Authors

Platzforma Redacția

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Vasile Ernu

Vasile Ernu este născut în URSS în 1971. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie (Universitatea Al.I.Cuza, Iaşi, 1996) şi al masterului de Filosofie (Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philosophy&Stuff şi redactor asociat al revistei Idea artă+societate. A activat în cadrul Fundaţiei Idea şi Tranzit şi al edituilor Idea şi Polirom. A ţinut rubrici de opinie în România Liberă, HotNews, Timpul, Adevărul, CriticAtac precum şi rubrici permanente la revistele Noua Literatură, Suplimentul de Cultură şi Observator Cultural.
A publicat: Născut în URSS, Ultimii eretici ai Imperiului, Intelighenţia rusă azi, Sectanţii-Mică trilogie a marginalilor, Intelighenţia basarabeană azi, Bandiţii – Mică trilogie a marginalilor.
Este unul din fondatorii şi coordonatorii proiectului www.criticatac.ro

Petru Negură

Petru Negură este bursier Humboldt la Institutul de Studii Est- și Sud-Est Europene din Regensburg (IOS), Germania; conferențiar la Universitatea Liberă Internațională din Modova (Chişinău) și cercetător la Centrul de sociologie și psihologie socială (Institutul de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice, Chișinău), doctor în sociologie la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris. Este autorul cărţii Nici eroi, nici trădători. Scriitorii moldoveni şi puterea sovietică în epoca stalinistă, Chişinău, Cartier, 2014. Domenii de interes: sociologia şi istoria socială a culturii, a învăţămîntului şi a serviciilor sociale în Basarabia, Transnistria, Moldova, România şi URSS în sec. 20.

Nenescu Lilia

Lilia Nenescu a studiat antropologia la Universitatea de Stat din Moldova. Între 2015-2017 lucrează la Asociația Tinerilor Artiști
„Oberliht”. Din 2017 coordonează proiectul „Comunități active pentru democrație participativă în oraș” și este membră PLATZFORMA.MD.
Actualmente face studii de masterat în dreptul muncii la Universitatea de Stat din Moldova.

Sergiu Bejenari

Mă numesc Sergiu Bejenari. Mi-am făcut studiile de licență și master la o facultate de filosofie din Chișinău. Am avut și am tangențe cu așa domenii cum ar fi educație, organizare comunitară, comunicare, administrare și implementare a proiectelor de participare a cetățenilor la procesul decizional.
Egalitatea de șanse indiferent de rasă și sex, apărarea drepturile omului, promovarea libertății de gândire și exprimare prin metode non-violente și non-discriminatorii, sunt doar câteva din principiile și valorile pe care le doresc prezente în societate.

Alexandru Lupuşor

Alexandru Lupușor a studiat filosofia la Universitatea "Al. I. Cuza" (Iași, România), Université Catholique de Louvain (Belgia), Université Toulouse II-Jean Jaurès (Franța) și University of Memphis (SUA). În prezent, este lector al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.

Victoria Apostol

Victoria Apostol a studiat Relații Internaționale și Studii Europene în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, apoi a urmat masterul în Politici, Gen și Minorități din cadrul aceleeași universități. De curand a absolvit masterul în Drepturile Omului la Central European University și lucrează în cadrul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) din Chișinău.

Victoria Stoiciu

În anul 2001 Victoria Stoiciu a absolvit Facultatea de Ştiinte Politice din cadrul SNSPA. Între 2001-2006 a lucrat la Societatea Academică din România, iar din 2006 pană în prezent este director de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România. A publicat articole de specialitate în revista Dilema Veche, Romania Libera, Ziua. Este co-fondatoarea portalului CriticAtac.

Aurelia Borzin

Aurelia Borzin este membră a Uniunii scriitorilor din Republica Moldova. A fost redactor-şef al revistei de cultură şi creaţie literară pentru tineri Clipa, redactor-şef al revistei Moldova şi reporter cultural la Ziarul naţional. În prezent face o lucrare de doctorat despre pacienţii psihiatrici din Republica Moldova.

Olga Antonova

Olga Antonova - jurnalist-freelancer, activistă civică, președintele Asociației Obștești "Cetățean Activ". Activitatea principală - transparența decizională (expert), drepturile omului, activismul orășenesc, revitalizarea parcurilor și spațiilor publice.

Catana Cătălina

Cătălina Catana a studiat Inovația în Afaceri în Amsterdam cu axare pe inovarea socială și durabilitate. În ultimii 3 ani s-a jucat de-a antreprenoriatul în diferite colțuri ale lumii, crescând în același timp o pasiune tăcută pentru științele sociale și economia progresivă. Câțiva ani în sectorul privat au fost suficienți pentru a o convinge să își schimbe direcția. În prezent, ea se află la Copenhaga, în calitate de asistent de proiect pentru Humanity în Action, o organizație internațională non-profit angajată în apărarea drepturilor omului, pluralism și democrație. Ea cercetează și scrie despre economia politică, justiția socială și echitate.

Ovidiu Tichindeleanu

Ovidiu Ţichindeleanu e filosof şi teoretician al culturii. Studii de filosofie la Cluj, Strasbourg şi Binghamton, Doctor în Filosofie (Binghamton University) cu o teză despre mediile moderne şi arheologia cunoaşterii la 1900, în curs de publicare în limba engleză. Co-fondator al revistei independente Philosophy&Stuff (1997–2001), co-fondator al platformei Indymedia România (din 2004). Redactor al revistei IDEA artă + societate şi coordonator de colecţie al editurii IDEA Design & Print. Editor, cu V. Ernu, C. Rogozanu, C. Şiulea, al volumului Iluzia anticomunismului (Chişinău: Cartier, 2008). Editor, cu Konrad Petrovszky, al volumului Revoluţia Română televizată. Contribuţii la istoria culturală a mediilor (Cluj, Idea Design & Print, 2009).

Maria Cernat

Maria Cernat este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) (2001) și a Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București (2004). În anul 2002 a absolvit studiile de master în cadrul FJSC. Din anul 2008 este doctor în filosofie. În prezent este conferențiar universitar la departamentul de Comunicare și Relații Publice, Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir și predă disciplinele Introducere în Științele Comunicării, Analiză de discurs, Studii Critice în Mass Media. Din anul 2011 este autoarea de articole publicate pe site-uri de dezbateri politice (CriticAtac.ro, Cealaltă Agendă, România Curată).

Cristian Doroftei

Cristian Doroftei sau Flofsky,

Șomer progresist.

Licențiat în jurnalism de către USM.

Writing shit, doing stuff.

Vlada Ciobanu

Vlada Ciobanu este activistă civică, organizatoare de campanii de crowdfunding, trainer pe organizare comunitare și campanii civice. Colaborează în prezent cu Centrul de Politici și Reforme în cadrul unui proiect anti-corupție și este coordonatoare de proiect la asociația obștească Primăria Mea în cadrul unui proiect despre consultări publice în mun. Chișinău. A studiat Științe Politice la Universitatea de Stat din Moldova și la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. A făcut masterat în Global Media and Communications la Universitatea Warwick din Marea Britanie. Crede că dacă un proiect eșuează (bani nu se colectează sau dacă lumea nu participă), de vină nu sunt cetățenii, moldovenii sau mentalitatea, ci organizatorii de campanie.

Cristian Velixar

Cristian Velixar - muncitor, posesor de cârlionț, mîncător de mămăligă.

Octavian Rusu

Octavian Rusu a studiat Relații Internaționale în Moldova (la Institutul de Relații Internaționale din Moldova), a lucrat în cadrul Departamentului pentru cooperare economică externă al Ministerului de economie și comerț al Moldovei (2006), a beneficiat de burse de cercetare la Colegiul Invizibil din Moldova (2004/06) și New Europe College, București (2014/15). Deține o diplomă de Master 2 în științe politice (politici de securitate) a Universității Toulouse 1 - Capitole, Franța, în cadrul căreia a activat în calitate de lector asistent în perioada 2010-2016. În prezent face un doctorat în științe politice la Universitatea Toulouse 1.

Florin Poenaru

Lilian Negură

Lilian Negură este profesor la Universitatea din Ottawa. A publicat mai multe zeci de lucrari științifice pe tema transformării reprezentărilor sociale în contextul noilor realități sociale și economice din Occident.

Lupul Sur

http://www.lupanarul.com/

Vitalie Vovc

Vitalie Vovc este consultant în organizări şi optimizarea fluxurilor pentru mari grupuri industriale. Blogger şi cititor împătimit.

Ion Efros

Ion Efros a obţinut un Master în Management Energetic Global în cadrul Universităţii Strathclyde din Marea Britanie. Anterior a consultat Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (ONUDI) în Moldova şi a fost stagiar în cadrul Secretariatului Comunităţii Energetice şi ONUDI în Viena.
În prezent este cercetător-analist energetic în cadrul Institutului de Politici Publice din Republica Moldova.

Dinu Guţu

Doctor în antropologie la SNSPA Bucureşti. Este autorul cărţii Ultimii oameni. Etnografia unei peluze (2015).
A mai scris pentru Casa Jurnalistului, Criticatac, și Art7.

Teodor Ajder

Teodor Ajder s-a născut la Chișinău. A absolvit liceul Ion Creangă, psihologia la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România; iar tezele de master în psihopedagogie și de doctor în științele media, mediului și ale informațiilor și le-a susținut la Universitatea de stat din Yokohama, Japonia. Este autorul a mai multor cărți situate ca gen între ficțiune și analize psihologice ale migrației – Obrăzaru-i pentru o japonez[c]ă, Mo[Po]JaRo, Vurda înlocuitorul de inimi, O oră de iubire. A semnat sute de recenzii de cărți și expoziții de artă. Actualmente își împărțește timpul între departamentul de educare a spiritului cetățenesc în cadrul Școlii Americane din Varșovia și redacția revistei „Mămăliga de Varșovia”. Este imigrant.

Ion Marandici

Doctorand și lector (post temporar din 2009) în științe politice la Universitatea Rutgers (New Jersey, SUA). Interese de cercetare: economia politică a tranzițiilor spre capitalism, relații internaționale.

Michelot Melanie

Mélanie is a French journalist who has taken a year to discover Eastern European cultures by volunteering in Moldova. She wants to raise awareness about gender equality or any discrimination through her pen.

Corina Tulbure

Corina Tulbure este doctorandă la Universitatea din Barcelona, jurnalistă și colaboratoare a El Periódico de Catalunya, Público, Ara, Rebelión.

Vincent HENRY

(ro) Vincent Henry este doctorand în Științe Politice la Univeristatea Paris-Est și absolvent al Institutului de Relații Internaționale și Strategice (IRIS_Paris).
V. Henry predă Istorie și Literatură Franceză la Facultatea de Litere a Universității Babeş-Bolyai din Cluj. Cea mai mare parte a carierei și-a petrecut-o în Europa Centrală și de Est, unde a activat în departamentele culturale ale Ambasadelor Franței în Bulgaria și Moldova, iar după asta s-a transferat la oficiul Europei Centrale și de Est din cadrul Agenției Universitare a Francofoniei, unde a activat ca manager de programe.

* * * * *
(en) Vincent Henry is a PhD student in Political Sciences at Paris-Est University and Graduate of the Institute of the International and strategic Relations (IRIS-Paris).
He teaches French literature and History at the Faculty of Letters of Babes-Bolyai University in Cluj. He led the main part of his career in Central and Eastern Europe having successively worked for the cultural departments of the Embassy of France in Bulgaria, in Moldova, then in Romania before joining the Central and Eastern Europe office of the Agence universitaire de la Francophonie where he was program manager.

Dumitru Mînzărari

Doctorand în știinte politice la University of Michigan-Ann Arbor, unde cercetează subiecte ce țin de studiile de securitate, dinamica politicii externe, regimuri în tranziție și analiza formală a proceselor sociale.

Violeta Stratan İlbasmış

Este absolventă a Facultății de Jurnalism şi Ştiinte ale Comunicării a Universității de Stat din Moldova. În aceeaşi perioadă a beneficiat de o bursă Erasmus la Universitatea din Vilnius, Lituania. În 2010-2011 face studii de masterat în Ştiințe ale Comunicării, specializarea Managementul Instituției Media, Universitatea de Stat din Moldova. A făcut relații publice pentru Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemițanu” din Chişinău, unde timp de un an a condus acest departament. În perioada 2012-2013 a activat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova în calitate de asistent de deputat. A făcut studii de doctorat la Universitatea Marmara din Istanbul, Facultatea de Comunicare. Domenii de interes: Relații Internaționale (axa SUA-Rusia, spațiul ex-sovietic, Turcia), Mass-media, Comunicare Internațională şi Interculturală.

Iulia Popovici

Iulia Popovici (n. 1979) este critic de teatru pentru săptămînalul Observator cultural, colaboratoare permanentă a portalului LiterNet. A ţinut conferinţe despre teatrul românesc la New York, Poznan, Varşovia, Viena, a coordonat ateliere de dramaturgie şi a fost editorul suplimentelor de dans ale Observatorului cultural. A publicat, de asemenea, în revistele man_in_fest, Vatra, Dilema Veche (România) şi Dialog (Polonia), precum şi în reviste din Franţa şi SUA. Din 2006, coordonează colecţia de teatru a editurii Cartea Românească. Este autoarea cărţii Un teatru la marginea drumului (Cartea Românească, 2008) şi a scris prefeţe, note introductive şi postfeţe pentru diverse piese de teatru. A alcătuit antologia de dramaturgie românească nouă, în traducere maghiară, Kortárs roman drámak, Editura Koinonia, Cluj (2008), o antologie de dramaturgie românească în traducere poloneză şi o alta, de dramaturgie contemporană poloneză în traducere românească. Acum lucreaza la a doua antologie de teatru polonez şi la propriul doctorat, face rapoarte internaţionale despre finanţarea culturală în România şi e o convinsa activistă socială part-time.

Emanuel Copilaș

Emanuel Copilaș (1983) este lector doctor și coordonator de doctorate la departamentul de Științe Politice din cadrul Universității de Vest, Timișoara. Este autorul lucrărilor Geneza leninismului romantic. O perspectivă teoretică asupra orientării internaționale a comunismului românesc, 1948-1989, Iași, Institutul European, 2012; Incursiuni în istoria politică și intelectuală a secolului XX, Iași, Adenium, 2014; Națiunea socialistă. Politica identității în Epoca de Aur, Iași, Polirom, 2015; Cetățenii și revoluția. Contradicții între partid și stat în Epoca de Aur, Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2017. Cărți coordonate: Marele jaf postcomunist. Spectacolul mărfii și revanșa capitalismului, Iași, Adenium, 2017; Liberalismul: pro și contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață (împreună cu Sorin Adam Matei și Caius Dobrescu), Iași, Adenium, 2017; Sfârșitul istoriei se amână. O radiografie a postcomunismului românesc, Târgoviște, Cetatea de Scaun, 2017. A publicat articole în diferite volume colective și reviste de specialitate: East European Politics and Societies, Sfera Politicii, Studia Europaea, Revista de Stiinte Politice, Revista Romana de Geografie Politica, Impact Strategic, Geopolitica, Annales Universitatis Apulensis Series Historica, Anuarul Institutului de Istorie George Baritiu Series Historica, Valahian Journal of Historical Studies, Romanian Review of International Studies, Political Studies Forum, Geographica Timisensis, Colloquium Politicum, South East European Journal of Political Science, Colocviu Strategic, Symposion. Colaborator ocazional al revistelor Observator Cultural, Cultura, Timpul, și al platformei Criticatac. Domenii majore de interes: teoria relațiilor internaționale, ideologii politice, economie politică, sociologie politică, istorie politică, radicalism politic.

Corina Ajder

Corina Ajder este cercetătoare la Clean Clothes Campaign şi co-autor al studiului "Stitched Up/ Traşi pe sfoară". În ultimii 3 ani, a lucrat în domeniul drepturilor omului/ dezvoltare comunitară în Europa Centrală şi de Est, în special în domeniul drepturilor de muncă în România, Moldova şi Ucraina şi reducerea apatridiei/ accesul egal la educaţie în Rusia şi Ucraina.

Олег Краснов

Олег Краснов – кишинёвский журналист, прозаик, переводчик с румынского, по образованию математик, работал лаборантом, дворником, санитаром, тренером, редактором.
Победитель международного конкурса "Литературная Вена" в 2012 году в номинации "проза". Лауреат премии Ассоциации русскоязычных журналистов за 2012 год. Дипломант международного конкурса "Музыка перевода" 2012 год.

Cornelia Cozonac

Jurnalistă de investigație, directoarea Centrului de Investigatii Jurnalistice (Chişinău).

Cristian Ciobanu

Cristian Ciobanu a obţinut un Master în Studii Europene şi Euro-asiatice la Universitatea George Washington, Washinton DC. A coordonat proiecte în domeniile abilitării femeilor din mediul rural, violenţă domestică, migraţie etc. în cadrul unor programe internaţionale. În prezent este analist de politici publice în cadrul organizației Non-guvernamentale Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, cu specializare pe drepturile femeilor.

Ana Gurău

Cu studii de filosofie, politici publice și economie, Ana posedă o vastă experiență în managementul proiectelor, atît în sectorul privat, cît și în organizații non-guvernamentale. În Chișinău, a activat în domeniul prevenirii traficului de femei, iar apoi a lucrat în calitate de consultant pe politici și norme fiscale în Budapesta. Din 2015, Ana activează în cadrul unei organizații internaționale din Geneva. Este interesată de teoria critică și feminism, cu aplicări în studii economice și dezvoltare internațională.

Aurelian Giugal

Aurelian Giugăl este licențiat în geografie (1998), doctor în Științe Politice (2011). Profesor de geografie (1998-2010). Stagiu de cercetare la School of Geographical Sciences – University of Bristol (2010). Scrie pentru „Cultura“ din 2009. Arii de interes: geografie umană, geografie electorală, partide politice, poltică românescă.

Ilia Budraitskis

Ilia Budraitskis este istoric, publicist și redactor al portalului Openleft.ru.

Ecaterina Deleu

Ecaterina DELEU este doctorandă la Institutul de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştinţe a Moldovei; autor de articole ştiinţifice la tema generaţiilor secunde de migraţie, publicate în Republica Moldova, România şi Italia; membru al asociaţiilor cetăţenilor moldoveni din Italia: Familii Migrante, San Mina Onlus. Autor al numeroase articole publicate în ziare şi reviste din Republica Moldova: Gazeta Basarabiei (ziarul migranţilor moldoveni); Moldova de oriunde; Moldova; Dreptul Meu (editat cu spijinul PNUD Moldova), portalul www.stiripozitive.eu ş.a. Este autorul studiului de cercetare I migranti moldavi in Italia e a Roma, publicat în volumul Osservatorio Romano sulle Migrazioni, Roma: IDOS, 2009; articole în italiană, în revistele Peacereporter, Mondolibero şi Moldbrixia – Italia.

Valentin Lozovanu

Este deținătorul unei diplome de Master a Universităţii din Kassel, Germania în economie politică globală. A activat în calitate de consultant/ specialist în domenii ce țin de cooperare internațională pentru dezvoltare, politici sociale în cadrul Cancelariei de stat, Ministerul economiei, IDIS “Viitorul”, PNUD din Republica Moldova.

Andrey Devyatkov

Andrey Devyatkov este doctor (candidat în științe) în istorie, cercetător științific la Centrul de studii post-sovietice, Institutul de Economie, Academia Rusă de Științe și conferențiar la Departamentul de Probleme Regionale a Politicii Mondiale, Universitatea de Stat din Moscova „M.V. Lomonosov”.

Florent Parmentier

Florent Parmentier, doctor in Political Science, lecturer at Sciences-Po Paris (The Paris Institute of Political Studies). His research work focuses on the concept of the "great Europe" (notably the Eastern Partnership countries) and on European energy policy.

Виталий Возной

Родом из Кишинева, всю сознательную жизнь прожил на Рышкановке, в 97-закончил эк.академию (факультет менеджмент предприятий), далее был предпринимателем, торговым агентом, журналистом и менеджером проекта. С 2011 года основное занятие и хобби - гражданский активист.

Claudiu Gaiu

Claudiu Gaiu a studiat filosofia la Cluj, iar apoi s-a specializat în istoria filosofiei moderne printr-un doctorat la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne. Este autorul unei monografii asupra unui discipol al lui Montaigne, La prudence de l'homme d'esprit. L'ethique de Pierre Charron, București, 2010.

Iordache Romanița

Licențiată a Facultății de Drept a Universității București, Romanița Iordache și-a continuat studiile post-universitare la Central European University, în cadrul programului de LL.M  în Drept constituțional comparat și în cadrul New York University School of Law, unde a absolvit programul de LL.M în Dreptul internațional al drepturilor omului. Studiile doctorale în cadrul universității Karl Franzens din Graz, Austria au fost realizate pe tematica managementului diversității și al guvernării în cadrul Uniunii Europene. Romanița a beneficiat de burse de cercetare din partea Columbia Law School din SUA, a Centrului de Drepturile Omului al Universității Essex din Marea Britanie, a Institutului Abo din Finlanda și a Università di Bologna, Italia. 
Ca specialist în domeniul drepturilor omului, Romanița Iordache a lucrat pentru Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Comisia Europeană, Consiliul Europei, Organizația Internațională a Muncii, diferitele agenții ONU, Human Rights Watch. În același timp, a susținut voluntar organizații de drepturile omului din România și Republica Moldova.
În prezent, Romanița Iordache asigură analiza juridică în calitate de expertă independentă pentru România în cadrul rețelei pe tematica nediscriminării și egalității înființată de Comisia Europeană - European Equality Law Network și este coordonatoarea echipei de experți de drepturile omului care susține din România rețeaua FRANET a Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene.   În același timp, Romanița este co-președinta Asociației ACCEPT și președinta Agenției de Dezvoltare Comunitară Împreună.

Andrei Dumbrăveanu

Andrei Dumbrăveanu este regizor și scenarist de film, conferenţiar universitar (2010), director al Departamentului Jurnalism Radio şi Televiziune a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării la Universitatea de Stat din Moldova, vice-preşedinte al Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova. Membru al Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (2004). Membru al Uniunii Jurnaliştilor Profesionişti din România (2014). Filmografie: Filmografia: „Delirul blajinilor", „Moldova-film", 1989, documentar ‒ scenarist; „Toamna la Soroca", „Telefilm-Chişinău", 1989, documentar ‒ scenarist; „Hotarul luminii", 1990, documentar ‒ regizor;
„Despre rîuri", 1990, documentar ‒ scenarist; „Lumina scrisului latin", 1991, documentar ‒ scenarist; „Pentru suflet, pentru sănătate", 1991, documentar ‒ scenarist şi regizor; „Doina Prutului", „Telefilm-Chişinău", 1992, ‒ scenarist şi regizor.

Oleg Krasnov

Oleg Krasnov locuieşte la Chișinău. Este jurnalist, prozator, traducător din limba română, matematician de profesie, a lucrat ca asistent de laborator, portar, asistent medical, antrenor, editor. Este cîștigătorul premiului " Литературная Вена ", în 2012, la categoria "proză". Este laureat al Asociației jurnaliștilor de limbă rusă şi al concursului internaţional "Muzica traducerii". A publicat recent cartea Шелковица.

Răzvan Dumitru

Este doctorand în antropologie socială la University College London cu o etnografie a formării statului Republica Moldova în epoca privatizării și liberalismului economic. A studiat și predat la universități din România, Anglia, Turcia și Ungaria.

Victor Chironda

Vladimir Mitev

Jurnalist de știri și analize internaționale. A lucrat pentru revista săptămânală bulgară ”Tema” între 2008 și 2015. Fondatorul blogului bilingv româno-bulgar ”Podul prieteniei”. Articolele și traducerile lui au apărut în agenția BGNES, revistele ”A-specto”, ”Economie”, blogul ”Bulgaria Solidară” și altele. A publicat şi în revistele românești Decât o Revista și Q Magazine, în revistele culturale Vatra şi Poesis, și pe portalul românеsc de stânga CriticAtac.

Marina Bejenari

Marina BEJENARI este Coordonator în domeniul medierii și asistenței victimelor. Licențiată în Psihologie și Științe Sociale, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, USM ;
Beneficiar al stagiului de formare „Transformarea sistemului rezidențial de îngrijire a copilului și promovarea educației incluzive” finanțat cu suportul UNICEF;
Specialist coordonator al acțiunilor de prevenire, identificare, raportare și referire a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și trafic al copilului.

Ion Duminica

Ion Duminica este Doctor în ştiinţe politice, Şeful Secţiei „Minorităţi etnice”, Centrul de Etnologie, Institutul Patrimoniului Cultural, Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Lina Vdovîi

Absolventă a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Am fost redactor la portalul video al Televiziunii Române www.tvrplus.ro. Colaborări cu casajurnalistului.ro, Dilema veche, Formula As, Jurnalul Naţional, Cotidianul, Decât o revistă, Marie Claire, Mens Health şi The Industry.

Alexei Tulbure

Alexei Tulbure este Magistru în istorie la Universitatea Central Europeană (CEU), Budapesta, 1993; 1998-2001 - deputat în parlamentul RM, 2002-2006 - Reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă Consiliul Europei; 2006-2008 - ambasadorul RM la ONU; acum este directorul Institutului de istorie orală din Moldova.

Marina Gorbatiuc

Marina Gorbatiuc este cercetătoare științifică și doctorandă la Centrul de Cercetări Politice și Relații Internaționale al Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice (Chișinău). Principalele domenii al intereselor sale științifice include relațiile dintre Republica Moldova și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și conflictul transnistrean.

Tetyana Dzyadevych

Ph.D. in East Slavic literatures from the Marie Curie-Skłodowska University of Lublin (Poland). Now she continues her education in Slavic Studies at the University of Illinois at Chicago. Her research topic is “World War II through Women’s Experience.” Her fields of interest include postcolonial studies, gender studies, memory studies.

Dorina Roșca

Dorina Roșca este Doctor în socio-economia dezvoltării,
Membru al CEMI-EHESS, Centre d’Etudes des Modes d’Industrialisation, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, (Paris).

Cristina Răilean

Am absolvit specialitatea de filosofie la Facultatea de Istorie și Filosofie și un master în Filosofii Contemporane la Universitatea de Stat din Moldova. Am predat filosofie și sociologie și elemente de drept la Colegiul de Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”. În prezent, scriu cronica sesiunilor de instruire din cadrul proiectului „Comunități active pentru democrație participativă în oraș”. Am început studiile la Școala doctorală de Istorie, Filosofie și Arheologie la Universitatea de Stat. Domenii de interes: fenomenologie, feminism, teorie critică și politici sociale.

Anastasia Felcher

Anastasia Felcher este cercetătoare independentă, locuiește și lucrează în St. Petersburg. Este doctor în Management și Dezvoltare a Patrimoniului cultural la Școala IMT pentru Studii Avansate din Lucca. A studiat istorie la Universitatea Central Europeană din Budapesta și antropologie la Școala Antropologică Superioară din Chișinău. Interesele de cercetare ale Anastasiei Felcher vizează în primul rând dilemele Patrimoniului cultural evreiesc în epoca post-Holocaust, patrimoniul minorităților în societățile pluraliste și literatura și politica în zonele de frontieră ale Europei de est.

Anastasia Felcher

Anastasia Felcher is an independent scholar who lives and works in St.
Petersburg. She holds PhD degree in Management and Development of
Cultural Heritage from IMT School for Advanced Studies Lucca. She
studied History at Central European University in Budapest and
Anthropology at the University High Anthropological School in
Chisinau. As a researcher, she is primarily interested in dilemmas of
Jewish cultural heritage in post-Holocaust age, heritage of minorities
in plural societies, and literature and politics in East European
borderlands.

Viorel Gîrbu

Viorel Gîrbu a obtinut licența în economie în 1999 la Universitatea de Vest din Timișoara. A lucrat în cadrul Ministerului Finanțelor al RM, a fost consultant principal în cadrul Aparatului Guvernului în domeniul coordonării asistenței externe, consilier al Președintelui AȘM în domeniul dezvoltării economice și inovațiilor, a colaborat cu IDIS „Viitorul”. A fost angajat în calitate de consultant în domeniul social în cadrul oficiului de țară UNICEF R. Moldova. În prezent este expert economic la Institutul Economiei de Piaţă, Chișinău.

Alexandru Munteanu

Alexandru Munteanu a absolvit masteratul în cadrul Erasmus Mundus. În primul an a studiat Cooperare Internațională în Dezvoltarea Urbană la Universitatea Tehnică din Darmstadt, Germania. În anul doi a mers la Institutul de Urbanism din Grenoble, Franța. Aici a urmat specialitatea Urbanism, Habitat și Cooperare Internațională.
Imediat după absolvirea universității a mers la Beijing pentru un stagiu de practică. La Beijing a lucrat cu organizația internațională Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, în sectorul transportului și dezvoltării durabile. A contribuit la organizarea atelierelor de lucru pentru și cu autoritățile chineze. A participat în realizarea studiilor și conceptelor de transport și dezvoltare durabilă pentru China și Beijing, în particular.
După GIZ, Alexandru a lucrat ca asistent cercetăror la Institutul Tongji de Planificare Urbană și Design (Tongji Urban Planning and Design Institute) pe lângă Universitatea Tongji din Shanghai.
În prezent, Alexandru este membru-fondator și președinte la Centrul de Urbanism la Chișinău, Moldova.

Anatoliy Dirun

Anatolii Dirun estecercetător științific superior (Școala de Cercetări Politice din Tiraspol).
Анатолий Дирун - кандидат политических наук, научный руководитель Тираспольской школы политических исследований (Тирасполь, Приднестровье)

Elena Pahomova

Elena Pahomova, jurnalistă. Activează în televiziune din 1998. A lucrat anterior la posturile NIT, ORT-Moldova, TV 7, Publika TV. Din decembrie 2013 este redactor principal al postului de televiziune „Primul Transnistrean/Первый Приднестровский” din Tiraspol.

Елена Пахомова, журналист. На телевидении с 1998 года. Работала на таких кишиневских телеканалах как НИТ, ОРТ в Молдове, ТВ-7, Publika TV. С декабря 2013 года является главным редактором Первого Приднестровского телеканала в Тирасполе.

Nicolai Kuzmin/ Николай Кузьмин

Și-a făcut studiile la Universitatea Pedagocică Națională ”M.P. Dragomanov”, Institutul de Politologie și Drept, Facultatea de Științe Politice. Deține și diplomă de master la specialitatea dată (teza de master face o analiză a campaniilor electorale din punctul de vedere al psihologiei). La moment lucrează ca jurnalist civic la Centrul de Informații și Drept ”Apriori” (http://apriori-center.org).

* * * * * *
Проходил обучение в Национальном педагогическом университете им. М.П. Драгоманова, институт политологии и права, факультет политологии. Имеет магистерскую степень по указанной специальности (дипломная работа посвящена анализу избирательной кампании с точки зрения психологии). В данный момент является гражданским журналистом Информационно-правового центра «Априори» (http://apriori-center.org).

Vladimir Bulat

Vladimir Bulat - istoric de artă, specialist în domeniul patrimoniului cultural mobil, blogger, travelog, polemist, fost editor al revistei de artă contemporană ArtHoc (2000-2006), autor a 6 cărți cu caracter monografic și eseistic.

Alex Cosmescu

Alex Cosmescu este cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei. Lucrează la intersecția dintre filologie și filosofie, asupra unor teme precum clasificarea textelor, fenomenologia corporalității și a intersubiectivității, relația dintre corporalitate și limbaj.

Андрей Девятков

Андрей Девятков, кандидат исторических наук, старший научный сотрудник Центра постсоветских исследований Института экономики РАН, доцент кафедры региональных проблем мировой политики МГУ им. М.В. Ломоносова.

Viorica Olaru-Cemârtan

Viorica Olaru-Cemârtan, Dr. în istorie, 2010, Universitatea „Al.I. Cuza”, Iași, România, magistru în Studii Sud-Est Europene (2002, Universitatea de Stat din Moldova), stagii și burse de cercetare la Universitatea Central Europeană din Budapesta (Ungaria), Oxford (Marea Britanie), Leipzig (Germania). Autoarea monografiei Deportările din Basarabia, 1940-1941, 1944-1956, Chișinău, 2013. Experiență de lucru în instituții superioare de învățământ (USM, ULIM), organizații internaționale (PNUD, OIM) și voluntariat în sectorul nonguvernamental

Victor Druţă

Am studiat istorie la Universitatea de stat din Chişinău şi filologie la Universitatea „Ion Creangă”. Mă aflu din 2003 la Roma, lucrez ca portar. Scriu de mai mulţi ani la „Gazeta Românească”, ziarul românilor din Italia.

Ana Benoliel Coutinho

(EN) Ana combines knowledge in natural, social, and political sciences which allows her to easily navigate in cross-cutting issues related to the environment, agriculture, food systems and rural development. While providing a thourough analysis of these, Ana is focusing mainly on sensible use natural resources, which in its turn will make agriculture and food systems sustainable. Ana’s passion is biodiversity conservation and her main goal is to live in a sustainable society that truly and fully benefits from biodiversity riches. Ana did her training at the European Parliament Intergroup on "Climate Change, Biodiversity and Sustainable Development" and the Agriculture, Rural Development and Environment Section (NAT) at European Economic and Social Committee, where she successfully organised a conference involving among others European Commission, a Member of the European Parliament, and the International Union for Conservation of Nature (IUCN).

* * * * * * * *

(RO) Ana combină cunoștințele în științele naturale, sociale și politice, ceea ce îi permite să navigheze cu ușurință în probleme transversale legate de mediu, agricultură, sisteme alimentare și dezvoltare rurală. În timp ce oferă o analiză amănunțită a acestora, Ana se concentrează în principal pe utilizarea rațională a resurselor naturale, care la rândul său vа face agricultura și sistemele alimentare durabile. Pasiunea Anei este conservarea biodiversității și scopul ei principal este de a trăi într-o societate durabilă care beneficiază cu adevărat și pe deplin de bogățiile biodiversității. Ana și-a făcut instruirea practica la Intergrupul Parlamentului European privind „Schimbările climatice, biodiversitatea și dezvoltarea durabilă” și la Secțiunea Agricultură, Dezvoltare Rurală și Mediu (NAT) din cadrul Comitetului Economic și Social European unde a organizat cu succes o conferință care a implicat, printre altele, Comisia Europeană, membru al Parlamentului European și Uniunea Internaționala pentru Conservarea Naturii (IUCN).

Silvia Ursul

Având o activitate ornitologică din 2013, Silvia Ursul a fost implicată ca voluntar în cadrul unor proiecte de monitorizare și conservare a speciilor de păsări. Din octombrie 2015 semnează rubrica „Pe aripi de pasăre” la revista „NATURA”, iar din februarie 2016 colaborează la postul de radio EcoFM cu rubrica „Păsările – culorile naturii”. Tot din 2016 este co-fondator al Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Face parte din echipa de coordonare națională a proiectului „A New European Breeding Bird Atlas” (EBBA2).

Dorel Curtescu

Dorel Curtescu a studiat filozofie la Universitatea de Stat din Moldova. Domenii de interes: teoria socială contemporană, politica epistemologiei şi teoria practică.

Aura Maru

Aura Maru scrie (iar uneori publică) versuri, cronici de carte. A studiat, o vreme, Litere la Universitatea din București și, apoi, Arte Liberale la Bard College Berlin. Se pregătește de un doctorat în Literatură Comparată la UC Berkeley.

Szakáts István

Szakáts István este artist, curator, consultant de politici publice și unul din fondatorii Fundației AltArt, Cluj, România.

Virgil Pâslariuc

Virgil Pâslariuc este Doctor al Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, conferenţiar universitar şi prodecan la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova.

Lucia Ţurcanu

Lucia Ţurcanu este doctor în filologie, redactor la Editura Arc din Chişinău. A fost conferenţiar la Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Catedra de literatură română şi universală. Autoare a volumului Ultima epifanie (1999). Rubrici de cronică de carte la Semn şi Vatra. Redactor-şef adjunct al revistei Sud-Est cultural. Membră a Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Sergiu Cioclea

Sergiu Cioclea este specialist în economie şi finanţe. A făcut studii în domeniu la Paris şi a lucrat 18 ani într-o mare bancă europeană în diverse calităţi: economist, analist de piaţă, expert pe piaţă de fuziuni & achiziţii.

Mihai Popșoi

Mihai Popșoi este expert asociat în cadrul Asociației pentru Politică Externă din Moldova. Este doctorand în studii politice în cadrul Universității din Milano, specializat în europenizarea partidelor politce. A lucrat în calitate de analist politic în secția politico-economică a Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova din 2010 pâna in 2014, iar anterior a activat în cadrul Centrului de Informare şi Documentare privind NATO din Chișinău. Mihai Popșoi și-a făcut studiile de licență și masterat în relații internaționale la Universitatea de Stat din Moldova. Mai deține o diplomă de masterat în politici publice de la Universitatea York, Marea Britanie și Universitatea Central Europeană, Ungaria. Mihai Popșoi este consultant în domeniul evaluării riscurilor politice, oferind materiale analitice pentru Fundația Jamestown, Compania IHS Markit etc. Are blog pe pagina ziarului Adevarul, dar și o pagină personală – MoldovanPolitics.com.

Vladislav Șaran

Vladislav Șaran este cercetător științific și politolog la Institutul de Cercetări Juridice și Politice, Academia de Științe a Moldovei. A făcut studii de relații internaționale la Universitatea de Stat din Moldova și Academia de Administrare Publică. Domenii de specializare: relații internaționale, războiul informațional, politica externă.

Ungureanu Ion

Licențiat in Ecologia si protectia mediului si Masterand în Securitatea Ecologica, Universitate USPEE, “C Stere”, Chisinau, Moldova. Din 2014 parte a asociatiei obstesti “EcoVisio”, lucrator de tineret, coordonator a programelor eductionale ecologice, legate de drepturile omului, dezvoltarea comunitatilor. Activ în societatea civila în domeniul Ecologiei si a Urbanismului.

Lucian Turcescu

Lucian Turcescu este profesor de studii teologice la Universitatea Concordia din Montreal, Canada. Este autor și co-autor al mai multor cărți și articole de istorie a religiei și Bisericii ortodoxe și de istorie a memoriei în Europa de Est. Cele mai importante sunt: Lavinia Stan & Lucian Turcescu, eds., Justice, Memory and Redress in Romania: New Insights (Cambridge Scholars, 2017); Lucian Turcescu and Barbara Theriault, eds. “Collaboration and Resistance under Communism” Eurostudia 10, no. 1 (2015); Lavinia Stan & Lucian Turcescu, Church, State and Democracy in Expanding Europe (Oxford University Press, 2011); Lavinia Stan & Lucian Turcescu, Religion and Politics in Post-communist Romania (Oxford University Press, 2007). Ultima carte a fost tradusă și publicată în română la Ed. Curtea Veche: http://www.curteaveche.ro/religie-si-politica-in-romania-postcomunista.html

Sergiu Tofilat

Despre mine: absolvit în 2006 ASEM Bănci şi Burse de Valori cu predare în ENG.
5 ani am activat în Eximbank, inspector de credite, promovat la şef-adjunct al secţiei credite, pe urmă director adjunct la filiala 20.
În prezent mă ocup de consultanţă, elaborarea business-planurilor, studiilor de fezabilitate.

Mircea V. Ciobanu

M.V. Ciobanu este redactor-şef la Editura Ştiinţa. Membru al Consiliului Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al PEN clubului, redactor-şef adjunct la Revista Semn.

Iurie Cuza

Iurie Cuza a absolvit facultatea de drept în timpul URSS. A studiat activitatea bancară în Moldova, managementul proiectelor și piețele de capital în SUA.

Florin Platon

Florin Platon este absolvent de Ştiinţe ale Comunicării şi două mastere în Marketing Electoral şi Comunicare Politică la SNSPA, şi în Comunicare Vizuală la Centrul de Excelenţă în Studiul Imaginii. Cu experienţă în Branding si Publicitate, debutează în Comunicare Politică în 2008 cu strategia “Mândru”, câştigătoare pentru PSD în acelaşi an. Este simpatizant şi suporter al European Left, Pirates şi alternativelor politice.

Daniela Terzi-Barbăroşie

A absolvit Facultatea de Psihologie a Univerisităţii de Stat din Chişinău, şi-a continuat studiile la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj. În prezent, profesează în calitate de psiholog psihoterapeut. Este expertă de gen în cadrul Centrului „Parteneriat pentru Dezvoltare“ din Chişinău.

Simona Mihaela Necula

Cercetătoare ştiinţifică III la Centrul Regional Francofon de Studii Avansate în Științe Sociale (CEREFREA) al Universității din București, responsabilă a Centrului de reusită universitară (CRU) din cadrul aceleiaşi instituţii. Doctorat în cotutelă Universitatea Bucureşti – Şcoala de înalte studii în ştiinţe sociale (EHESS) Paris, 2009-2012.

Jennifer R. Cash

Jennifer R. Cash este doctor în antropologie (Universitatea din Indiana, SUA). A fost cercetătoare la Institutul Max Planck de Antropologie Socială. Este autoarea cărții Villages on Stage. Folklore and Nationalism in the Republic of Moldova (LIT Verlag, 2011) și a mai multor articole și capitole în publicații academice internaționale.

Polina Ceastuhina

Master în Filosofie. Activistă. Co-fondatoarea Grupului de Inițiative Feministe din Moldova.

Adrian Tătăran

Adrian Tătăran (1981) este licențiat în filozofie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj. În prezent este doctorand al Departamentului de Literatură Comparată de la Facultatea de Litere din Cluj și pregătește o lucrare dedicată literaturii anarhiste clasice, acordând o atenție specială pătrunderii și răspândirii ideilor libertare în România. A contribuit la reeditarea utopiei lui Iuliu Neagu-Negulescu, Arimania sau Țara Buneiînțelegeri, republicată în 2018 de colectivul Pagini Libere. A participat, de asemenea, la alcătuirea unui dosar dedicat anarhiștilor din România, apărut în numărul 54 al Revistei Idea (2019). Face parte din echipa editorială a Metacritic Journal for Comparative Studies and Theory, iar ultimul volum pe care l-a îngrijit este ediția din 2019 a lucrării lui Mihail Bakunin, Dumnezeu și statul, în traducerea lui Panait Mușoiu.

Denis Roșca

Denis Roșca e doctorand în economie la specializarea - procesul de industrializare.

Mireanu Manuel

Manuel Mireanu are un doctorat în științe politice. În prezent este editor la “Cărămida, ziarul dreptăţii locative” si cercetator la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Ariile sale de interes sunt studiile critice de securitate și criminalizarea categoriilor marginalizate în societate. Pe plan secundar, a cercetat și scris pe teme de istorie, politică externă și relații internaționale. Momentan lucrează la o cercetare independentă despre istoria anticomunismului in România anilor 1918 – 1919.

Snejana Druţă Sulima

Doctor în drept al Universităţii Montesquieu Bordeaux IV (2010), lector la Universitatea "Al. I. Cuza" (Iaşi), Facultatea de drept şi Facultatea de filosofie şi Ştiinţe socio-politice.
Este autoarea cărţii: La Construction du système électoral en République de Moldavie: Sur la difficile démocratisation d’un Etat postsoviétique, Fondation Varenne, 2011.
Domenii de interes şi cercetare: drepturile omului, drept european, drept constituţional, ştiinte politice.

Avatar photo

Popovici Veda

Veda Popovici este lucrătoare politică și trăiește în București. Pe lângă activitatea de organizare, se angajează prin artă, teorie și educație în domeniile gândirii decoloniale, feminismului intersecțional, antifascismului și posibilităților materiale de creare a resurselor comune. A făcut parte din și a co-fondat diverse colective locale anti-autoritare, anarhiste și feministe, precum Colectiva/Cooperativa Autonomă Macaz, Biblioteca alternativă, grupul feminist Dysnomia și Gazeta de artă politică. Dedicată acțiunilor radicale pentru locuire, este în prezent membră a Frontului Comun pentru Dreptul la Locuire din București și face campanii pentru federația națională pentru justiție locativă radicală, Blocul pentru Locuire. Din 2019, este facilitatoarea Coaliției europene de acțiune pentru dreptul la locuire și la oraș.

Cezara Dilevschi

Cezara Dilevschi este psiholog și psihoterapeut. Are studii de Master în psihologie, iar acum face studii de doctorat. Este psihoterapeută (terapie cognitiv-comportamentală, hipnoza eriksoniană, programarea neurolingvistică, psihoterapie somatică). Este specializată în tulburări mintale (depresie, anxietate, fobii specifice, atacuri de panică, stresul post traumatic, tulburare obsesiv-compulsivă, tulburări de personalitate, schizofrenie). Este psiholog practician pentru relații de cuplu, psihodezvoltarea copiilor, relația părinte-copil.

Julien Danero Iglesias

Julien Danero Iglesias este cercetator postdoctoral la Universitatea liberă din Bruxelles. Teza lui de doctorat, susţinută în 2011, abordează tema construcţiei naţiunii în Republica Moldova. În prezent, Julien Danero lucrează la o cercetare despre identitea româneasca în afara graniţelor României, în Moldova, Serbia şi Ucraina.

Diana Dumitru

Diana Dumitru a beneficiat de un șir de burse de studii și granturi de cercetare. Articolele Dianei Dumitru au fost publicate în reviste academice internaţionale precum World Politics, Holocaust and Genocide Studies, Yad Vashem Studies, Cahiers du monde russe, printre altele.

Macovei Tatiana

Macovei Tatiana este doctor în dreptul muncii.
La Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova este conferențiar universitar, iar disciplinele predate sunt: dreptul muncii, litigii de muncă, dreptul contractelor de muncă, managementul resurselor umane.
De asemenea Tatiana Macovei este avocat specializat în litigii de muncă.

Stela Bivol

Sînt director cercetări la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Activez în domeniul sănătăţii publice de 15 ani, niciodată pentru stat, ţinînd la independenţa mea şi conştient refuzînd poziţii de putere/compromisuri interne. Deşi sunt mai degrabă persoană analitică, unele teme îmi trezesc latura activistă, de exemplu accesul la medicamente esenţiale pentru fiecare cetăţean ca drept de bază. Cred că dreptul la sănătate vine înaintea profiturilor private şi nu poate fi negociat de stat.

Claude Karnoouh

S-a nascut in martie 1940 la Paris, unde si-a facut si studiile superioare. Din 1959 si pina in 1965 a urmat studii de stiinte (fizica si chimie) la Sorbona, iar din 1966 pina in 1969 studii de stiinte umane (filosofie, antropologie sociala, sociologie si lingvistica) la Universitatea Paris X Nanterre. Incepind din 1970 este membru al Centrului National de cecetare stiintifica (CNRS) si a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). In 1973 a intreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. Din 1991 si pina in 2002 a fost profesor invitat al Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj unde a sustinut un curs despre aspecte ale modernitatii tirzii in postcomunism, imbinind diverse abordari (politice, culturale, economice). Este autor al sase carti si peste o suta de articole si eseuri de antropologie culturala si politica, filosofia culturii si filosofie politica. Volume publicate în limba română: Românii. Tipologie și mentalități, ed. Humanitas, 1994; Dușmanii noștri cei iubiți, ed. Polirom, 1997; Comunism, postcomunism și modernitate târzie, ed. Polirom, 2000; Adio diferentei. Eseu asupra modernitatii tirzii, ed. IDEA Cluj 2001.

Vitalii Voznoi

Originar din Chișinău, a locuit toată viața în sectorul Rîșcani, în 1997 a absolvit Academia de Economie (Facultatea de Management al Întreprinderilor), apoi a fost antreprenor, agent de vânzări, jurnalist și manager de proiect. Din 2011, ocupația și hobby-ul său principal este activismul civic.

Alexandr Voronovici

Alexandr Voronovici e doctorand în istorie la Central European University, Budapesta, şi lector la Catedra Istoriei Universale, Universtitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă”. Cercetează și publică studii pe istoria zonelor de frontieră în Europa de est în secolele XX și XXI.

Diana Frumosu

Diana Frumosu a făcut un masterat în Relații Internaționale la Universitatea din Bologna (Italia), după o licență în Limbi și Literaturi Străine obținută la Universitatea din Verona (Italia) și un schimb de studenți în Polonia. În anii de studii a urmat un stagiu de practică la Ministerul Educației al RM și altul la Ambasada RM în Republica Cehă. Domeniile de interes actuale: politici sociale, educație, marketing digital. Autor al cărții de poezii "Strada cu trandafiri" (2012), publicat la Editura ARC (Chișinău), colecția Prima Verba.

Tatiana Mărgărint

Tatiana Mărgărint este lector la catedra de Filosofie și Antropologie, Universitatea de Stat din Moldova. Domenii de preocupări academice şi de cercetare: metode si tehnici de cercetare în științele sociale, etnometodologie, antropologie socio-culturală etc. Coordonator și co-autor al studiului: Tabuuri și rituri de trecere prezente în penitenciarul pentru minori – Goian, realizat cu sprijinul Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova (NORLAM) de către Centrul de Cercetări în Antropologie, USM, 2014. Coordonator și co-autor al studiului Violența în familie și femeile din penitenciarul de la Rusca: trecut, prezent, viitor, realizat cu sprijinul NORLAM, de către Centrul de Cercetări în Antropologie, USM, 2016.

Tamara Cărăuș

Tamara Cărăuș este scriitoare și cercetătoare.
Autoare a volumelor:
tzara mea (2001),
Capcanele Identității (2011),
Limba de hârtie (2017).

Gabriel Marin

Gabriel Marin trăieşte, din 2000, în Canada, unde termină un doctorat în istorie la Université Laval, Québec. A predat la Ottawa şi Carleton University. Din 2006 este profesor la Royal Military College of Canada.

Veronica Corcodel

Veronica Corcodel este doctorandă la Sciences Po Paris, Facultatea de Drept, şi este pe cale de a încheia o teză sub coordonarea profesorului Horatia Muir Watt. Este asistentă universitară la Sciences Po Toulouse. A fost cercetător invitat la Universitatea din Torino în 2012/2014, la Cornell Law School, în 2010/2011. Domeniile sale de interes includ dreptul comparat, dreptul european si internațional, teoria juridică critică și studiile postcoloniale.

Lidia Cotovanu

Lidia Cotovanu, originară din satul Cărpineni (ei îi place să spună că este de la Topor, vechi sat care astăzi este o mahala a Cărpinenilor), raionul Hâncești, a obţinut la început de aprilie 2014 titlul de doctor în istorie la Școala de Înalte Studii în Științe Sociale (EHESS) de la Paris.

Diana Guja

Om. Femeie. Mamă. Blogger.
http://alobebe.md/

Maria Pilchin

Maria Pilchin s-a născut la 26 ianuarie 1982 în Republica Moldova. Studiile şi le-a făcut la Facultatea de Litere, USM. Îşi ia masteratul în literatura spaniolă. În 2012 a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova.
Volum: Praguri critice, TipoMoldova, Iaşi, 2013.

Tatiana Cretu

De 7 ani locuiesc în Spania. În acest timp am reușit să absolvesc facultatea de Drept și două Mastere în același domeniu. Am cunoscut oameni cu diverse poziții vis-à-vis de ceea ce se intîmplă acum în Spania, dar mai important este că am reușit să mă informez și să învăț atît incît să am azi propria părere.

Andrei Nicolenco

Andrei Nicolenco este magistru în studii europene şi lector universitar la Institutul de Relaţii Internaţionale din Moldova. Domenii de interes: politica externă, teoria relaţiilor internaţionale, diplomaţia multilaterală, teoria şi practica proceselor de integrare.

Oleg Panfil

Oleg Panfil este scriitor şi traducător literar, este autorul cărţilor "Drumul viselor" (Bucureşti, Axis Mundi, în română, trei ediţii), "Школа сновидений" (Chişinău,1997, Axul Z), "Пиромания"( Kiev, ed. М.Pogorelyi, 2006), "Тыы-ы! давай сбежим отсюда вместе" (Novosibirsk, Sibirskoe universitetskoe izdatel’stvo, 2008). Câștigător al premiului pentru cea mai bună nuvelă ("Белый Арап") și al premiului revistei Tiuk! pentru cea mai bună traducere.

Alexandru Leşanu

Alexandru Leșanu este doctorand în istorie la George Mason University (SUA) şi bursier al New Europe College (București, România).

Vladimir Borțun

După o licență (2008) și un masterat (2010) în filosofie politică la Universitatea din București, am lucrat ca traducător și asistent de cercetare. În 2013 m-am mutat în Anglia, unde am absolvit un masterat (2014) în studii europene la Universitatea din Portsmouth, după care am lucrat timp de un într-un centru pentru oamenii străzii din estul Londrei. În 2015 am început un doctorat în științe politice la Universitatea din Portsmouth despre noile partide de stânga din sudul Europei. Mai scriu pentru Voxpublica și, în engleză, pentru publicațiile Partidului Socialist (Anglia & Țara Galilor), al cărui membru sunt din 2013.

Alexei Kravcenko

Alexei Kravcenko (27.01.1990) a absolvit Liceul teatral din or. Chișinău și Universitatea Slavonă (fiololog de limbă rusă). A lucrat ca organizator de evenimente culturale și de divertisment, reporter, editorul versiunii ruse a IA, PR, editor al versiunii ruse a campaniei (știri, rețele sociale). Este membru al Asociației scriitorilor ruși din RM și al Comunității ruse din RM.

Diana Crăciun

Diana a studiat filologie anglo-germana și istorie la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și la Universitatea Jagiellona din Cracovia (filologie - licență, istorie până la masterat). Lucrează în sectorul privat.

Tatiana Sîrbu

Este cercetător postdoctoral FRESH/FNRS,
Institute for the Analysis of Change in Contemporary and Historical Societies (IACCHOS) / Institut Langage et Communication (IL&C),
Laboratoire d’Anthropologie Prospective (LAAP),
Université catholique de Louvain.

Andrei Perciun

Sunt cercetător științific la Academia de Științe a Moldovei, în Secția de Filosofie, în cadrul Istitutului de Istorie.
Predau în calitate de lector la Universitatea Academiei de Științe și ULIM.
Una din temele pe care le abordez este imaginea și anume analiza ei fenomenologică.

Igor Ursenco

Igor URSENCO (9 februarie 1971), scriitor, scenarist, filosof și teoretician al culturii, freelancer. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A îngrijit două Antologii de poezie și proză scurtă din spațiul românofon, respectiv „Clauza poeziei celei mai favorizate în lirica maramureșeană și basarabeană contemporană” și „Alertă de grad zero în proza scurtă românească actuală”. Prezent el însuși în „Antologia poeziei maramureșene de la origini pînă în 2009” (2010) și „Antologia prozei scurte transilvane actuale” (2010). Premii naționale și regionale pentru proză scurtă, poezie și eseu. TITLURI PUBLICATE: S.T.E.P. (proză scurtă), 2011; EgoBesTiaR (eseuri trans-culturale), 2011; apoptosium (versuri), 2010: volum nominalizat de site-ul boomlit.com printre „Cărțile anului 2010” și pe lista lungă a premiilor „Observator cultural”, ambele la secțiunea „Poezie”; Clauza poeziei celei mai favorizate în lirica maramureșeană și basarabeană contemporană (antologie lirică internațională), 2010; Teo-e-retikon (eseuri trans-culturale & glose meta-semantice), 2009: premiul „Cărțile anului 2009–secțiunea eseu”, decernat de către Consiliul Județean Maramureș și Primăria Municipiului Baia Mare; retina akashică (scenarii film artistic & piese de teatru), 2009; „Lωgωs”, tatăl meu : mama mea „Iμagω” (versuri), 1997/2009.

Cornel Ciurea

Cornel Ciurea a absolvit Academia de Studii Economice din Moldova, apoi Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București. A fost unul dintre vicepreședinții Partidului Social-Liberal. Între 2006 și 2009 a fost directorul săptămînalului "Democrația", iar din 2009 este expert politic la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale "Viitorul" din Chișinău.

Rusanda Curcă

Rusanda Alexandru Curcă este activistă civică, de mediu și în domeniul culturii din comuna Hîrtop, raionul Cimișlia. Din 2015 este co-directoare a Centrului de Proiecte Culturale Arta Azi, iar din 27 martie anul curent a fost aleasă directoare a Coaliției Sectorului Cultural Independent din Republica Moldova.

Алексей Кравченко

Кравченко Алексей Викторович (27.01.1990). Закончил театральный лицей (г. Кишинева) и Славянский университет (филолог русского языка). Работал организатором культурно-развлекательных мероприятий, корреспондентом вне штата, редактором русскоязычной версии ИА, PR, редактором русской версии кампании (новости, соц. сети). Член Ассоциации русских писателей РМ, Русской Общины РМ.