, a arabului, personajul anonim, fără istorie, fără chip şi fără drept de replică din Străinul. (…) La început, pare a fi vorba de o perspectivă postcolonială, de dreptul la replică, de vocea celui supus, umilit, aici ucis în mod absurd –, un drept la replică făcut în numele unei „justiţii a echilibrelor“, nu a tribunalelor, cum spune Kamel Daoud. (…) Romanul lui Daoud este, de fapt, foarte camusian, o foarte curajoasă pledoarie pentru libertate în spaţiu islamic, o libertate care – în condiţiile actuale ale culturii islamice – reprezintă, într-adevăr, o „provocare“ (jurnalistul şi scriitorul a fost ameninţat cu fatwa, de altfel, şi se deplasează cu gardă de corp). Început ca roman postcolonial, continuat ca roman psihanalitic – protagonistul dominat de mamă şi împins la crimă în scopul răzbunării –, Cazul Meursault, contraanchetă sfîrşeşte ca un roman care pledează – în limba foştilor colonişti – pentru emanciparea mentalitară a Algeriei şi în genere a spaţiului cultural islamic. De notat şi faptul că scriitorul surprinde nu numai mizeria oraşelor şi a satelor algeriene în perioada colonială, foametea şi exploatarea indigenilor, dar şi dezamăgirea şi criza intervenită după dobîndirea independenţei, precum şi numeroasele crime (făcute de algerieni) din timpul Războiului pentru Independenţă.”
VIDEO.
Grupul ”Tinerii Tehnocrați” a făcut o dezbatere pe tema: Cît de autonomă este Găgăuzia?
Joseph Stiglitz își prezintă, la Viena, cartea ”The Great Divide”.
FILME.
Lecția (bulg. Урок, 2014, regizat de Kristina Grozdeva și Petîr Vîlcianov). Nadejda, o învățătoare dintr-un orășel provincial bulgar, încearcă să învețe copiii să fie morali și corecți. Toate astea pînă cînd află că soțul ei nu a plătit un credit luat la o bancă și banca vrea să le ia acum casa… Negocierile între Nadejda și bancă nu au nici un rezultat – banca consideră că poate oricînd face ce dorește, să mărească dobînda cînd și cum vrea…Tatăl Nadejdei, un ins bogat, nu vrea să-i dea fiicei bani pentru că crede că aceasta a făcut o alegere proastă în viață a cărei răsplată e situația de acum. Disperată, Nadejda apelează la serviciile unei firme private de împrumuturi – un fel de afacere semi-criminală protejată de poliția locală. ”Băieții șmecheri” sunt drăguți la început dar devin agresivi și brutali cănd Nadejda nu le poate întoarce banii la timp. Ba cer acesteia să pună o notă bună unui copil, ba îi cer favoruri sexuale…Rezolvarea e neașteptată…Și tragică: pentru a scăpa de o nedreptate Nadejda e nevoită să comită o altă nedreptate… E interesant acest front de luptă dublu cu care se luptă eroina principală – banca, care e structură oficială și ”respectabilă” și ”casa de împrumut”, afacere criminală ce funcționează în paralel cu banca și se hrănește din ”scăpările programate” ale acesteia… Între aceste două instituții e Nadejda – om onest și truditor ce muncește din greu, și familia ei – un soț cam zăpăcit și un copil. (V.S.)
Fabrica ”Speranța” (rus. Комбинат ‘Надежда’, 2014, regizat de Natalia Meșcianinova). Norilks (un oraș industrial), muncitori (serviciu de la 9 la 5 într-o uzină), monotonie (casă-uzină-casă-uzină-casă), oameni tineri (unii percep monotonia ca unica opțiune, alții ar vrea să scape de ea), dorințe imposibile (ea ar vrea să părăsească orașul pentru a pleca în altă parte să-și caute norocul, dar nu are nici bani, nici sprijin). Un fel de Rusie… (V.S.)
Pionerii-eroi (rus. Пионеры-герои, 2015, regizat de Natalia Kudriașova). Sunt ultima generație de pioneri sovietici. Încă mai cred că cuvintele mari – prietenie, onoare – pe care le rostesc cei adulți au un sens…Sub ochii lor se prăbușește un sistem dar ei încă cred că trăiesc într-o țară care va exista veșnic… Peste ani se întîlnesc în Moskova și-și împărtășesc dezamăgirile – viitorul a fost altul decît cel promis. Unul lucrează în PR, altul face vînzări, un al treilea postează pe internet și se retrage în lumea jocurilor virtuale… Un film despre o lume spartă în țăndări și despre încercările unor oameni de a trăi în ea… (V.S.)
Imagine de fundal de Dorin Goian (NewsMaker.md)