RECENTE SOCIAL

Mai punem un pariu că va câștiga din nou balena?

Autor: Stela Bivol
[label shape=”” type=””] Stela Bivol [/label]

 

Acum doi ani jumătate scriam despre cum luptă Republica Moldova, un pește atât de mic, în negocierile cu Uniunea Europeană, care reprezenta la acel moment interesele marilor companii transnaționale farmaceutice – interesele balenei. (aici) Am pariat ca va câștiga balena. Și a câștigat, doar că parțial – exclusivitatea datelor, o găselniță a marilor companii de a-și proteja piața în țări după înregistrarea unui produs original într-o țară care se vrea în UE, a fost introdusă pentru opt ani în Republica Moldova (și asta în condițiile de a nu avea nicio perspectivă de a deveni stat-membru, acum și mai puțin probabil comparativ cu anul 2014).

Autoritățile au fost de acord ca noi să plătim pentru medicamente originale așa cum impune compania farmaceutică, dar nu am primit nimic în loc – vom plăti bani mai mari pentru ce puteam plăti mai puțin, iar în loc nu am câștigat prea mult, doar pentru că nu am vrut să negociem „la sânge”. Am lăsat din capitolul prețul medicamentelor, care oricum, în mare parte, se achită din buzunar direct de cetățeni, în loc să luptăm cu corupția, să facem justiția independentă, etc.

Acum, la interval de mai mult de doi ani, după ce deja am avut o mică înfrângere și am cedat atât de ușor în fața balenei (mai ușor ca Georgia sau Ucraina) acceptând exclusivitatea datelor pentru o perioadă de opt ani, mai vine o lovitură sub centură, ambalată frumos ca asistență tehnică din partea expertului UE  – pus „lup la oi” – exclusivitatea datelor pentru 11 ani. Ideea se regăsește în proiectul nou de lege a medicamentelor (articolul 43, aici).

Acum, fără nicio luptă, acceptăm în plus efectul „ever greening”. Acest lucru înseamnă câte 11 ani pentru fiecare indicație clinică nouă, noua frontieră în măsurile agresive TRIPS plus care beneficiază companiile mari și sunt în detrimentul guvernelor și a cetățenilor țărilor, mai ales de tipul Republicii Moldova.

Voi folosi exemplul aspirinei ca să explic ce înseamnă „veșnica înverzire”. Dacă aspirina ar fi un preparat nou și s-ar supune legii noi, atunci la prima înregistrare compania ar primi dreptul exclusiv de a o vinde la preț monopolist timp de 11 ani și nu le-ar permite altor companii să intre pe piața Moldovei. Mai mult, dacă pe parcursul a 11 ani firma deținătoare de drepturi, care vinde cu 50 lei pastila, deși sine-costul ei este de 5 bănuți, ar descoperi brusc că ea nu doar ajută în  semnele de inflamație, dar ar fi eficientă și ca antiagregant, ar mai obține încă 11 ani de monopol. Iată așa arată piața liberă în domeniul medicamentelor când țara acceptă regulile de joc ale balenelor.

Această mișcare este surprinzătoare, mai ales în condițiile când Ministerul Sănătății, dar și prim-ministrul promovează deja de un an tot felul de strategii de ieftinire a medicamentelor. Este inexplicabilă această mișcare. Noi, ca de obicei, semnalizăm și rămâne să vedem ce va alege țara – interesele peștilor mici sau a balenelor mari. Voi ce ziceți, puneți pariu cu mine?

Acest articol a apărut inițial pe portalul Sănătate Info (e-sanatate.md) și a fost preluat cu acordul autoarei.

Sursă imagine.

Despre autor

Stela Bivol

Sînt director cercetări la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate. Activez în domeniul sănătăţii publice de 15 ani, niciodată pentru stat, ţinînd la independenţa mea şi conştient refuzînd poziţii de putere/compromisuri interne. Deşi sunt mai degrabă persoană analitică, unele teme îmi trezesc latura activistă, de exemplu accesul la medicamente esenţiale pentru fiecare cetăţean ca drept de bază. Cred că dreptul la sănătate vine înaintea profiturilor private şi nu poate fi negociat de stat.

Lasa un comentariu