RO / Gestures of Resistance (Gesturi de Rezistență) – un film documentar realizat de Olga Ștefan [RO]
Vineri, 9 februarie 2024, ora 19:00
Zpațiu (Casa Zemstvei, str. Al. Șciusev nr. 103, Chișinău)
Proiecția va fi urmată de o discuție cu publicul. Realizatoarea lui, Olga Ștefan, va participa prin intermediul unei videoconferințe și va putea răspunde astfel întrebărilor celor prezenți.
Gesturi de Rezistență (2019, 61 min) este un film documentar care reunește mărturiile reale ale ultimilor supraviețuitori ai rezistenței antifasciste împotriva Holocaustului din România, Republica Cehă și Slovacia. Filmul este împărțit în patru părți. Prima începe cu un interviu cu Ericka Bezdickova, care povestește experiența surorii sale, Jolana Kellerman, care a susținut rebeliunea națională slovacă și rezistența armată a acestui grup. Al doilea capitol se referă la rezistența civilă și politică. Cel de-al treilea capitol povestește cum a fost folosită arta ca instrument de rezistență și revendicare. Theodora Iancu, fiica artistului și arhitectului modernist Marcel Iancu, este o altă protagonistă a acestui documentar, ea a acceptat să își dea mărturia în decembrie 2018 pentru prima dată și în exclusivitate pentru acest documentar, înainte de a se stinge din viață. Al patrulea și ultimul capitol este o colecție de mărturii de rezistență prin solidaritate.
Pentru a realiza acest documentar, ne-am bazat pe mărturiile unora dintre supraviețuitori, dar am efectuat și o muncă de cercetare și documentare, salvând imagini de arhivă ale mișcărilor de protest și ale actelor individuale, precum și unele dintre operele de artă realizate de apărătorii antifascismului. Scopul acestui documentar este de a reaminti spectatorului, prin mărturii reale, evenimentele din trecut, pentru a contura un prezent și un viitor în care egalitatea și dreptatea sunt valori fundamentale ale societăților noastre.
Filmul este subtitrat în limba engleză.
Întâlnirea se va desfășura, la fel în limbile română și engleză.
Acest eveniment este organizat pentru comemorarea și în memoria victimelor Holocaustului.
Olga Ștefan este curatoare, scriitoare și cercetătoare independentă, născută în România și crescută în Chicago, iar în prezent locuiește la Zurich. Activitatea ei se axează în special de politicile memoriei, migrației și identității. Ștefan a curatoriat mai mult de treizeci de expoziții internaționale în muzee, centre de artă și galerii și a contribuit la reviste precum Art in America, FlashArt, Art Review, Sculpture Magazine și multe altele. Este fondatoarea platformei transnaționale Viitorul Memoriei pentru comemorarea Holocaustului în România și Republica Moldova prin artă și media, unde pot fi vizionate filmele sale documentare. Capitolul ei despre lagărul de concentrare de la Vapniarka a apărut în volumul Memories of Terror, 2020, CEEOL Press, Frankfurt.
https://olgaistefan.wordpress.com
https://www.thefutureofmemory.ro