ARTICOLUL ZILEI ATITUDINI RECENTE

Scrisoare deschisă către Ana Blandiana

Scrisoare deschisă publicată iniţial pe Mămăliga de Varşovia.

Stimată doamnă Ana Blandiana,

Cu câtă îndurerare am citit azi vorbele dumneavoastră!

Zecile de atentate cu sutele sau miile lor de morţi nu reprezintă nici pe departe un pericol comparabil cu cel al înaintării lente şi insidioase a milioane de emigranţi ferm hotărâţi să nu se integreze şi care vor dizolva, din interior, cultura şi mentalităţile Europei secolului al XXI-lea, înlocuindu-le cu imperativele unor convingeri de tip medieval. Mai periculos decât terorismul pentru definiţia şi supravieţuirea Europei este bagajul spiritual şi cultural pe care îl aduc noii veniţi şi care, prin aplicarea libertăţilor europene şi prin dezechilibrul demografic fără speranţă dintre băştinaşi şi emigranţi, vor înlocui cultura şi spiritualitatea europeană.

Citim aceste rânduri și ne întrebăm despre cine vorbiți, doamnă Blandiana, când invocați milioane de emigranți cărora le atribuiți convingeri medievale? Despre cetățenii țărilor vestice ai căror părinți sau bunici provin din state arabe? Despre refugiați? Despre sirieni, despre irakieni, despre afgani? Despre arabi? Despre africani? Despre musulmani sau despre creștinii care și ei fug de război? Despre miile și miile de copii? Aproape o treime dintre refugiații care ajung azi în Europa sunt copii! Despre mamele lor obosite să-i tot care în brațe? Despre artiștii – poate poeții, la milioane de oameni trebuie să fie și poeți! – care fug și ei de război? Sau poate fug de sărăcie?

Aceste milioane de oameni nu au o identitate comună. Nu au aceeași gândire politică, nu au aceleași scopuri în viață. Provin din locuri diferite, au istorii diferite. Nu au același bagaj spiritual și cultural.

Imaginea mulțimii omogene, în care e replicat la infinit genul de individ înapoiat, cel mai probabil musulman, încăpățânat în contact cu cultura europeană, nu e decât un stereotip creat din ignoranță. Habar nu avem cine sunt oamenii care vin în Europa pentru că n-am avut la școală prea multă istorie a Orientului Mijlociu (de exemplu), în librăriile noastre rar găsești o carte scrisă de un autor sau autoare arabă sau africană, mass media e plină de simplificări idioate. Subconștientul nostru a creat o armată de frankensteini identici gata să ne ducă la pierzanie.

Ce dureros de trist este să descoperim atâtea clișee orientaliste conținute de cele câteva propoziții ale dumneavoastră citate mai sus! În ce constă acel spirit medieval pe care îl menționați? Vă gândiți, poate, la atitudinea față de femei, manifestată, spre exemplu, în atacurile din Köln? Patriarhatul (eram siguri că știți asta!) n-a fost în nici un caz adus în Europa de imigranți musulmani! În România noastră creștină, cunoaștem prea multe femei bătute de soții lor și nu mai cunoaștem nici una care nu a fost până acum hărțuită.

Cum puteți pretinde să înțelegeți atât de bine motivațiile milioanelor de oameni care ajung acum în Europa (ca să fim totuși mai preciși, deocamdată este vorba de 1.5 milioane de refugiați care au venit în ultimii doi ani, reprezentând 0.2 la sută din populația europeană)? De unde știți dumneavoastră că nu vor să se integreze? Din perspectiva de imigranți, vă spunem că a alege să nu te integrezi înseamnă să te autocondamni la o viață grea și nefericită! Nimeni nu ar face benevol această alegere. Să nu încurcăm, a nu vrea să te integrezi cu a nu putea. (Discuția despre de ce unii imigranți nu se pot integra o lăsăm pentru altă ocazie deși e foarte importantă pentru a înțelege atacurile teroriste).

Nu vor să se integreze… Cunoașteți, desigur, că asta afirmă politicienii de extremă drepta din Europa occidentală despre milioanele români care au emigrat spre Vest?

Doamna Ana Blandiana, aveți dreptate, Europa pe care o știam pare a fi în ruine. Începuse să fie pe ducă chiar înaintea venirii valului de refugiați. Da, Europa își pierde valorile cu care era cândva asociată – egalitatea, solidaritatea, deschiderea. Valori de care noi, românii, într-un fel am beneficiat.

La Sighet, la memorialul crimelor regimului comunist românesc construit datorită dumneavoastră, sunt spuse multe povești ale eroilor rezistenței anti-comuniste. Trăsătura lor principală era că și-au păstrat valorile în ciuda presiunilor și violenței la care fuseseră supuși. Valorile nu se fură. Valorile europene suntem pe cale să ni le pierdem noi singuri. Aceasta e dificultatea în care ne aflăm în urma atacurilor teroriste: cum să facem să ne păstrăm umanitatea chiar dacă suntem supuși unor atacuri inumane? Cu aceeași provocare se confruntă milioane de oameni care trăiesc în state arabe, care sunt și ei victimele atrocităților comise de Statul Islamic.

La final, o mică nelămurire. Nu mai înțelegem de ce creștinătatea europeană este invocată de atât de mulți pentru a refuza primirea refugiaților musulmani, în vreme ce Papa, totuși liderul lumii creștine, nu spune altceva în ultima vreme decât că trebuie să ajutăm străinii la nevoie, indiferent de ce religie sunt! Nu știm dacă ați observat, dar declarația dumneavoastră despre pericolul reprezentat de emigranți pentru valorile creștine a venit chiar în aceeași zi în care Papa spăla picioarele unor refugiați musulmani și spunea că suntem cu toții egali în umanitatea noastră.

Ne-a îndurerat declarația dumneavoastră. Aveam senzația că sensibilitatea de scriitoare v-ar ajuta să vă imaginați un milion de istorii diferite ale oamenilor care fug spre Europa. Credeam că ceea ce știți despre viața într-un regim totalitar v-ar ajuta să distingeți între propagandă și informație. Speram că ați citit versuri scrise de poeți arabi, ceea ce nu v-ar fi permis să arătați atâta aroganță față de cultura țărilor din Orientul Mijlociu.

Evident, nu vă cunoaștem deloc. Ne bazam doar pe niște presupuneri. False. La fel cum, din păcate, faceți și dumneavoastră vorbind despre milioanele de emigranți.

 

Sperăm din suflet că veți reveni asupra acestei declarații (de la dumneavoastră avem, totuși, speranță).

Redactorii imigranți ai revistei Mămăligă de Varșovia (lista de semnături rămâne deschisă pentru cine vrea să mai semneze)

Claudia Ciobanu (fosta dumneavoastră elevă de la Sighet)

Teodor Ajder

Olga Corochii

Mihai Tarța

alături de noi

Mara Delia Puacz

Simona Klijewicz

 

Sursă imagine.

Despre autor

Platzforma Redacția

2 Comentarii

  • Ar trebui shamuit si Visniec:

    Matei Vişniec: „Nu, nici vorbă, nu ofer soluții, dar ca și Cehov, de pildă, îmi permit să văd fără să judec. Ceea ce se întâmplă deseori cu lumea occidentală și chiar cu lumea noastră este că nu vrea să vadă. Lumea occidentală este acum atacată brutal de o masă incertă de teroriști și de asasini, dar și datorită orbirii ei. Semnele sunt numeroase și se agită de multă vreme din cauza gândirii politice, din cauza altor motive care sunt numeroase. În special Occidentul nu a vrut să vadă acest pericol care vine în acest moment și acum se trezește sub efectul acestor lovituri. Sper că trezindu-se și începând să acționeze poate peste 20-25 de ani vor veni și primele efecte.

    Occidentul a creat alianțe împotriva naturii, cu forțe care de 25-30 de ani finanțează toate școlile coranice, islamiste și radicale pretutindeni în lume. Au apărut câteva generații care sunt gata să-și dea viața pentru idei absolut aberante, o formă nouă de fascism – este amenințătoare și vizibilă. De fapt, un nou tip de universalism, cel purtat de islamismul radical se opune universalismului apărat până acum și propovăduit de Occident.

    Există un șoc, cine se teme de cuvinte cred că se ascunde după cuvinte. Există un șoc de ideologii puternic care este vizibil, se lasă cu morți. Sunt două plăci tectonice care intră acum în conflict sau în contact, este această placă tectonică a civilizații de tip occidental care s-a expus, care s-a extins și o placă tectonică arabo-musulmană care s-a apropiat de cea europeană, pentru că între timp distanțele s-au scurtat, dar și

    E de datoria artistului, a scriitorului să încerce să înțeleagă ce ni se întâmplă acum …
    frustrările s-au amplificat, de cealaltă parte mai ales. Deci, asistăm la câteva cutremure puternice, dacă nu cumva la tsunami ideologic care se exprimă prin sânge și nu știm exact nici ce ni se întâmplă și nici în ce direcție merge acest conflict.

    Literatura poate uneori merge mai profund în analiză decât psihologul, filosoful, sociologul, jurnalistul, omul politic, editorialistul ș.a.m.d., aș spune chiar că și e de datoria artistului, a scriitorului să încerce să înțeleagă ce ni se întâmplă acum.”

Lasa un comentariu