AFIS

Programul vizitei lui Jan Tomasz Gross la Chișinău (13-14 septembrie)

logo1

Asociația „Never Again”, Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova și Institutul de Istorie Orală din Moldova vă invită să participați la întâlniri (lecții și sesiuni Q&A) cu distinsul istoric și profesor universitar (Universitatea Princeton, SUA), Jan Tomasz Gross.

Evenimentele vor avea loc miercuri, 13 septembrie, cu începere de la ora 16:30 (Biroul Relațiilor Interetnice A. Mateevici, 109/1, Chișinau) și joi, 14 septembrie, cu începere de la ora 10:00 (Universitatea de Stat din Moldova, str. M. Kogălniceanu, Blocul de studii nr. 2, Sala de conferinţe).

De asemenea, Jan Tomasz Gross va fi invitatul emisiunii ContraCultura cu Vitalie Sprînceană la TV 8.

Evenimentele sunt prilejuite de prezentarea cărții Recolta de Aur: Evenimente la Periferia Holocaustului, scrisă de Jan Tomasz Gross și Irena Grudzinska-Gross (ediția în limba rusă, publicată de editura ”Нестор История”; secțiuni ale cărții în limba română – la https://platzforma.md.).

Evenimentele se vor desfășura în limba engleză cu traducere în limbile română și rusă.

Confirmarea participării este binevenită: nsineaeva@gmail.com

Organizator: Asociația „Never Again” (Polonia)

Parteneri: Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung, Comunitatea Evreiască din Republica Moldova, Institutul de Istorie Orală din Moldova, Teatru “Spălătorie”

Despre Jan Tomasz Gross

Jan Tomasz Gross s-a născut în Polonia. După participarea la protestele studențești din 1968 a fost forțat împreună cu părinții săi să emigreze in SUA. În 1975 și-a susținut teza de doctorat la Universitatea Yale. A lucrat în calitate de lector la cele mai prestigioase universități americane, inclusiv la Harvard și Stanford, dar și în universitățile din Paris, Viena, Cracovia, Tel-Aviv și alte orașe.

Este autor al unui număr mare de cărți, printre care: Societatea poloneză în timpul ocupației germane – Generalgouvernement, 1939-1944; Războiul prin ochii copiilor: ocupația sovietică a Poloniei și deportările, 1939-1941 (în cooperare cu Irena Grudzinska-Gross); Vecinii: distrugerea comuniății evreiești din Jedwabne; Revoluția din străinătate. Cucerirea sovietică a Ucrainei de vest a Poloniei și a Belorusiei de Vest; Frica: Antisemitismul din Polonia după Auschwitz și Recolta de Aur: Evenimente la periferia Holocaustului (în cooperare cu Irena Grudzinska-Gross). Cărțile sale au fost publicate în mai multe limbi, inclusiv în engleză, poloneză, română, suedeză, maghiară, rusă și italiană.

Cele mai recente cărți Vecinii, Frica și Recolta de Aur au fost o revelație pentru societățile statelor din Europa de Est. Gross a atras atenția asupra rolului populației locale (vecinilor) în Holocaustul din această zonă a Europei. El a inspirat istoricii polonezi și din întreaga Europă să studieze Holocaustului în toată complexitatea sa și a inițiat o dezbatere crucială privind relațiile dintre evrei și vecinii lor creștini, antisemitismul și violența postbelică împotriva evreilor din Polonia și în afara hotarelor acesteia. Dezbaterea continuă și a devenit esențială pentru identitatea critică țărilor est-europene în epoca post-totalitară.

Despre cartea Recolta de Aur: Evenimente la periferia Holocaustului

Cartea a fost inspirată de o fotografie făcută după război pe teritoriul lagărului de moarte Treblinka, unde localnicii căutau bijuterii ce aparțineau evreilor uciși în camerele de gazare și după incinerare îngropați în acel loc. Această carte vorbește despre cum au fost jefuiți evreii europeni. Este o carte despre lăcomie și cruzime față de victime. Cartea îi pune pe cititori în fața unor provocări fundamentale de ordin moral și istoric.

Ediția poloneză a Recoltei de Aur a devenit în 2011 cel mai important eveniment de carte din Polonia. Autorii au primit premiul Asociației de Studii Germane (SUA) Sybil Halpern Milton Book pentru cea mai bună carte despre Holocaust scrisă în 2011.

Parteneri media:
TV8, Radio Europa Libera, https://platzforma.md, newsmaker.md, enews.md

logo2

Despre autor

Vitalie Sprînceană

Vitalie Sprînceană a studiat ştiințe politice în Bulgaria, filozofie în Moldova și acum face un doctorat la universitatea George Mason din SUA. Jurnalist, activist, fotograf amator și autor de blog.

Lasa un comentariu